To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Ogrzewanie postojowe WEBASTO

piotr277 - 26-01-2014, 13:00

pplmr012 napisał/a:

Wszystkie błędy występują powyżej 70stC, jak to możliwe że nie jeździsz z włączonym a błędy rejestruje przy wysokiej temperaturze.

Tylko jeden był przy temp. 73 st. I prawdopodobnie kiedy miałem rozgrzany silnik, zgasiłem go i włączyłem webasto do podtrzymania temperatury na postoju.

Owczar - 27-01-2014, 10:09

Ja potestowałem aku bez webasta i działa ok. Ładowanie prostownikiem też bez zastrzeżeń.

Zmieniłem teraz strategię i odpalam 15 minut wcześniej, a po 15 minutach odpalam auto i po prostu jeżdżę z cały czas włączonym piecem. Silnik ogrzewa się bardzo szybko, a potem tylko pompka obiegowa działa. Przy dwóch reduktorach wymuszony obieg czyni cuda jeśli chodzi o temp nagrzewnicy. Przy odpalonym silniku jeszcze żonka zamiecie sobie szyby i jak wsiądzie jest już pełen komfort, a akumulator tak nie obrywa.

koller - 30-01-2014, 18:22

mam pytanko czy ktos ma takowy sprzet do webasto do sprzedania pasujacy do galanta?
artufcb - 31-01-2014, 10:13

sprzęt każdy będzie pasował, abyś tylko kupił odpowiedni pod względem paliwa. Czyli jeśli masz benzynę to benzynowy.
koller - 31-01-2014, 13:43

artufcb, dzieki juz doczytalem tylko szukam bo moze ktos ma gdzies niepotrzebny chce sie pozbyc bo alledrogo to ceny z kosmosu sa
kaleto1233 - 02-02-2014, 01:44

Witam, posiadam w swoim Galu Webasto Thermo Top Z(jakos tak) T70. Mam pytanie dotyczące tego urządzenia: nie uruchamiałem go jeszcze ze wzgledu na obawy że cos może byc nie tak z tym jeżeli było długo nie uruchamiane. Moj mechanik który wczesniej byl posiadaczem tego miśka mówi, że wszystko jest git,że nie ma obaw. Ja dla pewności chciałbym wszystko sprawdzic. I tu pytanie: co sprawdzic zanim będę starał się uruchomic webasto? I czy moze wiecie gdzie w okolicach Legnicy są jakies serwisy tego sprzętu
deejay - 02-02-2014, 11:35

kaleto1233 napisał/a:
Witam, posiadam w swoim Galu Webasto Thermo Top Z(jakos tak) T70. Mam pytanie dotyczące tego urządzenia: nie uruchamiałem go jeszcze ze wzgledu na obawy że cos może byc nie tak z tym jeżeli było długo nie uruchamiane. Moj mechanik który wczesniej byl posiadaczem tego miśka mówi, że wszystko jest git,że nie ma obaw. Ja dla pewności chciałbym wszystko sprawdzic. I tu pytanie: co sprawdzic zanim będę starał się uruchomic webasto? I czy moze wiecie gdzie w okolicach Legnicy są jakies serwisy tego sprzętu

To urządzenie na tyle sprytne i sterowane elektronicznie , że jeśli będzie coś nie tak , samo sie wyłączy :wink: . Jeśli pracowało do chwili obecnej to bez obaw możesz je uruchomić. Najpierw uruchomi sie wentylator , następnie zwolni i ruszy pompka paliwa w momencie odpalania sie pieca i wentylator wraz z pompką wody zacznie przyśpieszać gdy dojdzie do odpalenia komory . Jeśli wentylator po uruchomieniu przestanie pracować po ok 15-20 sec. i nic sie nie będzie działo , to piec ma jakiś błąd i tylko diagnostyka wykaże problem . Więc tylko włączenie pieca określi jego sprawność.

fredfm - 02-02-2014, 21:42

Witam Panowie. Mam możliwość wyciągnięcia kompletnego webasta BW50 z samochodu znajomego. Krzyknął mi za cały układ magiczne 100zł:) Tylko pytanie czy ten model nada się do galanta, i czy ogarnę temat z podpięciem go. Jak dużo pracy jest z podłączeniem ogrzewania w miśku, czy zwykły śmiertelnik ogarnie temat czy trzeba udać się do jakiegoś majstra od tych spraw.. Podpowiedzcie proszę....
Owczar - 02-02-2014, 23:27

Piec podejdzie. Instrukcję montażu znajdziesz w tym temacie. Zerknij parę stron wstecz.
fredfm - 03-02-2014, 09:39

Dzięki wielkie za odpowiedź... Czyli pozostaje wziąć walizkę z kluczami i zabrać się za wymontowanie a później za montaż... Jeszcze raz dzięki!!
Owczar - 03-02-2014, 09:59

No i polecam sprawdzić ogrzewanie w starym aucie. Potem będziesz wiedział czy nie działa bo nie działało, czy dlatego, że źle podłączyłeś :)
kaleto1233 - 04-02-2014, 12:04

Trudne będzie wymontowane Webasto zalozonego jeszcze na serwisie? Jakie części po demontażu napewno muszę zostac wymienione (np. węże bo zakladam ze sa przeciete co niektóre) ?
pplmr012 - 04-02-2014, 13:05

Jeżeli chodzi o urządzenie aftermarketowe to wymontowanie nie powinno nastręczyć praktycznie żadnych trudności. Jeśli fabryczne to już gorzej i do rzadkości należą urządzenia analogowe.
Jak ktoś demontuje z głową to można przełożyć 1 do 1, praktycznie bez dodatkowych kosztów. Niestety większość jest wyrywana "na szybko" z użyciem ostrych narzędzi.
Nawiasem mówiąc zawsze się zastanawiam dlaczego ludzie sprzedają agregaty bez wtyczek, wszystko tną jak popadnie, a wtyczki rozpinają.

kaleto1233 - 04-02-2014, 14:15

Hm, posiadam webasto sterowane tylko z pilota, antena wypuszczona z podsufitki nad lusterkiem, moduł sterujący jest mw koło moduły ETACS pod deską rozdzielcza, bezpieczniki i częsc okablowania jest kolo pompki sprzęgła, sam piec umieszczony jest jakby pod akumulatorem.
artufcb - 04-02-2014, 15:43

wczoraj zauważyłem, że webasto podczas uruchamiania wydaje dziwny dźwięk, takie piszczenie delikatnie, tylko, że niższym dźwiękiem. Ale działa normalnie, ktoś się orientuje co może być nie tak? Nie chce mi się podłączać do laptopa w taką pogodę, a nie mam garażu żadnego.
Może być tak, że ma jakieś błędy pomimo, że działa prawidłowo?

Druga sprawa.
Gdy odpalam samochód zimny, bez uprzedniego ogrzania silnika webastem i razem z uruchomieniem silnika, włączę sobie webasto, żeby szybciej się nagrzał i szybciej przełączył na gaz, to różnice w czasie z i bez webasta są bardzo małe. Może musiałbym bez przejechać ~100m więcej. Dlaczego tak? Podczas poruszania się auta, zimne powietrze tak działa?