Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow
Lucek_37 - 06-01-2018, 20:38
Z drewnem to nie masz racji bo większość "zwykłej" deski czy też paneli nadaje się na podłogówkę i spełnia swoją rolę. Gorszą efektywność od tego masz tak jak mówisz, płytka przykryta dywanem. A co do ściennego to minus to np. masz częste malowanie ścian, na ciepłej ścianie mocniej osadza się brud a w najgorszym wypadku przy źle położonym tynku po paru latach widać każdą rurkę na ścianie.
Krzyzak - 06-01-2018, 21:07
Owczar napisał/a: | Masz też parkiet drewniany z ogrzewaniem podłogowym? | tak, deska barlinecka akurat u mnie (chyba 13mm); pod nią cienka pianka z dziurami, nie chciałem kleić
Owczar - 06-01-2018, 21:11
Lucek_37 napisał/a: | Z drewnem to nie masz racji bo większość "zwykłej" deski czy też paneli nadaje się na podłogówkę i spełnia swoją rolę. |
Jesteś pewien? Z publikacji jakie czytałem w internecie wynika, że zastosowanie jest bardzo ograniczone.
http://muratordom.pl/budo...,114_12702.html
Kod: | Im gęstsze (twardsze) jest drewno, tym lepiej sprawuje się na podłogówce. Jednak gęste drewno jest materiałem trudnym, nie lubi zmian klimatycznych (wyjątkami są merbau i doussie). Wraz z każdą zmianą wilgotności mocno napręża się grab, buk lub akacja, które są twarde, ale też bardzo kurczliwe, nie nadają się na ogrzewanie podłogowe. Kurczliwość jest też powiązana z barwą drewna. Jasne i twarde gatunki, na przykład buk, klon, brzoza, mają wysoki (niekorzystny) współczynnik kurczliwości. Drewno prawie dwukrotnie lepiej przewodzi ciepło wzdłuż słoi. Jednak bruk drewniany (mający słoje ustawione prostopadle), który bardzo dobrze przewodzi ciepło, ma ograniczone zastosowanie na podkładach |
Dodatkowo max zalecana temperatura dla drewna to 25 stopni - choć powiedzmy, że to wystarczy w domu energooszczędnym.
Lucek_37 napisał/a: | A co do ściennego to minus to np. masz częste malowanie ścian, na ciepłej ścianie mocniej osadza się brud a w najgorszym wypadku przy źle położonym tynku po paru latach widać każdą rurkę na ścianie. |
Jesteś pewien co do tego kurzu? To nadal niskotemperaturowe ogrzewanie - gdyby ten kurz osadzał się na ścianach, to tak samo osadzałby się na podłodze przy grzaniu podłogą.
Jeśli chodzi o spękania i efekt widocznych rurek, to przy zastosowaniu odpowiedniej technologii problem podobno nie występuje.
Oczywiście nie jest to rozwiązanie bez wad. Szczególnie podczas pierwszych uruchomień trzeba zachować pewne procedury.
Z mojego punktu widzenia, ogrzewanie podłogowe ma takie zalety i wady:
Zalety:
bardzo dobry komfort cieplny
dobry rozkład temperatury
sprawdzone rozwiązanie
niskotemperaturowe
Wady:
duża bezwładność - można zapomnieć o zmianach temperatury dzień noc - szczególnie przy zastosowaniu parkietu drewnianego
ograniczenia jeśli chodzi o dywany
ograniczenia jeśli chodzi o drewniany parkiet - teoretycznie można zastosować każdy, ale aby mieć więcej wad niż zalet warto jednak wybrać te najbardziej odpowiednie gatunki egzotyczne
chłodzenie pasywne - nie wchodzi w grę
max wydajność do 100-110W z m2 - przy parkiecie nawet mniej
W takiej konfiguracji do chłodzenia muszę zastosować klimakonwektory - które mają co prawda małą bezwładność, ale komfort cieplny przez silny nawiew może być gorszy
Ogrzewanie ścienne:
Zalety:
niższa bezwładność - można swobodnie zmieniać temp dzień noc
ogrzewanie przez promieniowanie - komfort cieplny przy temp 2-3 stopnie niższych od rzeczywistej temperatury
można bez obaw robić dowolny parkiet i mieć dywany
wyższa wydajność z metra
możliwość chłodzenia pasywnego - przy gruntowej pompie ciepła mam chłód prawie za darmo
niższy koszt instalacji grzewczej i chłodzącej
Wady:
ograniczona aranżacja ścian - trzeba z góry wszystko zaplanować
procedury uruchomienia ogrzewania
reżim przy wyborze technologii położenia tynku
konieczność stosowania dylatacji
Lucek_37 - 06-01-2018, 21:46
Temat podłogówki z drewnem na internecie jest długi jak rzeka, ale ten artykuł to chyba jego odnoga. Napiszę Ci jutro na PW jedną historię z drewnem egzotycznym na podłodze.
Owczar napisał/a: |
Jeśli chodzi o spękania i efekt widocznych rurek, to przy zastosowaniu odpowiedniej technologii problem podobno nie występuje. |
No właśnie to teraz musisz znaleźć dobrą ekipę co zrobi to porządnie.
Owczar napisał/a: |
możliwość chłodzenia pasywnego - przy gruntowej pompie ciepła mam chłód prawie za darmo |
Wchodzimy na poważne i DROGIE tematy: pompa ciepła to i rekuperacja
Owczar - 06-01-2018, 21:55
Rekuperacja będzie obowiązkowo.
Jeśli chodzi o koszty to zbieram właśnie oferty. Choć tanio nie będzie, to bardziej martwi mnie ogromny rozrzut rekomendacji. Każdy monter proponuje inne głębokości odwiertow i mocy pomp do policzonego ozc.
Lucek_37 - 06-01-2018, 22:21
Owczar napisał/a: | Każdy monter proponuje inne głębokości odwiertow i mocy pomp do policzonego ozc. |
Z tym to akurat Ci nie pomogę bo nie wiem gdzie mieszkasz. Niby masz wyliczone zapotrzebowanie ale monter jeśli zna okolice i już w niej robił to wie że wyliczenia teoretyczne mogą w ogóle się nie sprawdzić. Jeden pewnie bazuje na teorii a drugi na praktyce i pozostawia sobie nadwyżke
Owczar - 06-01-2018, 22:31
Inwestycja w Pruszkowie.
Sęk w tym że monterzy świadomie przewymiarowywuja instalacje bo dla nich to mniejsze ryzyko. To inwestor płaci więcej.
3 odwierty po 100m to według mnie trochę za dużo do domu 160m2 powierzchni grzanej z obliczonym obciążeniem 5.7kW.
Krzyzak - 07-01-2018, 17:52
Owczar napisał/a: | można zapomnieć o zmianach temperatury dzień noc | przy każdym ogrzewaniu możesz o tym zapomnieć
jak zbudowałem dom to też sobie ustawiłem grzanie na 21 w dzień a między 23 a 6 rano na 15 stopni
i co? - wyszło tyle że w nocy temp. spadła do 19 i nigdy nie osiągnęła 15 stopni (nawet przy -30 na zewnątrz, teraz domy muszą mieć ten współczynnik 0.5 a nawet mniej niż 0.3, mój ma 0.26 dla ścian) a i tak było zimno i zanim kocioł nagrzał to minęło sporo czasu
teraz mam nastawione 22 stopnie na cały dzień i na cały rok! - i nic nie zmieniam, jest optymalnie, nie ma efektu że kocioł robi co może, bo chce szybko zagrzać z 19 na 22 lecz pętla histerezy ma 1 stopień
w praktyce włącza się przy 21.5 i wyłącza przy 22.5 a korzystając z krzywej 0.9 dla systemu nadążającego różniczkowo-całkującego (uwzględnia zmiany temp. zewnętrznej) to zapewnia komfort cieplny cały rok
no całą zimę właściwie, bo latem to wiadomo, że nie grzeje
jeśli chodzi o drewno to właśnie też czytałem o tych egzotycznych - ich cena jest taka sama jak parkietów polskich, więc wziąłem jatobe albo merbau - już nie pamiętam
Owczar - 07-01-2018, 18:16
Przy podlogowce bezwladnosc jest zdecydowanie najwieksza. Przy tradycyjnym nie ma problemu by robić dobowe zmiany temperatury. Wykonawca ściennego zapewnia mnie ze bezwladnosc ściennego jest mniejsza. Aczkolwiek nie ma co liczyć na duże zmiany - 2 stopnie byłyby idealne. Zobaczymy czy mi policzy i jakie zaproponuje rozwiązanie.
Krzyzak - 07-01-2018, 20:22
Marcin - jeśli dom doprowadzony do +21, przez noc jest w stanie wytracić więcej niż 2 stopnie przy dużych mrozach, to jest to chyba płyta typu Żerań. To miałem na myśli. Nie wiem jak w pasywnym (a wspominałeś, że taki budujesz) chcesz wykorzystać zmiany temperatury, bo raczej nie do oszczędności.
Przecież taka chałupa ma z 25cm styropianu i przez noc stracisz może z pół stopnia...
Owczar - 07-01-2018, 21:39
Wstępnie jest liczony na 35W strat z metra kwadratowego. Nie będzie to dom pasywny z definicji - raczej energooszczędny. Styropian będzie 20cm plus porothern 25cm. Straty przez ściany będą już dość niskie. Liczyliśmy ile lepiej byłoby przy 25cm styro i nie ma wielkiej różnicy. Największe znaczenie będą miały mostki termiczne, a w zasadzie ich eliminowanie.
Chce wykorzystać właściwość grzania ściennego - czyli przez promieniowanie. Rzeczywista temp w domu może być 19 w ciągu dnia, a odczuwalna 21. Jak wylacze ogrzewanie i promieniowanie ustaje to mam 19 stopni. Nie chodzi o oszczędności, tylko bardziej komfortowa temp do spania tak to wygląda w teorii. Temat mnie zaciekawił. Gość który to projektuje wydaje się być konkretną osobą że spora wiedzą w tym co robi - albo robi dobry marketing. Podoba mi się, że na stronie są umieszczone dokładne parametry techniczne produktu - nawet dokladna informacja z czego robią rurki.
Dla zainteresowanych hadwao.com. Żeby nie było że robię reklamę - nie znam tej osoby.
Już jakiś czas temu mnie zaciekawilo grzanie ścienne, ale rozwiązanie które wtedy znalazłem było prawie 2 razy droższe niż podlogowka.
Przy okazji, jak się spisuje drzewo egzotyczne na podłodze? Nawet jeśli nie będzie podlogowki to właściwości merbau wyglądają fajnie na papierze. Ciekaw jestem jak w praktyce.
misza116 - 08-01-2018, 08:50
Owczar napisał/a: | Czy ktoś próbował podłączyć prąd w taryfie g 11 do działki na której nic nie ma? Mowa o PGE. |
Miła Pani z PGE powiedziała mi, żebym na czas wizyty panów z PGE postawił na działce jakąkolwiek przyczepę campingową
Czeka mnie to dopiero wiosną, ale jestem ciekawy, czy zadziała.
Owczar - 08-01-2018, 09:53
Też właśnie słyszałem patent o tej przyczepie. Ostatecznie postanowiliśmy, że podpiszemy umowę na czas budowy na 7kW.
Nie chce mi się bawić na te kilka miesięcy z przyczepą.
Krzyzak - 08-01-2018, 10:44
Cytat: | Przy okazji, jak się spisuje drzewo egzotyczne na podłodze? | normalnie, jak terakota tyle, że terakota latem jest zimna a zimą się wyczuwalnie nagrzewa a drewno przez cały rok daje podobny komfort cieplny w sensie siadania na jednym i drugim gołą d...
tyle, że tam gdzie drewno mam wężownicę x1.5 w stosunku do wyliczeń, ale każdą z wężownic mogę dodatkowo indywidualnie regulować na rozdzielaczu
przy 25cm poro + 20 styro temp. nie ma prawa spaść więcej niż stopień przez noc przy tych minus kilka, czyli tak jak to teraz jest
co innego dom szkieletowy, co tam sama wełna jest i ma prawie że zerową pojemność
tu ściana murowana będzie to ciepło nocą oddawać
jeśli chodzi o ocieplenie to wręcz powyżej 5cm zmiany już nie są tak drastyczne - 1 cm styro to 19cm klasycznej cegły
do niemal każdego domu wystarczy te 10-12cm ocieplenia
u siebie nie mam styropianu bo mam ytong 40cm - to ma dopiero pojemność cieplną...
vrangsinn - 11-01-2018, 16:07
U mnie jest deska lita a konkretnie babmus pod podłogówkę i daje rade, z tym ze podłogówkę mam tylko na dole, góra grzejniki bo przy podłogówce na górze regulacja temp jest baaardzo ograniczona, dom "pół-pasywny" tzn dostosowany do tego typu zabudowy ale nie wykorzystałem całej technologii, ale fakt, ocieplenie zewn to styropian 30cm, z bicie temp w systemie dzien/noc to 2C a i tak nie zawsze uda sie to osiagnac, zadko temp spada ponizej 20C mimo ze mam ustawione 19,6 chyba jako temp nocna, dzienna 22,6. Mimo wszystko ustawieniami na piecu udało mi sie fajnie to ustawic i tak. Nie mam rekuperacji, świadomie z niej zrezygnowałem.
|
|
|