[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
get low - 24-11-2009, 22:17
no podobny do mojego:) zobacze jak znajde to mocowanie (a jestem na dobrej drodze)
a jeszcze pytanie. nie orjentowałem sie jeszcze w temacie ale moze ktos wie w jakiej cenie jest sprzęglo elektromagnetyczne do sprezarki? wystepje sama cewka czy w jakims zestawie?
robertdg - 25-11-2009, 09:11
get low, ze sprzeglem el-mag sprawa jest taka ze potrzeba znac dane z tabliczki kompresora klimy, bez tego nic sie nie ruszy.
Owczar - 25-11-2009, 09:57
get low, najpierw je zdemontuj i sprawdź. W ogóle sprawdzałeś czy idzie zasilanie na to sprzęgło?
Po drodze jest jeszcze czujnik temperatury sprężarki. Gdy jest za gorąco to on rozłacza sprężarkę, a z tego co pamiętam to climatronic nic o tym nie wie...
get low - 07-12-2009, 16:28
Witam.
Po jednej wolnej sobocie uporałem sie ze sprzegłem el-mag. Wyregulowałem je, zakonsewowałem i działa ale niestety tylko przy podłaczeniu napiecia bezposrenio z akumulatora... Nie podaje mi napiecia na kompresor... Miał juz ktos taka usterkę?? Co to moze być?? (wszystkie bezpieczniki sa całe i przekażniki sprawne)
robertdg - 07-12-2009, 16:47
get low, aby uklad podal napiecie do zalaczenia kompresora na presostacie musi wystapic odpowiednia wartosc cisnienia czynnik chlodzacego, wiec albo masz za malo czynnika, albo presostat jest zepsuty.
get low - 07-12-2009, 16:51
robertdg gdyby było tak jak mówisz to nie podnosiłyby sie obroty w chwili właczenia klimy
robertdg - 07-12-2009, 17:52
get low, a co Ci szkodzi sprawdzić ten czujnik, juz wczesniej podnosiły Ci sie obroty, Owczar napisał że ECU wykrywa próbe właczenia klimy i dlatego tak się dzieje:
Owczar napisał/a: | ponieważ climatronic podaje odpowiedni sygnał i komunikuje się z ECU od silnika. |
wiec nie widze żadnego związku z obecnym faktem, ponadto tak jak ja Ci tłumaczyłem co za co odpowiada po wymienionych przyczynach niesprawności klimy przez:
Owczar napisał/a: | Najczęstsze:
-brak czynnika
-problem z czujnikiem
-problem ze sprzęgłem
-sprężarka |
w Manualu powinna być instrukcja do sprawdzenia presostatu, a to co napisałem oparłem właśnie na najczęstszych przyczynach niesprawności tego typu.
get low - 07-12-2009, 18:39
w manualu nic o tym nie pisze
Owczar - 07-12-2009, 18:52
Jak już pisałem, obroty się nie podniosą gdy czujnik ciśnienia nie działa jak nalezy lub jest mało czynnika. Sprawdź czy przy bezpieczniku jest napięcie? Z czujników jeszcze tylko czujnik temp czynnika/sprężarki. On działa na zasadzie rozwarcia gdy jest przegrzana sprężarka. Ogólnie musisz się pobawić próbnikiem i szukać przerwy w obwodzie....
Na początek sprawdź czy do przekaźnika i bezpicznika dochodzi napięcie?
robertdg - 07-12-2009, 19:01
get low napisał/a: | w manualu nic o tym nie pisze |
ja znalazłem bez problemu:
Parametry biegu jałowego dla automatycznej klimatyzacji:
Sprawdzanie presostatu:
get low - 08-12-2009, 18:12
ale jak owczar napisał nie jest to wina ani czujnika ani cisnienia
robertdg - 08-12-2009, 18:28
get low napisał/a: | ale jak owczar napisał nie jest to wina ani czujnika ani cisnienia | jak juz masz instrukcje do tego jak to sprawdzic to co Ci szkodzi sprawdzic? ponadto nie chodzi o cisnienie w ukladzie tylko o czynnik chłodzący, bo jak juz wczensiej pisalem, cisnienie moze byc ale moze nie byc czynnika chlodzacego i w tym przypadku tez nie bedzie sie zalaczal kompresor, to sa podstawowe rzeczy ktore nalezy sprawdzac, bo jak juz pisales ze bezpieczniki sa OK to poza tymi wymienionymi wyzej rzeczami pozostaje Ci jeszcze komunikacja climatronika z ECU, oraz samo ECU.
piaga - 10-12-2009, 19:02
Witam serdecznie.Ja troszkę z innej beczki. Ostatnio zauważyłem że po odpaleniu silnika włącza się samoczynnie klimatyzacja .Na wyświetlaczu pokazuje się :śnieżynka: i AUTO...Dziwne.
Marcino - 10-12-2009, 20:54
piaga napisał/a: | Witam serdecznie.Ja troszkę z innej beczki. Ostatnio zauważyłem że po odpaleniu silnika włącza się samoczynnie klimatyzacja .Na wyświetlaczu pokazuje się :śnieżynka: i AUTO...Dziwne. |
Auto włacza sie zeby odparować szyby.
Wyłącz tryb auto wciśnięciem gałki od temperatury. Ewentualnie samą klime wyłącz lub przełącz w tryb eko - śniezynką.
POzdrowienia
piaga - 10-12-2009, 21:43
Zdziwiło mnie to że nie za każdym razem tak się dzieje.Zobaczę jak będzie dalej.
Dziękuje za informację.
|
|
|