To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Galant 2.0 pb+LPG 2003 nie zapala

ektomek76 - 28-05-2020, 18:39

Witam szanowne grono. Ja także przerabiałem ostatnio temat "nie zapala". Odstawiłem auto do specjalisty. Tutaj przyznam, że coraz więcej owych specjalistów już niechętnie rwie się do dłubania w dwudziestoparoletnim japończyku :) . Dwa dni facet spędził na dłubaniu i ustalił że iskra jest, paliwo podaje, czujniki są ok. W końcu przy wsparciu drugiego specjalisty i programu diagnostycznego udało się ustalić, że mamy błąd przepustnicy. Zasugerowali mi panowie wymianę przepustnicy bo podobno gdzieś tam w jakiejś hondzie to pomogło. Na całe szczęście pan kolega specjalisty był bardziej dociekliwy (chwała mu za to) i w końcu właściwa diagnoza- sprawcą jest sterownik przepustnicy. Ja oczywiście w życiu bym na to nie wpadł. Tak więc założyli mi chyba jakąś używkę bo na nowy raczej nie ma szans. Okazało się również, że ten uszkodzony sterownik także był już wymieniany bo widnieje na nim napis markerem pisany GALANT:). Tak więc nie wiem czy wiele pomogłem ale najwyżej niech zostanie dla potomnych jako jedna z przyczyn "nie zapalania"
Spytam przy okazji czy taki sterownik można jeszcze naprawić?

jacek11 - 28-05-2020, 22:00

ektomek76, o jakim sterowniku piszesz ? bo o ile wiem, to przepustnica w Galancie jest mechaniczna. Masz jakieś fotki tego sterownika ?
Krzyzak - 28-05-2020, 22:07

jacek11 napisał/a:
przepustnica w Galancie jest mechaniczna
w GDI jest elektroniczna
jacek11 - 28-05-2020, 22:15

No tak, ale kolega ma 2,0. A przynajmniej tak ma napisane w profilu :roll:
Adwent - 01-06-2020, 20:46

Problematyczny okazał się być moduł zapłonowy J5T(tutaj jakieś numerki yorych już nie pamiętam :p ) po 100km zaczął też działać LPG więc w ogóle wszystko śmiga :)