[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Ogrzewanie postojowe WEBASTO
Owczar - 17-02-2010, 22:27
cuuube napisał/a: | dioda prostownicza tam gdzies jest zeby prad nie wracal... |
Tak właśnie myślałem... Może PLPynton bedzie wiedział.
Anonymous - 17-02-2010, 22:31
zerkne w weekend to moze podpowiem kolorami kabli...
tu masz info o webasto i montazu
http://ogrzewania-hary.pl/pliki/
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic264691.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic455025.html
i temacik z forum http://forum.mitsumaniaki...ebasto&start=15
Owczar - 17-02-2010, 22:34
cuuube, dzieki.
roch_27 - 18-02-2010, 12:06
Owczar, w razie czego mam gdzieś manuala do montażu Webasto w Galancie EA - plik jest w j.niemieckim
Owczar - 18-02-2010, 12:10
Piotrek jeśli byś znalazł, to mógłby się przydać. W sumie jedyny niuans jeśli chodzi o gala to gdzie się wpiąć pod climatronic Ale lepiej wiedzieć niż szukać w ciemno.
Według instrukcji od mojego modelu Webasto, mogę je włączyć w obwód szeregowo jak poniżej:
Lub równolegle:
Z punktu widzenia montażu szeregowo jest łatwiej, nie zakładam trójników i obieg wydaje się bardziej wydajny.
Ale podczas pracy silnika przez Webasto będzie większy przepływ niż w przypadku równoległego. Przy równoległym będzie też mniejszy przepływ przez nagrzewnicę podczas normalnej pracy silnika na wyłączonym webasto. Szeregowo urządzenie chyba nie powinno zmniejszać przepływu.
Piotrek jak było w Twoim galancie?
[ Dodano: 18-02-2010, 13:46 ]
Jeśli webasto zadziała, to będę myślał o uruchamianiu za pomocą gsm, używając tego urządzenia:
http://allegro.pl/item913...rm_sms_gsm.html
Anonymous - 21-02-2010, 15:55
oto foty(po kliknieciu powieksza sie , pozniej polecam jeszcze raz kliknac to zobaczysz opisy ) ale naprawde nie wiem czy cos pomoga bo masz diesla a umnie jak chlopaki montowali to sie pytali z ktorego roku mam fure i jaka moc w KW bo maja dwa rozne schematy elektryczne do 2.5 wiec roznice w TD a benzynie tez moga byc (nie pamietam czy czasem na forum elektroda nie ma schematow elektrycznych - do sciagniecia po zarejestrowaniu sie
fotki sa na bezpieczniki wenatrza. kostki jakie Cie interesuja do podpiecia to chyba na samej gorze od lewej i srodkowa - tak jest u mnie
na tym zdj masz widok bezpiecznikow i przekaznika pod maska
aha sterownik/zegar ja u siebie jak bedzie juz cieplo to zamontuje tutaj
Owczar - 21-02-2010, 16:09
cuuube, wielkie dzięki
Może będą jakieś analogie u mnie. Mój sterownik wędruje zamiast popielniczki.. Jest troszkę gruby...
Jaki masz zasięg telestartu w swoim webasto?
[ Dodano: 21-02-2010, 16:13 ]
I gdzie jest zamontowany element grzejny? U mnie chyba tylko pod aku będzie miejsce...
Anonymous - 21-02-2010, 16:14
Owczar napisał/a: | Jaki masz zasięg telestartu w swoim webasto? | w zestawie ktory kupilem nie bylo pilota a na alledrogo sa ale po 400zl co mnie nie urzadza , wolalem wydac te kase na cos innego... moze kiedys sie dorobie pilota bo byloby to spore udogodnienie jak sie nie wie o ktorej bedzie sie skads wychodzic i nie wiadomo na ktora ustawic zegar
[ Dodano: 21-02-2010, 16:14 ]
Owczar napisał/a: | I gdzie jest zamontowany element grzejny? U mnie chyba tylko pod aku będzie miejsce... | tak tylko tam jest miejsce na piec
Owczar - 21-02-2010, 16:17
cuuube, to Cię powinno urządzić... :
http://allegro.pl/item913...rm_sms_gsm.html
U mnie też nie ma, ale przestudiowałem schematy. Uruchamiasz webasto smsem z dowolnego miejsca w kraju. Tak samo go wyłączasz, a dodatkowo możesz dostać raport że nagrzewanie się skończyło, a inwestycja wiele tańsza. Można też integrować z alarmem i masz powiadomienie sms.
Uruchomienie następuje przez zwarcie dwóch kabli. Myślę, że u Ciebie jest tak samo.
Anonymous - 21-02-2010, 16:28
nie mam pojecia o co tam biega nie pisza tam nic o sterowaniu webasto
Owczar - 21-02-2010, 16:36
cuuube, postaram się po krótce wyjaśnić.
Praktycznie każdy telestart działa na podobnej zasadzie. Jest układ odbiorczy i pilot.
Z pilota dajesz sygnał startu, odbiornik wysyła sygnał na przekaźnik który zwiera dwa styki. W tym momencie się uruchamia webasto. W programatorze jest podobnie. Gdy nadchodzi czas to on zwiera te same obwody, ale na płytce PCB wewnątrz.
W zasadzie zamiast telestartu dedykowanego można użyć np drugiego kanału z alarmu. Są takie w cenie do 100zł. Ale to mnie nie urządza, bo raczej zasięg tych pilotów jest słaby, a auto stoi czasem dość daleko.
Ten układ który podesłałem to uniwersalny sterownik. Potrzebny jest jeszcze tylko telefon, Nokia. Ale to raczej wydatek do 50zł.
Programujesz go jak chcesz. I np ustawiasz ze na sms start, zwiera wyjście 1 na 2 sekundy. Na ten sam sms robi to ponownie.
Są też wejścia. Możesz ustawić żeby informowało Cię o zmianie stanu na każdym z nich.
robertdg - 21-02-2010, 16:37
cuuube, tutaj chodzi o zwykłe wyzwolenie impulsu załaczenia układu, wysylasz smsa a sterownik podaje impuls do układu Webasto aby go załaczyć, mozna to dokładniej rozbudować o parametry nawet ustawiania temperatury i czasów względem hasła SMS, nawet niedaleko mnie jest firma specjalizujaca sie w tak mobilnych systemach http://www.profil-pw.pl/ są tak szerokie mozliwości ze za pomoca telefonu komórkowego mozesz sterować urzadzeniami AGD/RTV domu, automatycznie otwierana brama, alarmem, intrcomy, bzdury, bajery, poprostu chodzi o inteligentne rozwiazania w celu "ułatwienia życia"
Owczar - 21-02-2010, 17:01
cuuube, przejrzałem dokumentację Twego Webasta. Między centralką, a telestartem są 4 piny. Trzeba by się dowiedzieć które trzeba zewrzeć bo nie ma rozpiski :/
pipi_ja - 21-02-2010, 23:08
Owczar z tym urządzeniem GSM może Ci się nie udać. Na początek dowiedz się jakim sygnałem steruje się Twój piec. Jeśli jest to sygnał cyfrowy to nic nie zdziałasz. (są dwa rodzaje zegarów sterujących). Jeśli zaś analogowy to nie steruje sie mostkując pinów lecz podając ciągły sygnał masowy.(chyba, że w kostce zewrzesz masę z pinem sterującym). Bardzo prosto możesz to obadać. Weź zwykły wskaźnik 12V, kabel przyczep do masy samochodu a wskaźnikiem dotykaj po kolei pinów. W ten sposób nic nie uszkodzisz a jeśli piecyk steruje się analogowo powinien sie na moment załączyć.
A co do pinów od telestartu to u mnie webasto rusza na 2 i 3 pinie.
Owczar - 22-02-2010, 09:45
pipi_ja, u mnie jest na pewno analogowy sygnał sterujący, ale nie zwieram z masą, a z plusem. Bardzo ładnie widać to na poniższym schemacie. Czy jest to sygnał chwilowy, czy zmiana stanu permanentna, to nie ma znaczenia, bo w tym sterowniku ustawiam to jak chcę.
Schemat BBW/DBW46:
W przypadku instalki cuuube, jest to już sygnał cyfrowy i rzeczywiście może być problem.
ThermoTop:
Ale na allegro jest gość który przerabia programatory z tej instalki, aby można je było uruchamiać sygnałem analogowym. Zastanawiałem się jak to robi i doszedłem do wniosku, że starym znanym sposobem.
Na programatorze jest przycisk do uruchomienia Webasta. Domyślam się że do pól stykowych dolutowuje po kabelku i wyprowadza kable z obudowy. W ten sposób są jakby dwa przyciski do uruchomienia. Jeden na panelu, a drugim jest przekaźnik. Chwilowe zwarcie działa jak wciśnięcie przycisku.
Takie rozwiązanie planowałem jeśli okaże się, że mam właśnie sterowanie cyfrowe.
|
|
|