To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

Owczar - 13-11-2017, 10:43

Ja właśnie załatwiam temat prądu. Ogólnie dostawca ma obowiązek przyłącze docelowe wykonać w ciągu 18 miesięcy, ale jak tu liczyć na szybsze wykonanie, kiedy osoba w biurze obsługi daje wizytówkę i oferuje wykonanie przyłącza tymczasowego - oczywiście dodatkowo płatnego.

Za 1000zł cięzko będzie kupić sensowny agregat, który posłuży przez lata. Mam zamiar grzać pompą ciepła, więc muszę kupić porządny 3 fazowy agregat - najlepiej diesla - to koszt koło 5-6k. Ale jeśli miałbym wydać 3tys na przyłacze tymczasowe, to niech mnie PGE cmoknie ;) A agregat i tak będę musiał kupić kiedyś.

Taryfa budowlana jest droga przez to że opłaty stałe za każdy kW są wysokie - dlatego na czas budowy warto podpisać umowę na 5-7kW, a przyłącze wykonać już w docelowej mocy. Wtedy zmienią nam tylko bezpieczniki - a czasem i tego nawet nie robią bo od razu dają docelowe.

Inna opcja - to jakaś komórka na działce - którą musimy zgłosić. I tutaj pojawia się kolejny problem - bo teoretycznie uda się załatwić nam taryfę docelową, ale będziemy musieli płacić podatek za budynek gospodarczy. Więc skórka za wyprawkę...

Marcino - 13-11-2017, 12:08

Ja pożyczam prąd sąsiadowi. Zużył około 150kw za stan surowy zamknięty. Tylko 230v bo nic dużego nie używają chyba ze czajnik do kawy :)
Krzyzak - 13-11-2017, 14:10

Owczar napisał/a:
Za 1000zł cięzko będzie kupić sensowny agregat
ludzie z ulicy obok na takim zbudowali cały dom; chyba nawet nie kosztował tego tysiaka
Owczar - 13-11-2017, 14:32

Na budowę pewnie da radę ale jako awaryjne źródło zasilania raczej do podstawowych potrzeb
Marcino - 13-11-2017, 17:15

I wystarczy do lodówki , pieca routera i laptopa:)
Owczar - 13-11-2017, 17:35

No ale przydałoby się coś z elektrycznym rozruch. Ja odpale ale jak żona będzie sama w domu to zostanie bez prądu.
amaj - 16-11-2017, 09:26

Krzyzak napisał/a:
ludzie z ulicy obok na takim zbudowali cały dom; chyba nawet nie kosztował tego tysiaka

Też mam podobne doświadczenia z sąsiadami którzy zasilali urządzenia w ten właśnie sposób. Przez 2 lata masz gwarancję, więc agregat ma działać i generować napięcie i tyle w tym temacie.

Owczar - 05-01-2018, 22:05

Odnośnie agregatu - takie coś wygląda sensownie:
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3414351319151-KS10000E3ATS-agregat-pradotworczy-z-silnikiem-benzynowym,scr_dItems.html

Tylko nie mogę za wiele znaleźć na temat tej firmy. Taką mocą mógłbym spokojnie zasilić cały dom wraz z pompą ciepła.

Niestety musiałem zrezygnować z kanału przez wysoki poziom wód gruntowych. Będzie płyta fundamentowa i rozważam taki podnośnik:
https://www.olx.pl/oferta...19-IDpuyV1.html

Wysokość w garażu będzie ok 290cm plus 30cm kanał między nożycami. Zastanawiam się tylko czy robić to zaglębienie. Siłą rzeczy zostanie mi zaglębienie gdy nie będę używał podnośnika. Z drugiej strony przy 290cm mogę podnieść auto max na 150cm. Trochę mało jak mój wzrost. Z drugiej strony nie będę tego używał zawodowo ani codziennie...

Marcino - 05-01-2018, 23:41

Pasowało by ze 180cm, bo podwozie jest wyzej o wysokośc koła. No ale skoro nie da rady to będzie i tak jak masz zaplanowane.
Zapytaj Krzyzaka ile idzie zrobić bez kanału..:)

Krzyzak - 05-01-2018, 23:43

Marcino napisał/a:
ile idzie zrobić bez kanału
wszystko się da :) - kwestia wygimnastykowania i ilości pokonanych kilometrów podczas połóż się / powstań...
Owczar - 06-01-2018, 00:16

Jak zrobię wglebienie to będę miał właśnie 180cm. Tylko wtedy będę musiał za każdym razem uważnie wjezdzac bo przykrywac nie ma sensu.

Ja wiem ile się da bez kanału :) wjezdzam na krawężniki pod blokiem :P montowalem webasto zimą leżąc pod autem :D ale jak już będę mial ten garaż to warto coś sobie tam ulepszyć warunki :)

Jeszcze jakiś dobry wyciąg z opcją wlozenia filtrów w wentylacji i będzie można coś pomalować od czasu do czasu :)

Przy okazji. Znacie kogoś kto ma ogrzewanie ścienne i podłogowe? Zaczynam poważnie rozważać. Grzanie podłoga gdzie płytki i ścianą, a latem pasywne chłodzenie tylko ścianą.

Krzyzak - 06-01-2018, 19:39

Mam tylko podłogowe i polecam.
Owczar - 06-01-2018, 19:41

Masz też parkiet drewniany z ogrzewaniem podłogowym?
Lucek_37 - 06-01-2018, 19:53

Owczar, podłogówka tak, ścienne nie. Podłogówka przy płytkach ekstra, deska klejona też dobrze grzeje. Ścienne jest super w łazience za lustrem klejonym (nie rosieje), a tak to bezsensowne w porównaniu do korzyści podłogówki czy zwykłego grzejnika.
Owczar - 06-01-2018, 20:00

Tak trochę czytam i w sumie nie do końca jest tak bezsensowne.

Ciągle myślę o pasywnym chlodzeniu. Podlogowka nie da rady.
Ścienne będzie miało mniejsza bezwladnosc i większą moc bo mogę przekroczyć te 29 stopni. Podlogowka ogranicza mnie jeśli chodzi o parkiet czy dywany. Tak naprawdę są może dwa gatunki drewna - merbau i jeszcze jedno, które zniosa taka fluktuacje temperatury. Stąd poszukiwanie alternatywy. Płytki będę miał tylko w kuchni, jadalni oraz łazienkach.

Nawet jeśli zastosuje odpowiednie drewno to temp na wejściu muszę dać wyższą. Myślę konkretnie o systemie meditherm. Kosztowo wychodzi jak średniej klasy podlogowka. A jeśli da radę tym chodzić to oszczedze kupę kasy na klimakonwektorach. Dodatkowo do chłodzenia na wejściu wystarczy mi woda o temperaturze 10-14 stopni. Do klimakonwektora dobrze jest mieć koło 5 - inaczej będę musiał mocno dmuchać. Każde rozwiązania mają swoje wady i zalety. Muszę znaleźć konsensus.