[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Antena automatyczna i dachowa
radek8622 - 09-07-2014, 23:39 Temat postu: antena konserwacja Czesc.Mam pytanie co do anteny w sedanie.Posiadam oryginalna antene w swoim aucie,wszystko chula,chowa sie,wysuwa tylko czasem przy chowaniu jest troche delikatny halas takie tarcie.Nie chce zaniedbac anteny stad moje pytanie czy trzeba ja jakos smarowac,konserwowac?sorki za brak pl.znakow nie posiadam na urzadzeniu.pozdro dla wszystkich.
Gelek - 30-07-2014, 14:48
Witam.
Kilka miesięcy temu (3-4) był gość na allegro który sprzedawał kompletną antenę do Galanta za 150zł. Czy ktoś może ma na niego namiar, albo może wie gdzie można kupić taką antenę?
majes854 - 11-08-2014, 18:57
witam Marek Malik moze taka antenke miec jakis czas temu kupilem od niego za ok 150 nowke i jeszcze pomogl mi zamontowac tylko musialem poczekac bo jej dlugo niebylo dsotepnej
irekkczek - 11-08-2014, 19:32
kupiłem wkład do anteny na tej stronie:
http://www.auto-truck.pl/...RO---NEXIA.html
pasuje bez żadnych przeróbek. Jedynie "grzybek" od masztu ciasno wchodzi w otwór od silniczka, ale bez szlifowania można to zrobić. Ja dałem trochę smaru i bez problemu poszło.
numer katalogowy tego wkładu:
NP1465 WKŁAD ANTENY AUTOMATYCZNEJ DAEWOO ESPERO / NEXIA
nix - 03-09-2014, 19:51
irekkczek napisał/a: | kupiłem wkład do anteny na tej stronie:
http://www.auto-truck.pl/...RO---NEXIA.html
pasuje bez żadnych przeróbek. Jedynie "grzybek" od masztu ciasno wchodzi w otwór od silniczka, ale bez szlifowania można to zrobić. Ja dałem trochę smaru i bez problemu poszło.
numer katalogowy tego wkładu:
NP1465 WKŁAD ANTENY AUTOMATYCZNEJ DAEWOO ESPERO / NEXIA |
Zamówiłem również ta antenę i (po krótkiej walce) zamontowałem, jednak dość mocno wystaje i nie chowa się całkowicie. U Ciebie też tak to wyszło?
zdjęcie
Stówa - 04-09-2014, 16:36
Siemaneczko, czy ktoś może przerabiał oryginalną antenę z galnciorka, tą wysuwaną na płetwę rekina na dachu ? Bo mi od dłuższego czasu chodzi taka mała przebudowa po głowie. Ktoś poleca od jakiego modelu BMW/AUDI to kupić, a może jakiejś Hondy ?
irekkczek - 05-09-2014, 09:15
nix napisał/a: |
Zamówiłem również ta antenę i (po krótkiej walce) zamontowałem, jednak dość mocno wystaje i nie chowa się całkowicie. U Ciebie też tak to wyszło? |
u mnie też trochę wystaje, ale nie przejmowałem się tym, w końcu to nie oryginał, ważne że działa
nix - 05-09-2014, 14:57
irekkczek napisał/a: | nix napisał/a: |
Zamówiłem również ta antenę i (po krótkiej walce) zamontowałem, jednak dość mocno wystaje i nie chowa się całkowicie. U Ciebie też tak to wyszło? |
u mnie też trochę wystaje, ale nie przejmowałem się tym, w końcu to nie oryginał, ważne że działa |
no to ok, potwierdzam że dwa ciężkie punkty w montażu wspomnianej przez irekkczek anteny to przecisnięcie przez rurke przy korpusie silnika i zwinięcie nasmarowanego cięgna bata (tu była jazda ). Poza tym smiga cacy cicho i bez czekania z kluczykiem w stacyjce az się bat schowa (jak to ma miejsce w zamienniku anteny aut.) Rozsądna alternatywa za małe pieniądze.
Gelek - 08-09-2014, 08:45
majes854 napisał/a: | witam Marek Malik moze taka antenke miec jakis czas temu kupilem od niego za ok 150 nowke i jeszcze pomogl mi zamontowac tylko musialem poczekac bo jej dlugo niebylo dsotepnej |
A masz może jakiś namiar na niego?
Z góry dzięki.
irekkczek - 08-09-2014, 22:01
Gelek napisał/a: | majes854 napisał/a: | witam Marek Malik moze taka antenke miec jakis czas temu kupilem od niego za ok 150 nowke i jeszcze pomogl mi zamontowac tylko musialem poczekac bo jej dlugo niebylo dsotepnej |
A masz może jakiś namiar na niego?
Z góry dzięki. |
Marek Malik
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
Email: japaneze@o2.pl
GG: 1027199
polaff - 23-09-2014, 07:57
Mam pytanko nie koniecznie dotyczące samej anteny, ale temat powiązany z nią.
Zamontowałem wczoraj do EA pioneer'a avic-f920bt i mam problem z lokalizacjąc przewodu PARKING BRAKE. Ze strony 12 instrukcji montażu urządzenia wynika, że ma to być przewód jasno zielony
Kod: | http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0CD8QFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.produktinfo.conrad.com%2Fdatenblaetter%2F350000-374999%2F373108-in-01-ml-PIONEER_AVIC_F20BT_NAVIGATIONSSYSTEM.pdf&ei=OgohVK3pMIPcaKv_gbgK&usg=AFQjCNG7cWgn00RvKoK8ySx_waUWb1kDtw&bvm=bv.75775273,d.d2s | , jednal jeśli dobrze rozumie zapis na stronie 11 ( w zasadzie przeniesienie ze strony 11 na 12) to ten przewód ma być połączony z przewodem służącym do sterowania anteną automatycznie wysuwaną. Przewód od anteny jest koloru biało niebieskiego
to ten przewód ze zdjęcia- mimo srebrnych cętek wiem, że to ten bo jego odłączenie skutkuje brakiem reakcji na radio przez antenę.
Teraz pytanie zasadnicze.
Czy ten wystający z konektora biało niebieski przewód mam połączyć z masą by oszukać radio o zaciągniętym ręcznym? Jeśli tak to w jaki sposób będzie odbywało się sterowanie anteną?
Trochę tego nie kumam szczególnie, że z manuala wynika, że powinien on być jasno niebieski a w mojej wiązce taki nie występuje.
Tomii - 23-09-2014, 08:20
Jasno zielony podłączasz do ręcznego lub do masy jak nie chcesz mieć zabezpieczenia do oglądania filmów podczas jazdy. Do sterowania anteną musisz poszukać innego przewodu, najlepiej z miernikiem napięcia tak aby prąd na przewodzie pojawiał się po włączeniu systemu audio i tracił się po wyłączeniu. (najczęściej jest to przewód do sterowania zasilaniem wzmacniacza) - to chyba jest ten "system remote control"
polaff - 23-09-2014, 08:24
Tomii, pomyliłem się już z tego wszystkiego :
Kod: | powinien on być jasno niebieski a w mojej wiązce taki nie występuje. |
miałem na myśli jasno zielony.
Przeglądałeś ten manual?
Czy tylko mi sie wydaje, że z połączenia stron 11 i 12 wynika, że ten jasno zielony u mnie poprostu jest innego koloru - bo ten przewód ze zdjęcia podpięty do konektora os terowania wzmacniaczem/anteną?
Tomii - 23-09-2014, 08:44
polaff napisał/a: | Tomii, pomyliłem się już z tego wszystkiego :
Kod: | powinien on być jasno niebieski a w mojej wiązce taki nie występuje. |
miałem na myśli jasno zielony.
Przeglądałeś ten manual?
Czy tylko mi sie wydaje, że z połączenia stron 11 i 12 wynika, że ten jasno zielony u mnie poprostu jest innego koloru - bo ten przewód ze zdjęcia podpięty do konektora os terowania wzmacniaczem/anteną? |
no wg instrukcji wynika że jasno zielony musi być.
A ten remote-control to jest właśnie od zasilania anteny/wzmacniacza.
Z tego co piszesz to pozostaje Ci wyeliminować pozostałe kable z tej wtyczki Power Cord aby znaleźć właściwy, dać go do masy i sprawdzić czy filmy wyświetla.
polaff - 23-09-2014, 08:55
Tomii napisał/a: | sprawdzić czy filmy wyświetla. | gdyby problem był tylko w filmach to może bym się tak nie martwił. W menu jest przycisk trybu bezpiecznego, który blokuje niektóre funkcje i wyłączenie go jest prawdopodobnie możliwe tylko po zaciągnięciu ręcznego...
[ Dodano: 23-09-2014, 08:56 ]
Nie za bardzo co mam eliminowac bo wszystko jest jasne, z resztą do tej pory nigdy nie miałem problemu z podłączeniem radia do auta - pierwszy raz w życiu korzystam z instrukcji... nigdy nie było takiej potrzeby.
|
|
|