[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
KoraX - 18-11-2011, 22:18
KamilR10 - W moim Avance z 1999r. jest skrzynia F5M42 (TRANS AXLE):
Co do akcji z tym łożyskiem to postanowiłem sprawdzić czy przydadzą się takie znajomości i wysłałem tego maila do kolesia który jest dyrektorem operacyjnym na Europę. Niestety jak się spodziewałem odpowiedź była taka:
"Michael
Normal procedure would be that NSK will not sell bearings direct to a private buyer.
NSK will only sell to large manufacturing companies or to bearing distributors so I have no way to 'officially' give you a cost for these.
However - as an old NSK colleague (and for a favour) then I believe I could get one pce put in a Jiffy bag and sent by DHL by air-freight.
We could discuss cost later - but it will not be high!!
I'm afraid this is all I can do - let me know
Regards
Andy Anderson
Operations Director
European Automotive Business Unit
NSK Europe Ltd
Northern Road
Newark
Notts
NG24 2JF
UK "
Postanowiłem drążyć temat i skończyło się na tym że:
"I have one bearing on its way by DHL - I will contact you when I receive this to get a forwarding address to you
On this occasion - for you - no charge!
But please keep this to yourself
Regards & Best wishes
Andy Anderson
Operations Director
European Automotive Business Unit
NSK Europe Ltd"
...Także jak poczekasz to ci mogę odsprzedać po okazyjnej cenie bo mi w sumie nie potrzebne. ... A już pomyślałem że znajdę tanie źródło łozysk i będe mógł cosik zarobić na mitsumaniakach .... No chyba że założę firmę
Jakbyś był zainteresowany to pisz na priv.
Owczar - 19-11-2011, 00:28
Przy cenach łożysk u Japaneze to trochę skórka za wyprawkę bo sama wysyłka pojedynczej sztuki to dość znaczny koszt w stosunku do wartości. A ja za Koyo płaciłem niewygórowaną cenę...
junior0507 - 28-11-2011, 09:19
Właśnie zakupiłem u japaneze łożyska i uszczelniacze, i muszę powiedzieć że przesyłka expresowa zamówiłem w piątek i właśnie czekam na kuriera. Dziś będe rozkładał skrzynie okaże się czy to tylko problem łożysk.
komarsnk - 28-11-2011, 10:08
junior0507 napisał/a: | Właśnie zakupiłem u japaneze łożyska i uszczelniacze, i muszę powiedzieć że przesyłka expresowa zamówiłem w piątek i właśnie czekam na kuriera. Dziś będe rozkładał skrzynie okaże się czy to tylko problem łożysk. |
A jakie łożyska i uszczelniacze zamówiłeś i w jakich to jest cenach?
ukasz - 28-11-2011, 11:24
Witam
Mój problem dotyczy skrzyni biegów w galancie 97r. TD EA6A, mianowicie gdy dodaje gazu słychać chrobotanie to samo jest przy hamowaniu silnikiem natomiast dźwięk niknie gdy wcisne sprzęgło, po przeczytaniu tego tematu myśle że do wymiany jest to łożysko na wałku sprzęgłowym, ale nie wiadomo co jeszcze bez rozebrania skrzyni... myślałem żeby kupić skrzynie w tej firmie i po prostu im oddać swoją:
http://moto.allegro.pl/mi...1956098948.html
czy ktoś ich zna lub może zna jakiegoś mechanika na podkarpaciu który by mógł to zrobić? aa i właśnie czy mógłby mi ktoś podać jaki ja mam model skrzyni?? bo niewiem
dziekuję z góry za odpowiedź
Kamil_Ziomek - 28-11-2011, 11:35
tylko że w naszych skrzyniach po 200 tyś km to prawie normalna rzecz i odasz swoja i założysz taką samą. Marek malik ma skrzynie które naprawia na oryginalnych częsciach jak sie nie mylę.
junior0507 - 29-11-2011, 22:30
ukasz to nie tylko same łożysko sprzęgłowe choć np u mnie było ono rozwalone nabardziej.
[ Dodano: 29-11-2011, 22:39 ]
Ceny łożysk u Marka są bardzo Git. Łożyska wałka sprzęgłowego kosztują 85zl jedno i 94 zł drugie, do tego na wałku znajdują się jeszcze łożyska igiełkowe dwa dzielone na pół i drugie całe u Marka około 20 zł w servisie tamte są po 480zl a igiełkowe 380zł. do tego drugi wałek też kolejne łożyska czyli takie główne które trzyma wałek i jest to łożysko baryłkowe i jest bieżnia która kręci się w baryłkach jeśli sa ślady starcia to są też luzy u mnie pod lupą były nawet małe dołki w bieżni. U Marka to łożysko 380zl więc myśle że w serwisie około 700zl albo i lepiej.
[ Dodano: 29-11-2011, 22:50 ]
Jeśli nie macie zamiaru opychać swoich galantów wymieńcie wszystkie łożyska bo jeśli jedne będą słabsze a drugie mocniejsze to w końcu padną i znów będzie problem. Z tego co widziałem u mnie na łozyskach jednak nabardziej obciążone jest to z wałka głównego bo było tak rozwalone że szkoda gadać. Polecam Marka Malika facet dużo wie ma wszystkie oryginalne Japońskie łożyska. Wystarczy wklepać w google imie i nazwisko. Japanze sam wyskoczy numer. Nie polecam kupować drugiej skrzyni u byle kogo ponieważ nikt nie wie co w takiej skrzyni czycha a tak masz pewnośc że wszystko gra. Chyba że u Marka Malika robią skrzynie to myśle że mugłbyś odesłać. Zadzwoń zapytaj ile wymiana wszystkich łożysk ja nie pytałem tylko zamawiałem części może to i błąd bo jest w cholere roboty. Jutro przede mną wkładanie skrzyni do Miśka i skrecanie wielu śrub, czy pamiętam gdzie która szła okaże się jutro
[ Dodano: 29-11-2011, 22:54 ]
a pamiętajcie jeszcze o obiciu nowych okładzin na tarcze sprzęgła i wymianie łożyska oporowego to też ważne jeśli komplet sprzęgła był oryginalny to docisk jest napewno w dobrym a nawet bardzo dobrym stanie obicie i czyszczenie lustra docisku 80zl a najtansze valeo z dobrych kolo 400żł komplet więc lepiej obić nową tarcze a co jeszcze do samej skrzyni to wypadają tam tylko łożyska bo same zęby trybów sa bardzo mocne. Powodzenia i dodam ze od cholery roboty przy takim zabiegu
PABLO998 - 29-11-2011, 23:49
Witam! Wyciągnołem dziś swoją skrzynię z podejrzeniem zużytych łożysk na wałku sprzęgłowym (coś chrobotało po rozgrzaniu się skrzyni na biegu jałowym, natomiast po wsiśnięciu sprzęgła było cicho, przy przyspieszaniu coś grzechotało). Po wyjęciu skrzyni okazało się że mam padnięte łożysko oporowe a dźwięk po zakreceniu tym łożyskiem przypomina dźwięk tego grzechotania przy przyspieszaniu. Mam teraz dylemat czy wymienić tylko łozysko oporowe, czy rozebrać skrzynię i obejrzeć także łożyska na wałku sprzęgłowym? Czy łożysko oporowe także będzie chrobotało na biegu jałowym a po wciśnięciu ucichnie?
Krzyzak - 30-11-2011, 07:00
PABLO998 napisał/a: | Czy łożysko oporowe także będzie chrobotało na biegu jałowym a po wciśnięciu ucichnie? |
na jałowym oporowe nie pracuje wcale
także zaglądaj do skrzyni...
komarsnk - 30-11-2011, 09:28
Krzyzak napisał/a: | PABLO998 napisał/a: | Czy łożysko oporowe także będzie chrobotało na biegu jałowym a po wciśnięciu ucichnie? |
na jałowym oporowe nie pracuje wcale
także zaglądaj do skrzyni... |
Krzyżak - wiem, że pewnie wcześniej gdzieś skleiłbym z kilku postów odpowiedź na moje pytanie ale powiedz mi proszę czy jak są objawy opisane przez PABLO998 to ile i jakie łożyska oprócz tego pierwszego na wałku sprzęgłowym proponujesz wymienić tak, żeby robota nie poszła na marne ale też żeby nie wymieniać czegoś, co na pewno nie jest z tym związane... I co jeszcze przy tej okazji (wymiana sprzęgła i zmiana tych łożysk) warto zrobić? Jakieś uszczelnienia, poduszki, cuda na kiju?
Sorry ale potomek jest w drodze więc muszę ciąć koszty a tak naprawdę nie wiem o jakie części mam pytać Japaneza żeby mi nie wysyłał na trzy razy później;)
Krzyzak - 30-11-2011, 10:59
komarsnk zawsze polecam wtedy Tomka Michalaka (jak ktoś ma daleko, to może skrzynię wysłać kurierem - po 2 dniach skrzynię ma z powrotem!)
on wymieni to, co trzeba, części ma na miejscu albo jest w stanie kupić w ciągu 2-3 godzin
sprzęgło - jak trzeba wymienić - to też załatwi w tym czasie
będzie drożej, ale pewnie i z gwarancją
już kiedyś pisałem - Tomek się nie zastanawia od czego zacząć - on już ma (jak lekarz) przygotowane narzędzia, ułożone na stole w kolejności używania... nie patrzy jaki łeb ma śruba, bo zna je na pamięć!!!
komarsnk - 30-11-2011, 11:26
Krzyzak napisał/a: | komarsnk zawsze polecam wtedy Tomka Michalaka (jak ktoś ma daleko, to może skrzynię wysłać kurierem - po 2 dniach skrzynię ma z powrotem!)
on wymieni to, co trzeba, części ma na miejscu albo jest w stanie kupić w ciągu 2-3 godzin
sprzęgło - jak trzeba wymienić - to też załatwi w tym czasie
będzie drożej, ale pewnie i z gwarancją
już kiedyś pisałem - Tomek się nie zastanawia od czego zacząć - on już ma (jak lekarz) przygotowane narzędzia, ułożone na stole w kolejności używania... nie patrzy jaki łeb ma śruba, bo zna je na pamięć!!! |
Dzięki za polecenie ale ja na miejscu już mam takiego lokalnego magika od skrzyń
Po prostu chciałem się dowiedzieć co NA PEWNO będę musiał kupić żeby skrócić trochę czas naprawy Tak wiesz - żebym już do niego pojechał z pewnym zestawem części mając nadzieję, że po drodze nic złego się nie okaże
custom - 30-11-2011, 11:56
komarsnk napisał/a: | Dzięki za polecenie ale ja na miejscu już mam takiego lokalnego magika od skrzyń
Po prostu chciałem się dowiedzieć co NA PEWNO będę musiał kupić żeby skrócić trochę czas naprawy Tak wiesz - żebym już do niego pojechał z pewnym zestawem części mając nadzieję, że po drodze nic złego się nie okaże |
Nigdy nie wiesz czy coś jeszcze nie wyjdzie - mi np blokada przesuwki
junior0507 - 30-11-2011, 20:25
Dokładnie zgadzam się z tym co powiedział custom. Mi naprzykład ukruszył się ząbek wybieraka który wchodzi w przesuwki i znów w plecy a pozatym czas.
PABLO998 - 04-12-2011, 02:52
Skrzynia zrobiona, a raczej wymieniona.Niestety nie mając sposobności i czasu musiałem kupić zregenerowaną skrzynię od Japaneze. No teraz cisza jak makiem zasiał, tylko teraz bieg coś jakby trochę ciężej wchodzą, ale pojężdżę i zobaczę może to tylko kwestia tego, że skrzynia stała pewnie przez jakiś czas bez oleju i w bezruchu. Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki!
|
|
|