To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Płyn chłodzący silnik

Uki_NH - 26-09-2012, 14:19

potrzebuję kupić końcówke drążka kierowniczego,
wymieniał już ktoś może lub wie jakiiej firmy zamiennik będzie dobry?
spotkałem się narazie z:
Blue Print
Yamato
Ashika
Dokuji
Febi
555

April77 - 26-09-2012, 14:31

A jak objawia Ci się uszkodzenie drążka? jaki masz przebieg?
Uki_NH - 26-09-2012, 14:35

przebieg 65000, stuka mi na nierównościach w lewym kole i przenosi na kierownice,
jest luz na końcówce,

robertdg - 26-09-2012, 21:15

BluePrint, Febi, 555, z tego wybieraj
Uki_NH - 27-09-2012, 14:26

znalazłem ale z rozrzutem cenowym
Febi - 35-80
CTR - 45-90
BluePrint - 65-110

Trik - 28-09-2012, 00:34

Za 200 z hakiem masz orginał i 2 lat gwarancji. Ale to jak kto woli. Ja mam wymienione na orginały (po ok 80Kkm prawa i po 100Kkm lewa). Choć nie ukrywam że poznał bym opinie osób, które mają wstawione innych producentów (chodzi głównie o trwałość).
April77 - 28-09-2012, 10:44

Byłem dzisiaj sprawdzić całe zawieszenie - i NIC a sporadycznie stuka na dziurach. Panowie rozebrali amortyzator i jest minimalny luz na boki. Czy to może stukać szczególnie jak jest mokro?
W przyszłym tygodniu je wymienię na Kayby (chyba tak się nazywają).
Ma je ktoś? poleca?

Trik - 28-09-2012, 16:33

Ja mam KYB od 2 m-cy. Wszystko fajnie jak w orginale (w orginale tez KYB), ale stuki i tak dochodzą. Także to nie amorki, może gdzieś na multilinku.
April77 - 28-09-2012, 19:43

U mnie stuka szczególnie w górnej części amortyzatora (górne mocowanie :?: ) Poduszka ponoć dobra ale nie wiem czy jej tez przy okazji nie wymienić.
Samochód był przez kilkanaście minut na rozciąganiach i trzepakach. Cały czas cisza a wystarczy wjechać na małą nierówność i stuk (tak co dziesiąta dziura mniej więcej) Mam nadzieję że to właśnie amortyzator stuka.....
Reszta dokładnie sprawdzona i nie ma się do czego przyczepić.

GTti - 29-09-2012, 08:34

mam ten sam problem.... amortyzatory przód mają luz na prowadnicy... autko jest na gwarancji i nie chcą mi tego uznać za wadę...
April77 - 29-09-2012, 11:22

GTti a jak wykryłeś ten luz. Jakie objawy?
Możesz dokładnie opisać?

tyku - 29-09-2012, 11:49

GTti, Robiłeś badania pojazdu, dostałeś wyniki z badań? Ja na przeglądzie dostałem wyniki :

Powymieniacie amortyzatory, a i tak będzie stukało jak pisze kolega "Trik".

Ciekawi mnie jakie wychodzą wyniki badań przy nowych amortyzatorach?

April77 - 28-10-2012, 13:09

Moja walka ze stukami zawieszenia i mocnym skrzypieniem zakończyła się POWODZENIEM (po dwóch latach :evil: )
Wymieniłem
Amortyzatory z odbojami, gumy stabilizatora, łączniki stabilizatora, drążki kierownicze, tarcze z klockami.
Teraz jeździ jak nówka (miałem możliwość porównania - przejażdżkę nowym lancerem).
Stuki tak mnie wkurzały że rozważałem sprzedaż auta.
Dodam jeszcze że większość wykryli i naprawili w Auto Kraku (pisze o tym w innym wątku i śmiało polecam ich :D ).
W ASO u Filipowicza tylko mnie zbywali twierdząc że TEN TYP TAK MA!!!

Dodam jeszcze że cały problem z zawieszeniem zaczął się dwa lata temu w zimie jak przy większej prędkości wpadłem kołem w otwartą studzienkę kanalizacyjną.
Zawieszenie było wielokrotnie sprawdzane ale nic nie wychodziło. Wszystko wyszło po rozebraniu dużej części zawieszenia.

tyku - 28-10-2012, 13:40

April77, Masz wyniki badań amortyzatorów? Jakieś porównanie pewnie masz przed wymianą i po wymianie.
April77 - 28-10-2012, 14:00

TYKU Nie, wyników nie mam ale wcześniej były sprawdzane ich pomiary tłumienia i było wszystko ok. Jak zgłaszałem to w ASO u Filipowicza to nic nie wychodziło. Tak jak pisałem wyszło to dopiero po ich wyciągnięciu z auta. Amortyzatory były teoretycznie sprawne (bez wycieków) tylko miały luz i stukały co mnie niesamowicie denerwowało.