Carisma - FAQ - [Carisma] Tulejki wybieraka, problemy z przełączaniem biegów
pic11 - 07-12-2009, 16:59
ja mam podobnie tylko że muszę dwa trzy razy wysprzęglić . Sprzęgło na 100% nie jest zapowietrzone bo pedał jest zawsze tak samo i nie spada . Niedługo wymienię te małe tulejki i zobaczę , jak nie pomoże to wymienię olej , poduszki mam obie nowe nie muszę wymieniać , może pomoże
Anonymous - 08-12-2009, 19:36 Temat postu: tulejki wybieraka witam, Panowie mam jeszcze dwa komplety tulejek z brązu symbol B101 specjalny na panewki i łożyska ślizgowe jeżeli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt e-milowy
Lub tulejki z teflonu wszystko opisane posty wcześniej.
pozdrawiam Czarek
plaster120 - 09-12-2009, 10:48
Ja tulejki juz wymienilem ale nadal jak wrzucam 1 lub 2 to mam taki przeskok. jak sprobuje ponownie wrzucic to juz bez problemu. myslicie ze olej pomoze?
Anonymous - 09-12-2009, 16:23 Temat postu: tulejki Raczej nie jeśli już to masz może już duży luz na samym lewarku albo trzeba ustawić położenie dźwigni zmiany biegów i dopiero dobrze skręcić te tulejki co wymieniałeś bo przy zmianie lewarek musi być ustawiony po środku i dopiero skręcać może to pomoże .
plaster120 - 10-12-2009, 02:05
Wydaje mi sie ze lewarek jest ustawiony ok i luzow tez nie ma.
Matejko - 10-12-2009, 08:19
nasmarowales tulejki? w jakim stanie wysprzeglik, czy jak np wcisniesz sprzeglo dwa razy to tez masz ten przeskok?
plaster120 - 10-12-2009, 10:37
Jasne tulejki nasmarowalem. tzn jak proboje wrzucic 1 za pierwszym razem to z przeskokiem. druga proba wychodzi juz gladko. a wciskac 2 razy sprzegla nie probowalem przed wrzuceniem biegu jesli ci o to chodzi to dzis zobacze.
[ Dodano: 11-12-2009, 13:18 ]
matejko po wcisnieciu dwa razy sprzegla tez tak jest
Boniek - 01-01-2010, 21:05
Witam, jestem właśnie po wymianie Tulejek tych z przodu(jutro wymiana tych z tylu) już jest różnica biegi w chodzą w reszcie . Nawet drążek stał się bardziej sztywny a jeszcze nie wymieniłem tych drugich . Ale moje pytanie jest takie, bo zauważyłem że teraz biegi w chodzą ładnie tylko że drążek chodzi tak ciężej, czy to normalne?? czy po wymianie tych drugich to się poprawi??
PS. Oczywiście tulejki były nasmarowane
Matejko - 02-01-2010, 00:17
nie,trzeba nasmarowac tulejki i nie dokrecac na sile ile sie da tylko gdy juz czuc opor to przekrecic cwierc obrotu i zostawic
jointventure - 08-01-2010, 19:40
potwierdzam objawy, 1 wchodziła mi po mocnym dociśnięciu w lewo, wsteczny bo kilkukrotnym wysprzęgleniu, wymieniłem tulejki ( 45 z przesyłką i 20 zł robocizna w warsztacie) i biegi chodzą jak nowe, trzeba pamiętać o ustawieniu biegów przy wymianie by bieg w środku skrzyni zgadzał się z tym jak mamy ustawioną dźwignię w kabinie.
mój zestaw jest jak podał matejko 10 elementowy (4 oringi, 4 teflony, 2 metalowe)
pozdrawiam
grzesiopol - 25-01-2010, 18:24
Niestety w grudniu znowu wymieniałem tulejki tym razem postanowiłem wymienić wszystkie tulejki (ze względu na duży przebieg mojego miśka 360 tyś), zakupiłem zestaw 23 częściowy u tego sprzedawcy http://www.allegro.pl/skl...lvo_mitsubishi, pojechałem do garażu i.... do tej pory jeżdżę bezproblemowo, jeżeli teraz będę wymieniał tulejki to już tylko te same pod spodem ale zakupię je u czarek1005 bo myślę że u niego będą lepsze niż te firmowe z pod znaku trzech diamentów.
Nawiązując do poniższego postu, dla przyszłych osób planujących zakup tulejek, najważniejsze są te metalowe, aby były z porządnego metalu, bo one zawsze się wycierają, to chyba przez piasek i inne badziewia które dostają sie pomiędzy tulejkę metalową a plastikową.
Oz - 25-01-2010, 18:26
witam,
to może i ja dorzuce swoje 3 grosze, objawy były takie jak u innych, jak ja (Carisme) kupilem to juz moje lekkie obawy były co do skrzyni, jedynka wchodzila ciezko, wsteczny spoko, po przesiadce z poprzedniego auta i tak rewelacja (Jeep XJ w manualu)to bylo pol roku temu, z jakis miesiac temu wsteczny zaczal czasem nie wchodzic, kolejne tygodnie i wsteczny juz tylko czasem wchodzil, pomagalo kilkukrotne wysprzeglenie (nie zawsze), widac cos tam sie od drgan pomagalo i wsteczny wchodzil, wymienilem olej, bez rezultatu, znalazlem ten oto temat, zakupilem tulejki od Czarka i dzis wymienilem, prawie -20 za oknem ale nie bylo tak zle, reasumujac: przednia tulejka, luzy miala na 1mm, tylne teflonowe (jak mniemam), pekly (doslownie rozsadzilo) od rdzy ktora zezarla metalowa tuleje, wymienilem, drazek wreszcie pracuje jak powninien...
pojezdzimy zobaczymy, narazie jest o niebo lepiej
pozdrawiam forumowiczow i dzieki za ten pomocy temat
Mustafa2 - 15-02-2010, 22:50
Niedawno zakupiłem Cari 1.6 i na dzień dobry zauważyłem problem z biegiem I i wstecznym. Poprzedni właściciel wymieniał tulejki 2 lata temu więc stwierdziłem, że to na pewno to.
Pojechałem do ASO (żeby dopieścić nowy nabytek) i tam stwierdzili, że wymiana tulejek nie załatwi sprawy i trzeba wymienić pewien element za 500zł bo jest wyrobiony.
na rysunku - nr 23235
Wróciłem więc do domu i przeszukałem forum. Pogooglałem sporo i nigdzie nic o tej części nie znalazłem. Zamiennika też nie mogę namierzyć. Widzę, że u wszystkich problem rozwiązuje wymiana tulejek. Jakoś mi się nie chce wierzyć, że trafiłem tak wyjątkowy przypadek.
Co o tym myślicie?
robertdg - 15-02-2010, 23:49
Mustafa2, fakt faktem jeżeli kule na tym wybieraku będa juz wyslizgane bedzie on do wymiany, gdyz bedzie mial luz na nowych tulejkach, nawet jezeli nie bedzie mial sporego luzu, to po zalozeniu nowych tulejek jezeli nie bedzie pracował dosc wartko to nowe tulejki wysiada w przeciagu paru miesiecy, jezeli mierzyli ten wybierak i stwierdzili ze jest wymiar niezgodny z oryginalem to jak najbardziej moze klasyfikowac sie do wymiany, ale trudno sie w tej sytuacji domyslac co oni robili ze tak stwierdzili.
Mustafa2 - 16-02-2010, 08:47
No tak, wszystko może się zużyć ale zastanawia mnie, że nikt z forum tego nie miał. Przebieg mojej Cari to 210kkm.
Czy to jest ten drążek?:
klik -> allegro
Googlając po numerze z katalogu nic nie znalazłem.
|
|
|