Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow
Owczar - 13-11-2017, 10:43
Ja właśnie załatwiam temat prądu. Ogólnie dostawca ma obowiązek przyłącze docelowe wykonać w ciągu 18 miesięcy, ale jak tu liczyć na szybsze wykonanie, kiedy osoba w biurze obsługi daje wizytówkę i oferuje wykonanie przyłącza tymczasowego - oczywiście dodatkowo płatnego.
Za 1000zł cięzko będzie kupić sensowny agregat, który posłuży przez lata. Mam zamiar grzać pompą ciepła, więc muszę kupić porządny 3 fazowy agregat - najlepiej diesla - to koszt koło 5-6k. Ale jeśli miałbym wydać 3tys na przyłacze tymczasowe, to niech mnie PGE cmoknie A agregat i tak będę musiał kupić kiedyś.
Taryfa budowlana jest droga przez to że opłaty stałe za każdy kW są wysokie - dlatego na czas budowy warto podpisać umowę na 5-7kW, a przyłącze wykonać już w docelowej mocy. Wtedy zmienią nam tylko bezpieczniki - a czasem i tego nawet nie robią bo od razu dają docelowe.
Inna opcja - to jakaś komórka na działce - którą musimy zgłosić. I tutaj pojawia się kolejny problem - bo teoretycznie uda się załatwić nam taryfę docelową, ale będziemy musieli płacić podatek za budynek gospodarczy. Więc skórka za wyprawkę...
Marcino - 13-11-2017, 12:08
Ja pożyczam prąd sąsiadowi. Zużył około 150kw za stan surowy zamknięty. Tylko 230v bo nic dużego nie używają chyba ze czajnik do kawy
Krzyzak - 13-11-2017, 14:10
Owczar napisał/a: | Za 1000zł cięzko będzie kupić sensowny agregat | ludzie z ulicy obok na takim zbudowali cały dom; chyba nawet nie kosztował tego tysiaka
Owczar - 13-11-2017, 14:32
Na budowę pewnie da radę ale jako awaryjne źródło zasilania raczej do podstawowych potrzeb
Marcino - 13-11-2017, 17:15
I wystarczy do lodówki , pieca routera i laptopa:)
Owczar - 13-11-2017, 17:35
No ale przydałoby się coś z elektrycznym rozruch. Ja odpale ale jak żona będzie sama w domu to zostanie bez prądu.
amaj - 16-11-2017, 09:26
Krzyzak napisał/a: | ludzie z ulicy obok na takim zbudowali cały dom; chyba nawet nie kosztował tego tysiaka |
Też mam podobne doświadczenia z sąsiadami którzy zasilali urządzenia w ten właśnie sposób. Przez 2 lata masz gwarancję, więc agregat ma działać i generować napięcie i tyle w tym temacie.
Owczar - 05-01-2018, 22:05
Odnośnie agregatu - takie coś wygląda sensownie:
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3414351319151-KS10000E3ATS-agregat-pradotworczy-z-silnikiem-benzynowym,scr_dItems.html
Tylko nie mogę za wiele znaleźć na temat tej firmy. Taką mocą mógłbym spokojnie zasilić cały dom wraz z pompą ciepła.
Niestety musiałem zrezygnować z kanału przez wysoki poziom wód gruntowych. Będzie płyta fundamentowa i rozważam taki podnośnik:
https://www.olx.pl/oferta...19-IDpuyV1.html
Wysokość w garażu będzie ok 290cm plus 30cm kanał między nożycami. Zastanawiam się tylko czy robić to zaglębienie. Siłą rzeczy zostanie mi zaglębienie gdy nie będę używał podnośnika. Z drugiej strony przy 290cm mogę podnieść auto max na 150cm. Trochę mało jak mój wzrost. Z drugiej strony nie będę tego używał zawodowo ani codziennie...
Marcino - 05-01-2018, 23:41
Pasowało by ze 180cm, bo podwozie jest wyzej o wysokośc koła. No ale skoro nie da rady to będzie i tak jak masz zaplanowane.
Zapytaj Krzyzaka ile idzie zrobić bez kanału..:)
Krzyzak - 05-01-2018, 23:43
Marcino napisał/a: | ile idzie zrobić bez kanału | wszystko się da - kwestia wygimnastykowania i ilości pokonanych kilometrów podczas połóż się / powstań...
Owczar - 06-01-2018, 00:16
Jak zrobię wglebienie to będę miał właśnie 180cm. Tylko wtedy będę musiał za każdym razem uważnie wjezdzac bo przykrywac nie ma sensu.
Ja wiem ile się da bez kanału wjezdzam na krawężniki pod blokiem montowalem webasto zimą leżąc pod autem ale jak już będę mial ten garaż to warto coś sobie tam ulepszyć warunki
Jeszcze jakiś dobry wyciąg z opcją wlozenia filtrów w wentylacji i będzie można coś pomalować od czasu do czasu
Przy okazji. Znacie kogoś kto ma ogrzewanie ścienne i podłogowe? Zaczynam poważnie rozważać. Grzanie podłoga gdzie płytki i ścianą, a latem pasywne chłodzenie tylko ścianą.
Krzyzak - 06-01-2018, 19:39
Mam tylko podłogowe i polecam.
Owczar - 06-01-2018, 19:41
Masz też parkiet drewniany z ogrzewaniem podłogowym?
Lucek_37 - 06-01-2018, 19:53
Owczar, podłogówka tak, ścienne nie. Podłogówka przy płytkach ekstra, deska klejona też dobrze grzeje. Ścienne jest super w łazience za lustrem klejonym (nie rosieje), a tak to bezsensowne w porównaniu do korzyści podłogówki czy zwykłego grzejnika.
Owczar - 06-01-2018, 20:00
Tak trochę czytam i w sumie nie do końca jest tak bezsensowne.
Ciągle myślę o pasywnym chlodzeniu. Podlogowka nie da rady.
Ścienne będzie miało mniejsza bezwladnosc i większą moc bo mogę przekroczyć te 29 stopni. Podlogowka ogranicza mnie jeśli chodzi o parkiet czy dywany. Tak naprawdę są może dwa gatunki drewna - merbau i jeszcze jedno, które zniosa taka fluktuacje temperatury. Stąd poszukiwanie alternatywy. Płytki będę miał tylko w kuchni, jadalni oraz łazienkach.
Nawet jeśli zastosuje odpowiednie drewno to temp na wejściu muszę dać wyższą. Myślę konkretnie o systemie meditherm. Kosztowo wychodzi jak średniej klasy podlogowka. A jeśli da radę tym chodzić to oszczedze kupę kasy na klimakonwektorach. Dodatkowo do chłodzenia na wejściu wystarczy mi woda o temperaturze 10-14 stopni. Do klimakonwektora dobrze jest mieć koło 5 - inaczej będę musiał mocno dmuchać. Każde rozwiązania mają swoje wady i zalety. Muszę znaleźć konsensus.
|
|
|