To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ?

brylekVFR - 09-04-2017, 20:19

Ot sedno sprawy, czystość i normy paliwa są ważniejsze niż liczba octanowa. Ja zawsze leje 95, po zalaniu 98 szału nie zauważyłem, zarówno w samochodzie jak i w motocyklu. Zazwyczaj samochód tankuje na Orlenie, rzadko na innych stacjach, różnicy nie zauważyłem. Motocykl tankuje na pierwszej lepszej stacji jak tylko kończy się paliwo w baku, jeżeli paliwo nie jest z domieszką "dodatków" to różnicy nie ma.
tyku - 09-04-2017, 20:41

Nie ma różnicy jeżeli 95 jest dobrej jakości. Ja jednak swoje wiem i tankuję 98. :wink:
Sushi - 09-04-2017, 21:08

Tankuję 98 ze względu na doświadczenie z 95. Jakość 95 w Polsce jest wątpliwa. A oszczędność w ciągu roku śmieszna. Każdy może mieć swoje zdanie i każdy przy swoim zostać.
Kiedyś chodziła taka opinia, że u nas 98 jest takiej jakości jak 95 na zachodzie, a 95 u nas to syf. Zresztą jak to ma być kontrolowane skoro każda stacja przed kontrolą jest o tym powiadamiana? Nie wiem jak jest z prywatnymi, bo na nich jest najwięcej zastrzeżeń, ale co roku na takich stacjach jak orlen, bliska, a ostatnio również na shellu w Łodzi i chyba gdzieś BP również były zastrzeżenia. W jednych regionach kraju jest tych przypadków więcej i w innych zdecydowanie mniej. Kontrole powinny być na znacznie większą skalę i więcej niż raz do roku. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale kary za wykrecie jakichś nieprawidłowości wynoszą kilka tys. zł. I kogo to ma wystraszyć? Sprawy sądowe zakładane przez klientów też nigdy nic nie zmieniły i nie zmienią.

brylekVFR - 09-04-2017, 21:35

Czyli tankowanie paliwa 98 podyktowane jest jego czystością, to do mnie przemawia. Ja jeszcze pokusze się na dodatek do paliwa czyszczący układ paliwowy lub wtryskiwacze np. formy Forte
grzesiopol - 10-04-2017, 23:46

To troche z innej beczki ale o paliwie.
Kto się orientuje jak to jest z paliwem z USA. Tam jest paliwo do Lancera w tym Ralliarta 91 i 93 oktany czy to odpowiada naszemu 95 i 98? Znalazlęm jeszcze paliwo 98 RON. Czy to oznacza, że mapa kompa z tych samochodów będzie pasować do naszych europejskich odpowiedników. W instrukcji Ralliarta znalazłem, że paliwo jest 93 octany ale awaryjnie można wlać 91 octanów. U mnie na wlewie jest 98 czyli awaryjnie mogę wlać 95.

apg2312 - 11-04-2017, 01:23

grzesiopol napisał/a:
Kto się orientuje jak to jest z paliwem z USA

https://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_oktanowa#RON.2C_MON_i_DON

grzesiopol - 11-04-2017, 07:09

To już czytałem. Chodzi mi czy na pewnika mogę sobie adoptować mapę do ecu silnika z kompa USA paliwa 93 octany lub tego 98 RON. Mam kilka map i kwestia czy jak wgram to będzie to śmigać u mnie.
p4bLo - 15-04-2017, 09:05

ja od początku tankuję Lancera na BP w Piekarach Śląskich, jest trochę drożej niż na pobliskich stacjach, Słyszałem też że BP - BP nie równe np. w Pyrzowicach lepiej nie tankować paliwa. Średnie zużycie paliwa na 32 tankowaniach do pełna 7,31 litra tylko po mieście.
Obywatel - 15-04-2017, 10:58

p4bLo napisał/a:
ja od początku tankuję Lancera na BP w Piekarach Śląskich, jest trochę drożej niż na pobliskich stacjach, Słyszałem też że BP - BP nie równe np. w Pyrzowicach lepiej nie tankować paliwa. Średnie zużycie paliwa na 32 tankowaniach do pełna 7,31 litra tylko po mieście.

Który to już taki wpis pt. paliwowe "czar-mary" z dopisywaniem filozofii a to do miejsca tankowania, a to do rodzaju paliwa. Naprawdę trzeba chyba nie mieć innych problemów, żeby do takich rzeczy przywiązywać wagę.

O dawna tankuję wszystkie auta tam, gdzie najtaniej - najczęściej na stacjach przymarketowych i wszystkie jeżdżą jak złoto.

mkm - 19-04-2017, 02:30

Obywatel, to nie "czary mary". Po prostu mając auto mało wysilone można jeździć na wszystkim - sławetny Mercedes W123 200D jak dostanie grzałkę przed pompą to na przepalonym oleju po frytkach chodzi jak złoto. Zrób to z nowoczesnym dieslem :wink:

Każdy nowoczesny silnik jest przystosowany do jazdy na paliwie w jakimś zakresie "zanieczyszczeń" a sterowniki zmieniają skład mieszanki tak, żebyś się nie zorientował.
Jak paliwo lipne to się dziwisz "gdzie ja tak jeździłem, że tak dużo spalił" :wink:

muchmorek - 19-04-2017, 15:13

W temacie paliwa, ale troche z innej beczki. Przygotowuje się własnie do serwisu wiosennego samochodu. Przegląd, oleje, filtry, klimatyzacja, pranie itp. Zastanawiam się nad jakimś dodatkiem do paliwa. Jeszcze nigdy nie korzystałem, ale czy dobrym pomysłem będzie przerzucić się na jakiś czas na 98 i dorzucić dodatek do paliwa? Chociażby coś takiego:

http://www.motochemia.pl/...50ml-p-176.html

Lucas123w - 19-04-2017, 17:17

muchmorek, nie idź drogą K2, już lepiej zainwestuj w dodatek od Archoil 6200, pierwsze 3 tankowania dolewka 10ml, kolejne po 5ml.
Czy auto mniej pali nie wiem, ale na początku zimy trochę szarpał silnik na zimny po aplikacji do dnia dzisiejszego płynna praca silnika.

tyku - 19-04-2017, 17:38

Ja stosuje dodatki z LIQUI MOLY, ale nie po to żeby lancer mniej palił. :wink:
http://liquimoly.pl/index..._id=3&Itemid=29

Obywatel - 19-04-2017, 18:07

muchmorek napisał/a:
W temacie paliwa, ale troche z innej beczki. Przygotowuje się własnie do serwisu wiosennego samochodu. Przegląd, oleje, filtry, klimatyzacja, pranie itp. Zastanawiam się nad jakimś dodatkiem do paliwa. Jeszcze nigdy nie korzystałem, ale czy dobrym pomysłem będzie przerzucić się na jakiś czas na 98 i dorzucić dodatek do paliwa? Chociażby coś takiego:

http://www.motochemia.pl/...50ml-p-176.html

Ja pierdziele, ciąg dalszy kwadratury koła... Coś się z autem dzieje? Nie odpala? Nie ma mocy? Kopci? Jeśli nie, to przestań chłopie szukać dziury w całym, lej Pb95 i ciesz się życiem :)

muchmorek - 19-04-2017, 18:19

Obywatel napisał/a:
Ja pierdziele, ciąg dalszy kwadratury koła... Coś się z autem dzieje? Nie odpala? Nie ma mocy? Kopci? Jeśli nie, to przestań chłopie szukać dziury w całym, lej Pb95 i ciesz się życiem :)

Wszystko jest okej i właśnie wolałbym żeby tak zastało jak najdłużej, stąd pytanie ;) . Wolę takie rzeczy robić na spokojnie, kiedy mam chwilę. Zwłaszcza że samochód za chwilę będzie miał nabite już 200k przebiegu.