[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
jafo2 - 23-10-2010, 13:06
Kiedyś się dogrzebałem do opinii Japan Line na forum mazdy i były pozytywne.
Cytat: |
Witam, wiem ze odgrzewam kotleta ale wszystkich zainteresowanych informuję że zakupiłem to łożysko JAPAN LINE i okazało się że w środku było łożysko NTN JAPAN (tej samej firmy co było stare) więc nie ma sensu dopłacać do skf |
Ale nie ma pewności co się trafi.
marcinzam - 23-10-2010, 13:34
to może napisać maila do sprzedawcy albo zadzwonić i niech sprawdzi co siedzi w pudełku
[ Dodano: 25-10-2010, 09:19 ]
i jak ,zamawiał ktoś te piasty japan line ?
nietoperek - 30-10-2010, 20:41
Witam ponownie.
Mam trochę wolnego i i postanowiłem to zrobić i nie chcę się usprawiedliwiać a pro po kometarzy mojej poprzedniej wypowiedzi w tym temacie, ale prawy przód mam tak zapieczony że straciłem 3 dni po mniej więcej 3h i prawie całą dużą butelkę WD40 żeby zdjąć tarczę gdy 4 dnia sama zeszła :/ no ale niestety zatrzymałem się na oś której za chiny nie mogę wybić i niestety chyba czeka mnie wizyta u jakiegoś mechanika :/
Hugo - 30-10-2010, 20:49
nietoperek napisał/a: | niestety zatrzymałem się na oś której za chiny nie mogę wybić | Masz na myśli wieloklin przegubu, który nie chce wyjść z piasty? Jeśli tarcza już zeszła to użyj ściągacza do łożysk. Ja tak zrobiłem z lewej strony i poszło bez problemu.
Ja używałem takiego:
http://allegro.pl/gdansk-...1264406174.html
nietoperek - 30-10-2010, 20:53
Tak dokładnie to miałem na myśli problem jest taki że nie ma mnie w pl i nie mam jak go kupić, ale może mi się uda znaleść coś w normalnej cenie.
Hugo - 30-10-2010, 21:07
Za granica tez napewno kupisz. Nie jest to nie wiadomo co, zeby nie szlo tego dostac.
nietoperek - 30-10-2010, 21:50
a myślisz że coś takiego da rade ??
Hugo - 30-10-2010, 21:57
nietoperek napisał/a: | a myślisz że coś takiego da rade ?? | Myślę, że spokojnie. Nawet lepsze może się okazać, bo mając 3 ramiona pewniej chwyci piastę.
areksz121 - 30-10-2010, 22:29
Dorzucę się do tematu:
Ja w E55A miałem też zapieczony wieloklin/ strona kierowcy...ściągacz miałem naprawdę masywny, na dźwignię pokrętła założone ponad 2m rury a na końcu wisiał taki Arek i się huśtał...po wystrzale, który towarzyszył wypchaniu półośki poszedłem po piwo. Tego chyba nikt przez 15 lat nie rozkręcał
A co do piasty, jeśli nie będzie chciała wyjść dobrowolnie ze zwrotnicy, popuszczasz 4 śruby, które ją trzymają, nie wykręcasz całkiem, potem bierzesz młotek i w główki śrub uderzasz "po razowi" dookoła. U mnie pomogło
nietoperek - 30-10-2010, 22:39
chodzi Ci o 4 śruby które trzymają łożysko? bo się trochę zgubiłem jeżeli tak to jest problem dojścia do nich :/ u mnie nie wiem czy było coś robione czy nie ale jak pisałem wszystko jest tak zapieczone przez to że hamulec trzymał że wydaje się jakby wszystko było jedną całością znalazłem sklep gdzie mają ściągacze 5min od mojego domu więc jutro się tam wybiorę.
Napisze jak poszło i dziękuje wszystkim za pomoc.
areksz121 - 01-11-2010, 20:58
Tak, dokładnie te 4 śruby, dojść się powinno dać, bo i tak trzeba półośkę wyciągnąć na bok, a i jeden z wahaczy pasuje odpiąć od zwrotnicy...przynajmniej ja tak robiłem, bo było wygodniej Nie bój boja dobrze będzie
nietoperek - 05-11-2010, 23:50
Witam ponownie kupiłem ściągacz, po około godzinie męczarni i wykąpaniu się w popołudniowym deszczyku :/ poległem, nie obeszło się bez strat wcześniej pierścień abs-u poszedł się hmm (gdzieś tam poszedł, nie wiem gdzie bo go nie widziałem długo ) Oddałem do warsztatu. Jak się dziś okazało przegub do wymiany bo gwint był skopany
Operacja wymiany łożyska i przegubu kosztowała mnie 90Ł (jakieś 405zł) cena zawiera części bez łożyska.
Hugo - 19-11-2010, 16:14
Czy ktoś jeździ na przednich łożyskach firmy Japan Line, Service Parts, Max-Gear itp. i ma jakieś spostrzeżenia, przede wszystkim co do trwałości?
areksz121 - 19-11-2010, 18:06
W poprzednim Galu Max-Gear założyłem z piastą i po 15tys, nic jeszcze nie słychać (widuję się z poprzednim samochodem), miałem okazję podnosić koło i też brak luzu.
Anonymous - 19-11-2010, 19:00
Service parts mam z jednej strony i narazie spokój, ale przejechane dopiero jakieś 5000km. Z drugiej strony miał być Japan Line a się okazało że w środku przyszło Koyo. Też narazie spokój ale przejechane dopiero jakieś 3-4k km.
|
|
|