[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
junior0507 - 05-12-2011, 09:01
Moja skrzynia też skończona, wkońcu cichutko słychać tylko pomruk silnika ale taka robota nie na moją głowę, ile stresu sie najadłem to szok, powiedz PABLO998 ile dałeś za tą skrzynie u japaneze bo może bez sensu robić taką robote.
bprzemo13 - 06-12-2011, 21:20
Witam.Niedawno zauważyłem że cieknie mi olej ze skrzyni od strony półosi (prawdopodobnie padł uszczelniacz) czy mógłby mi ktoś z kolegów napisać jak go wymienić. czy muszę wypinać półoś z przegubów czy wystarczy odkręcić dolny sworzeń wachacza i cała półoś mi wyskoczy ze skrzyni jak podniosę piastę koła do góry?
deejay - 06-12-2011, 21:27
Po kolei : olej zlać do czystego pojemnika , zdemontować widelec amortyzatora , odkręcic zwrotnice przy górnym wachaczu , odkręcic przewód ham. od zwrotnicy i odchylic ją do tyłu , wybic półos ze skrzyni za pomoca łyzki montażowej , nastepnie wymienic uszczelniacz .
Marcino - 06-12-2011, 23:58
deejay napisał/a: | Po kolei : olej zlać do czystego pojemnika , zdemontować widelec amortyzatora , odkręcic zwrotnice przy górnym wachaczu , odkręcic przewód ham. od zwrotnicy i odchylic ją do tyłu , wybic półos ze skrzyni za pomoca łyzki montażowej , nastepnie wymienic uszczelniacz . |
Dobrze napisane, byle uszcelniacz prawidłowo założyć i go nie uszkodzić no i zalać olej z powrotem heheh.
Też sie zbieram żeby to zrobić, choć nie jestem pewnien czy cieknie z półośki czy z pod tylnej pokrywki z silnika i bryzga tam na dole.
deejay - 07-12-2011, 00:01
Marcino napisał/a: | Też sie zbieram żeby to zrobić, choć nie jestem pewnien czy cieknie z półośki czy z pod tylnej pokrywki z silnika i bryzga tam na dole. |
A jaki problem umyc zmywaczem i zaobserwować po 2 dniach
Krzyzak - 07-12-2011, 06:54
deejay napisał/a: | Po kolei : olej zlać do czystego pojemnika , zdemontować widelec amortyzatora , odkręcic zwrotnice przy górnym wachaczu , odkręcic przewód ham. od zwrotnicy i odchylic ją do tyłu , wybic półos ze skrzyni za pomoca łyzki montażowej , nastepnie wymienic uszczelniacz . |
Moja metoda ciut prostsza to:
- zlać olej ze skrzyni,
- odkręcić półoś na piaście
- odkręcić obie tuleje gumowo-metalowe na wahaczu prostym - to w zupełności pozwoli wyjąć półoś z piasty a cała zwrotnica spokojnie da się przekręcić o 90stopni
już teraz można wyjąć półoś ze skrzyni, więc wg mnie szybciej tak jest i nie rozpinasz sworzni, które czasem nie chcą wyjść
bprzemo13 - 07-12-2011, 18:42
Dzięki koledzy. Teraz tylko wycieczka do intercarsu i do roboty
Marcino - 08-12-2011, 15:22
Wczoraj wyciagałem połoś... obie metody są dobre.:) Bez wyciagania sworznia z prostego wahacza tez sie da. Zaopatrz sie w porządny klucz 32mmm do nakretki połosi, bo moja szła bardzo ciężko, dopiero długa dzwignia pomogła i plastikowy młotek. Chyba jeszcze nikt tam nie zagladał.
Krzyzak - 08-12-2011, 19:43
Marcino napisał/a: | Chyba jeszcze nikt tam nie zagladał. | jeśli półosie wyszły z piast, ew. wyszły z lekką pomocą młotka, to na pewno zaglądał
bluecard88 - 09-12-2011, 13:44
Wiatm. Mam malutki problem ze skrzynią ( mam nadzieje ze malutki) . Szukałem cos o tym ale nic nie znalazlem wiec podpinam sie pod ten temat. Chodzi o to, że gdy zmieniam biegi ( tylko w gore, nie redukcja) z 1 na 2 lub z 2 na 3, przy wcisnieciu sprzegla slychac takie KLIKNIECIE, doslownie taki klik jakby styknął metalem o metal. Ten ewidętnie tzn na 99% wydobywa się z pod lewarka skrzyni. Dodam,że ostatnio mialem wymieniany rozrząd i mechanik odkrecał jedną poduszke od silnika i go delikatnie podnosil dla lepszego dostepu. Mozliwe ,ze cos zle skrecil spowrotem tą poduszke? Bo przed wymianą rozrządu tego nie było na 100%.
I mój drugi problem w sparwie skrzyni, to ze pierwszy bieg moge wrzucic dopiero po zatrzymaniu auta. Dodam ze nie wymienilem jeszcze oleju w skrzyni po zakupie, ale za tydzien bede w polsce i to uczynie z gory dzieki za odp . pozdrawiam
milo - 09-12-2011, 15:13
bluecard88 napisał/a: | I mój drugi problem w sparwie skrzyni, to ze pierwszy bieg moge wrzucic dopiero po zatrzymaniu auta. Dodam ze nie wymienilem jeszcze oleju w skrzyni po zakupie, ale za tydzien bede w polsce i to uczynie z gory dzieki za odp . pozdrawiam |
Z wrzuceniem 1 -biegu podczas wolnej jazdy jest problem czasem wchodzi nie zawsze dopiero po zatrzymaniu- kłania sie synchronizator koszt około 250 zł samego synchronizatora wymiana oleju niewiele pomoże mam zalany Texaco MTF 94 mała poprawa . Jak chodzi skrzynia terkocze ?
bluecard88 - 09-12-2011, 15:27
o to chodzi ,ze skrzynia chodzi dobrze ,zadnych zgrzytow itp. Tylko te klikniecia na 2 i 3 biegu przy wciskaniu sprzegła. Co do tych synchronizatorow to trzeba skrzynie rozbebeszac? Moze cos sie stac przy jezdzie bez wymiany w/w elemntu. W sumie to strasznie nie przeszkadza bo jestem przyzwyczajony, duzo jezdzilem Honda Civic i tam tak samo, bylem , przekonany ze to jakas blokada zeby jedynki przy jezdzie nie wrzucac, dopiero na tym forum mnie oswiecilo ze cos nie tak
milo - 09-12-2011, 16:13
Przy wymianie synchronizatorów trzeba rozebrać skrzynie , sprawdz olej najlepiej wymień tylko na dobry ,z tym kliknieciem sprawdz na postoju na wyłaczonym silniku co bedzie się dzialo i jakie odgłosy bedą i gdzie
m6riano - 09-12-2011, 16:17
bluecard88 napisał/a: | Dodam,że ostatnio mialem wymieniany rozrząd |
Możliwe że źle skręcił poduche
[ Dodano: 09-12-2011, 16:18 ]
bluecard88 napisał/a: | ze pierwszy bieg moge wrzucic dopiero po zatrzymaniu auta |
Powinieneś już wrzucić przy 20km/h
zmień olej i zobacz czy będzie poprawa..jeśli nie to tak jak kolega wyżej pisał..
bluecard88 - 09-12-2011, 16:28
Na postoju skrzynia chodzi jak nowa , żadnych kliknięć, zgrzytów czy dziwnych dźwięków. Poczytałem ,że olej 75w80? Texaco? Zastanawia, mnie ta poduszka bo przed wymianą tego nie było, więc może się poprawi spowrotem na lepsze ( pojade i niech patrzy jeszcze raz tą poduche) można z takim synchronizatorem jeżdzić? Pamiętam o tej jedynce i nie wrzucam na siłę czy coś. Może odpowietrzenie układu coś pomoże ( bo dużo czytałem o tym) czy raczej z moim problemem niema nic wspólnego?
|
|
|