[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Ogrzewanie postojowe WEBASTO
piotr277 - 13-01-2014, 16:32
Dzisiaj zrobiłem mały test i zaprogramowałem uruchomienie pieca po ok 8 godzinach od poprzedniego uruchomienia silnika. Temp. otoczenia -2. Piec wystartował bez problemów..
Ale czułbym się bezpieczniej z niższym progiem minimalnego napięcia
Być może faktycznie te styki były tą "kroplą, która przelała czarę"..?
Owczar - 13-01-2014, 16:43
Jeśli wcześniej działało i teraz po poprawieniu styków nadal działa, to ja bym jednak tego progu aż tak się nie czepiał. Z tego co się orientuję, to nie jest łatwo go zmienić- zaszyty jest w sofcie webasta. Trzeba by robić flash.
Ja bym na Twoim miejscu zmienił te obudowę bezpieczników na nową- kabelki są wpinane od spodu. Bezpieczniki wchodzą lekko, te blaszki są zaśniedziałe, a dodatkowo słabo trzymają. Po tym zabiegu powinno działać.
piotr277 - 18-01-2014, 17:55
Za mną cały tydzień testowania - min. 2 razy dziennie. Ani razu mnie nie zawiodło!
Więc nasze "czyszczenie" styków pomogło, dzięki Owczar Jednak będę musiał się temu lepiej przyjrzeć, przeczyścić i poprawić zasilanie i masę.
W międzyczasie przyszedł do mnie zamówiony interfejs i mogłem sprawdzić wersję oprogramowania:
Owczar - 18-01-2014, 18:40
No to git
W tym tygodniu się przyda- idzie ochłodzenie.
Owczar - 20-01-2014, 09:17
Panowie, mam pytanko jak używacie swoje piece.
Ja już od dłuższego czasu używam w swoim Galancie. W zależności od temp od 10 do 25 min. Z reguły czas jazdy wyrównuje się z czasem grzania. Tylko 2 razy w tygodniu czas nie wyrównuje się. Tzn jedno grzanie nie ma praktycznie pokrycia w jeździe. Zauważyłem że od jakiegoś czasu aku z rana ledwo kręci. Dzisiaj webasto wyłączyło się nawet przed czasem- podejrzewam spadek napięcia, bo aku miał po włączeniu zapłonu 11V.
Jak to jest u Was?
Ładowanie w Galancie mi się nie za bardzo podoba. Tzn. niby jest w normie, ale maks 14,3. Na biegu jałowym spada dość mocno. Odłączyłem mu sprzężenie zwrotne z ECU i ładowanie jest wyższe, ale aż za wysokie bo dochodzi do 15V. Z takim podłączeniem jeździłem dieslem dość długo i nic złego się nie działo, ale tam raczej nie dochodziło do 15V- miałem altek z benzyny.
Akumulator roczny Yuasa 72Ah.
artufcb - 22-01-2014, 15:01
Owczar,
mi co prawda też wolniej kręci (robię zazwyczaj 10km po wyłączeniu webasto), ale odpala bez problemu. Długo kręcić nie muszę, więc na razie nie widzę problemu.
Ale wydaje mi się, że przy mrozie, nawet bez uruchomionego webasto też wolniej mi kręcił. Akumulator rzekomo w miarę nowy, ale nie wiem. Pojemność moja to 60ah
Ty posiadasz ten sterownik gsm? http://allegro.pl/sterown...3884181201.html
Owczar - 22-01-2014, 15:15
Moje aut robi po 25km w każdą stronę. Też odpalał mimo wolnego kręcenia, ale wolę dmuchać na zimne. Prostownikiem doładowałem aku i podniosłem trochę napięcie ładowania akumualtora w aucie. Tak się składa, że na UKP mam wskaźnik napięcia i widać na nim jak powoli się rozładowuje aku.
Użytkowanie niedoładowanego akumualtora prowadzi do jego uszkodzenia, więc nie ma co jeździć na granicy.
Mój sterownik jest inny- nie ma go już w sprzedaży. Ale zasada działania podobna.
pplmr012 - 22-01-2014, 15:25
To że Webasto w formie ogrzewania postojowego wykańcza akumulatory nie jest niczym nowym.
Wprawdzie gdzieś tam producent pisze że jak się jeździ tyle ile grzeje będzie o.k., ale nie do końca jest to prawda.
Akumulatory powinno się ładować prądem 1/10 ich pojemności, czyli w przypadku 74ah optymalny prąd to ok. 7.5A,niestety zimny akumulator ma jeszcze mniejszą pojemność ok. 80% przy 0st i 70% przy -10st, i jak alternator ładuje więcej to akumulator się grzeje i następuje jego degradacja, a jak mniej co jest mało prawdopodobne to braknie czasu na nałądowanie.
Co do samego poboru prądu producent Webasto podaje coś ok 46W, czyli ok. 4A w pracy przy pełnej mocy, w momencie kiedy pracuje jeszcze świeca prąd jest pewnie lekko dwa razy większy, ale tego nie wiem bo nie mierzyłem.
Tak czy tak mamy ciągły pobór prądu nie mniejszy niż 4A, dalej dochodzi prąd potrzebny do pracy wentylatora i centrali klimy
Centrala klimy: 0.4A
Wentylator w automatycznej klimie:
pierwsza kreska: 3.8A
druga kreska: 5A
trzecia kreska: 6.4
czwarta kreska: 7.9
piąta kreska: 9.5
są jeszcze szósta, siódma i ósma, ale skończył mi się miernik.
Podsumowując na początku pobór prądu to ok. 10A, potem chwila odpoczynku 4A, a potem już tylko więcej nawet 15A.
Więc albo akumulator nie zdąży się naładować, albo jest wiecznie gotowany za dużym prądem.
P.S.
Na pytanie jak u Was, mogę odpowiedzieć że dłużej jeżdżę (ok. 25min) i krócej grzeję (8-15min), a i tak zdarza się że doładowuję akumulator, tak z ciekawości czy szybko się wyłączy prostownik.
Pytanie do piotr277
To ogrzewanie było w aucie od nowości, czy sam je montowałeś?
Liczba rozruchów wskazuje raczej na to że jego głównym zadaniem było dogrzewanie silnika a nie praca na postoju dogrzewaczy z pinu 3 się nie rejestrują w liczniku rozruchów.
Owczar - 22-01-2014, 16:52
Też tak kalkulowałem na szybko i generalnie wychodziło, że trzeba doładować aku od czasu do czasu.
pplmr012 napisał/a: | Pytanie do piotr277
To ogrzewanie było w aucie od nowości, czy sam je montowałeś? |
Z tego co mówił Piotrek to było. Zresztą wygląda na fabryczne.
artufcb - 23-01-2014, 12:48
bo mam problem z podłączeniem. Wszystko świeci, telefon działa, ale nie daje sygnału na przekaźnik i dalej. Wszystko skonfigurowane ok, ale mniejsza z tym.
Ja mam ręczną klimatyzacje, więc mi troszkę mniej prądu ciągnie. Będę się martwił jak mi nie odpali, mam kable w bagażniku
jak pomierzyć napięcie na aku żeby wiedzieć co nieco? Teraz auto stoi od 30h prawie nie odpalane. Po 20-kilko minutowej pracy webasto, przejechałem ~10km. Teraz na aku powinno być ile?
Uruchomić webasto na ~20 minut i sprawdzić znów napięcie na aku?
Próbować odpalić i sprawdzić po odpaleniu?
Dostęp do prostownika mam.
Jutro rano jadę do pracy więc nie chciałbym się zaskoczyć i jechać innym mitsu
Owczar - 23-01-2014, 12:57
artufcb napisał/a: | bo mam problem z podłączeniem. Wszystko świeci, telefon działa, ale nie daje sygnału na przekaźnik i dalej. Wszystko skonfigurowane ok, ale mniejsza z tym. |
Niestety nie wiem w jaki sposób ten sterownik dział. Musiałbym przejrzeć instrukcję
Ta ręczna klimatyzacja pbiera tylko trochę mniej prądu- o 0,4A mniej, czyli tyle co nic w stosunku do całości
artufcb napisał/a: | jak pomierzyć napięcie na aku żeby wiedzieć co nieco? Teraz auto stoi od 30h prawie nie odpalane. Po 20-kilko minutowej pracy webasto, przejechałem ~10km. Teraz na aku powinno być ile? |
Jedno odpalenie aż tak dużo nie zmienia. Zmierz po prostu napięcie na klemach akumulatora przy wyłączonym zapłonie. Powinno być powyżej 12V.
Tu nie chodzi o to czy odpali cyz nie, bo mój na niedoładowanym odpalał, ale o to że niedoładowany akumulator traci sprawność. Przy mrozach jak teraz grzanie 15-20 min wiele nie da. Ja tak min pół godziny włączam, a jak nie chce skrobać szyby to tak 40min- zależy czy tylko szron czy lód.
artufcb - 23-01-2014, 13:11
mi 20-25 minut w zupełności wystarcza, ale nie miałem jeszcze kilkumilimetrowej czy grubszej warstwy lodu na szybach jak to widziałem w różnych miejscach w Polsce. To powyżej 12V jest, bo jak podłączałem to ustrojstwo, to mierzyłem wielokrotnie już tu na wejściach do telefonu to było.
tu byś miał schemat: http://i.imgur.com/EeMyHtI.jpg
a tu instrukcja, w 3 częściach, bo nie mam zainstalowanego skanera.
https://www.dropbox.com/s...rn1j/JZkAiTQRpO
https://www.dropbox.com/s...vzkk/l_dIPPvwDy
https://www.dropbox.com/s...uq8o/EIBb2uKdMr
Owczar - 23-01-2014, 13:48
Czy telefon normalnie się uruchamia?
[ Dodano: 23-01-2014, 13:53 ]
Na pewno dobrze zapisałeś kontakt na karcie sim w pozycji od 1 do 10? Puść syngał na ten numer telefonu i zobacz jak jest wyświetlany. Czy normalna forma czy z prefixem +48. Jeśli z prefixem to dla pewności dodaj swój numer telefonu na kartę sim z tym prefixem. Czy smsy, które wysyłasz zachowane są w pamięci czy usuwane?
piotr277 - 23-01-2014, 14:30
pplmr012, tak, od nowości.
Na razie wszystko u mnie działa ok, grzeje, że aż miło. Używam codziennie, 2 razy na dzień.
Co do poboru prądu to nie mierzyłem ale nie zaobserwowałem trudniejszego rozruchu (nawet dzisiaj przy -15 st.). Grzeję raczej podobny czas co jadę - czyli ok 20 minut. Tylko, że u mnie to ogrzewanie może mieć mniejszą wydajność, gdyż w układzie jest ok 10 litrów płynu do ogrzania Więc trochę czasu to pewnie zabiera
Ale nawet taki czas grzania sprawia, że muszę niemal pot z głowy ocierać po wejściu do samochodu Szron i lód na szybie też się rozpuszcza. Tylko raz musiałem pomóc skrobaczką.
Owczar - 23-01-2014, 14:38
Webasto ogrzewa głównie płyn w małym obiegu, a pozostała część jest ogrzewana dużo wolniej
|
|
|