To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Wymiana zbiornika paliwa

Pitters - 08-03-2022, 19:31
Temat postu: Zbiornik paliwa Outlander 2003 4WD
Witam wszystkich ;)

Robię przymiarkę do wymontowania zbiornika paliwa i chyba, jak się będzie nadawał to ZREANIMOWAĆ go. No i może któryś z szanownych kolegów napisze KROK po KROKU jak się zabrać do tego, jakieś porady co i jak. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

W@sio - 09-03-2022, 08:15

Ale pytasz o to jak wymontować zbiornik, czy jak go reanimować? :)

Generalnie sam zbiornik jest przykręcony do budy w kilku miejscach po obwodzie, więc tam będzie łatwo. Zacznij od wyjęcia kanapy i odpięcia przewodów paliwowych i wtyczki pompy paliwa. Potem odkręć i zdejmij wydech, odkręć wał przy dyferencjale (jeśli nie rozbierasz przy okazji całego tylnego zawieszenia). Rurę wlewową możesz odkręcić zarówno przy korku (od spodu), jak i przy baku.

A co do reanimowania - jeśli po porządnym wyczyszczeniu okaże się szczelny, to postępuj zgodnie ze sztuką. U siebie robiłem APP R stop, na to podkład reaktywny, potem Noxudol 900 i 1600. Oczywiście po wyczyszczeniu baku polecam także go porządnie wypłukać w środku :)

Pitters - 09-03-2022, 21:18

Witam ;) Dzięki za podpowiedzi, tak mi w "kościach" coś mówi, że będzie reanimowany po całości ... czuć zapach benzynki po tankowaniu więc trzeba będzie zrobić generalną inspekcję no i jeśli się uda NAPRAWĘ. A skoro będzie w górze to i tuleje będę wymieniał z tyłu bo z tego co mi wiadomo poprzedni właściciel nic w nim zbytnio nie robił. Zauważyłem że jakoś tył jest niżej niż przód a wcześniej amorki wymieniałem i trzeba i to będzie zrobić.

Dzięki za poradę na pewno się przydadzą informacje.

W@sio - 10-03-2022, 09:32

Pitters napisał/a:
Zauważyłem że jakoś tył jest niżej niż przód
To akurat jest normalne, ponieważ linia krawędzi wnęk z przodu i tyłu jest na innej wysokości i wrażenie jest takie, jakby tył stał niżej :)

A zapach benzyny może być wyczuwalny także przez przegnitą rurę wlewową paliwa - u mnie tak właśnie było :)

Pitters - 10-03-2022, 21:56

A tak jeszcze z innej beczki, czy da się wymienić manualne pokrętła do ogrzewania, nawiewu na te powiedzmy "elektroniczne" ? Jaki tego by był ewentualny koszt i co by było trzeba wymienić ?
W@sio - 11-03-2022, 08:08

Da się, ale w sumie musiał byś wymienić niemal cały układ nawiewu, dołożyć elektronikę, pewnie ETACS też zmienić... Ogólnie IMHO nieopłacalny temat
Bzyk_R1 - 11-03-2022, 09:11

Trzeba by wyjąć cały kokpit bo przedlift ma sterowanie klap nawiewu poprzez linki a polift elektronicznie na potencjometrach. Grubszy temat.
Pitters - 12-03-2022, 14:41

Witam, mam pytanie, odłączałem dziś przewody od pompy paliwowej w zbiorniku i te gumowe jakoś dało radę ale został tam jeszcze taki szary, coś jakby wtyk i nie mam pomysłu na niego ... a urwać raczej nie chcę. Ktoś może ma jakiś sposób na "TO TO" jak odłączyć od pompy ?

[ Dodano: 25-03-2022, 21:13 ]

Na zdjęciu zaznaczyłem to "COŚ", może podpowiecie co i jak ?

Bzyk_R1 - 25-03-2022, 22:03

W kierunku północ południe masz płaskie plastiki które trzeba ścisnąć szczypcami. Wtedy puści.
Pitters - 26-03-2022, 16:13

Przewody wszystkie odłączane Misiek podniesiony, spryskane WD40 ... no i trzeba brać się za rurę wydechową, wał napędowy a potem zbiornik :lol:

Dzięki za info odnośnie tego wtyku.