[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Awaria zegarka - sam się wyłącza, resetuje
DanielBogusz - 06-07-2012, 20:15
Temat zrobił się strasznie długi, a wszystko na jednej stronie by się zmieściło dzisiaj też wziąłem się za poprawę zegarka, ale jak spojrzałem na swoją lutownicę, która bardziej pasuje do robienia rynny, a nie elektroniki to się przeraziłem. Ale się udało wszystko - luźno siedziała wtyka w płytce. Tak więc w takiej elektronice lutownica nie gra roli, jakby się zawziąć to i opalarką z końcówką dobrą by to się zrobiło
A propos koloru zegarka uwzględniając jego budowę jak uzyskać taki efekt jak na załączonym filmiku?
http://www.youtube.com/wa...8&feature=share
sveno - 06-07-2012, 20:55
DanielBogusz napisał/a: | jak uzyskać taki efekt jak na załączonym filmiku? | wydaje mi się, że to jest standardowy kolor, tylko kamera tak go zmieniła. Jak chcesz zmienić kolor to najprościej pobawić się filtrami, włóż kawałek niebieskiej foli miedzy tą małą szybkę a ekranik.
DanielBogusz - 06-07-2012, 21:39
A brilliant!
tresorex - 02-10-2012, 16:16
Mój zegarek też nawalał... wymontowałem go... popatrzyłem, nie było widać rozlutowanych styków. Podpiąłem go do wtyczki i poruszałem wszystkim co się dało i okazało się że przestaje działać przy ruszaniu wtyczki i wyświetlacza. Wmontowałem go do obudowy, zablokowałem ruchy płytki z wtyczką (żeby nie mogła się ruszać) oraz dałem gumową uszczelkę pomiędzy wyświetlaczem a różową szybką...i.... działa aż miło nic się nie kasuje. Jeździłem po dziurach, muldach i nic Może trochę druciarsko zrobione ale spełnia swoje zadanie. Jak przestanie działać to dam do polutowania
WreX - 03-10-2012, 09:41
Jak ja wczoraj swój naprawiłem, to nie dość że środkowa liczba nie w pełni się wyświetla to stoi na godzinie 1:01 ;]
tresorex - 18-01-2013, 11:10
No i moja druciarska metoda padła po kilku tygodniach. Czasem mrugał, spóźniał się... Teraz kolega elektronik mi go przelutował i działa normalnie więc chyba tylko to wchodzi w grę.
szaman - 18-01-2013, 13:34
ja w swoim galancie, przelutowalem styki kostki przylaczeniowej i zegarek działa
"pekniecia" na lutach bylo widac golym okiem, informacje na temat naprawy wyczytane z Tego tematu - dzieki ludziska
WreX - 18-01-2013, 15:29
Straszne opóźnianie zegarka też może się wiązać z zimnymi lutami? mam go 2 tygodnie a różnica w godzinie jest już jakieś 3-4h od tej gdy nastawiałem...
pompec - 18-01-2013, 16:15
może to delikatny OT, ale chyba mam jakieś niebywałe szczęście bo miałem jednego Gala 3 lata teraz mam drugiego 2 lata i ani razu nie zresetował się zegarek...
Tomek - 18-01-2013, 22:04
Cytat: |
może to delikatny OT, ale chyba mam jakieś niebywałe szczęście bo miałem jednego Gala 3 lata teraz mam drugiego 2 lata i ani razu nie zresetował się zegarek... |
poprzedni właściciele zadbali
[ Dodano: 18-01-2013, 22:11 ]
WreX napisał/a: | Straszne opóźnianie zegarka też może się wiązać z zimnymi lutami? mam go 2 tygodnie a różnica w godzinie jest już jakieś 3-4h od tej gdy nastawiałem... |
tak, najlepiej przelutować 3 luty od razu (czwarty nie potrzeba, bo najlepiej w ogóle odciąć kabel, żeby nie przygasał)
WreX - 18-01-2013, 23:24
Przelutowałem wszystkie styki w nagrodę SAMA JEDYNKA SIĘ WYŚWIETLA..................... JEZUSIE CHRYSTUSIE JUŻ DRUGI wrr...
ogon56 - 12-02-2013, 18:31
Jakie przelutowywanie, jakie kabelki, jakie uszczelki. Efekt zegarka to zwykłe zimne luty na płytce drukowanej tego zegarka. Zwykła lutownica (najlepiej oporowa bo transformatorowa może mieć za szeroki grot dla mniej zaawansowanych "elektroników") i przygrzać połączenia pinów do płytki drukowane, a najlepiej odessać starą i nałożyć nową cynę, tylko tak aby nie zewrzeć ścieżek. Oczywiście podpisuje się pod kolegą na górze... warto jeden ze środkowych pinów odgiąć, uciąć itp. gdyż u nas jeździ się cały czas na światłach a wtedy zegarek przez specjalny rezystor przygasa.
Owczar - 13-02-2013, 13:39
ogon56, witamy na forum
A teraz mała prośba, nie odkopuj starych tematów tylko po to by dodać coś co zostało już napisane.
W jednym poście sam sobie nawet zaprzeczasz!
ogon56 napisał/a: | Jakie przelutowywanie, |
ogon56 napisał/a: | przygrzać połączenia pinów do płytki drukowane, a najlepiej odessać starą i nałożyć nową cynę, tylko tak aby nie zewrzeć ścieżek |
A to co? Przespawywanie, czy właśnie przelutowywanie?
Jeśli już konieczne coś napisać, to niech to coś wnosi do tematu. Sztuczne nabijanie postów nie jest tu mile widziane, a wręcz nagradzane na czerwono.
Pabion - 23-06-2013, 16:13
Przeczytałem wszystkie posty z tego tematu i postanowiłem naprawić swój zegarek. Doszedłem do wniosku, że muszę wyciągnąć swoją lutownicę albo wystarczy, że usztywnię wtyczkę lub płytki zegara.
Przelutowanie zostawiłem na sam koniec, więc zacząłem od usztywniania zegara i jego wtyczki. Niestety nie przyniosło to żadnych efektów.
Sprawdziłem 4 luty o których mowa w temacie, ale wszystkie wyglądają ładnie i nie są uszkodzone.
Wyszło na to, że coś jest nie tak z wtyczką. Nieznacznie wygiąłem wystające piny z zegara do dołu tak aby miały lepszy kontakt z wtyczką i zegar zaczął normalnie działać
Zegar również przerobiłem z pomocą poradnika użytkownika sveno ze strony 14 za co dziękuję
Trochę odkopywanie tamatu, ale pomyślałem że komuś może się to przydać
Pozdrawiam
Iron.Falcon - 08-07-2013, 19:12
no i na mnie przeszedł czas... miałem "olać" ten zegarek i wstawić komputer... ale, że nie nastąpi to pewnie w najbliższych tygodniach to poświęciłem 10 min na ogarnięcie tematu. Wtyczka była OK natomiast lutowania wymagały korekty :
|
|
|