ASX Techniczne - Wyważanie kół - trzyletni ASX
Krzyzak - 02-10-2020, 06:53
Laknat wymień sam te amortyzatory - kupisz komplet KYB za 300zł i będziesz miał spokój na 15 lat albo i dłużej
Laknat - 02-10-2020, 07:24
Tak się zapewne skończy, ale nie zmienia to faktu, że najpierw chcę spróbować wywalczyć to co mi się należy od gwaranta. A przynajmniej spróbować ....
Krzyzak - 02-10-2020, 10:18
Niestety amortyzatory są elementem naturalnie się zużywającym, więc odpowiedzialność może być albo wyłączona albo ograniczona. Podobnie jak nie możesz zwrócić się do nich z faktem, że zużyłeś klocki hamulcowe. Jesteś właściwie jedyną osobą jaką znam z takim problemem, więc ciężko będzie udowodnić, że to jakaś wada, ergo - mogłeś sam je zajechać, nawet szybciej niż w 3 lata...
Walcz i daj znać, jednak dla własnego komfortu ja bym sam je wymienił.
Laknat - 02-10-2020, 10:56
Własnie nie znalazłem takiego wykluczenia w gwarancji. Nic, czekam na odpowiedź MMC ... się doczekam to zobaczymy co dalej.
Przeszukałem też forum i znalazłem wątek w którym komuś wymienili uszkodzony amortyzator przy przebiegu o ile dobrze doczytałem nawet większym niż mój
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=104122&postdays=0&postorder=asc&highlight=amortyzator&start=0&sid=c1fc5b50cfcaf9e074fe8b5911fe7671
Krzyzak - 02-10-2020, 21:42
Laknat napisał/a: | komuś wymienili uszkodzony amortyzator | nie czytałem, ale jeśli się uda, to pamiętaj, że amortyzatory wymienia się parami a nie pojedyńczo
Laknat - 07-10-2020, 10:56
Krzyzak napisał/a: | Laknat napisał/a: | komuś wymienili uszkodzony amortyzator | nie czytałem, ale jeśli się uda, to pamiętaj, że amortyzatory wymienia się parami a nie pojedyńczo |
Wiem że parami. Zawsze jak coś wymieniam w zawieszeniu swoich aut to parami.
MMC odpisało, że podtrzymują opinię ASO, które wszystko sprawdziło na podnośniku oraz zrobiło test. Więc ja odpisałem, że mam m. in. wątpliwości co do jakości pracy ASO, wątpliwości związane z wynikami pomiarów, bo jednak 2 z 3 testów pokazują, że coś jest nie tak, wątpliwości co do gwarancji MMC, obawy związane z bezpieczeństwem jazdy itp. itd. Zobaczymy co odpiszą.
A potem mi się przypomniał szczegół jaki zauważyłem przy wymianie opon na nowe. A że opony były wymieniane po tym jak ASO "wszystko sprawdziło na podnośniku" to poszedłem do auta i wsadziłem palucha w dziurę gumowej osłony amortyzatora przedniego (dla odmiany), pstryknąłem fotkę i ze stosownym komentarzem odesłałem do MMC. Cóż, bawimy się dalej ... ale o wynik jestem spokojny.
Ktoś może polecić dobrego producenta amortyzatorów, bo jak już mam płacić ze swoich to chciałbym kupić jak najlepszej jakości te amorki. Oraz komplet osłon i odbojów.
Krzyzak - 07-10-2020, 13:48
szukaj KYB mada in japan i będziesz zadowolony
Laknat - 07-10-2020, 13:59
Krzyzak napisał/a: | szukaj KYB mada in japan i będziesz zadowolony |
Pytanie tylko po czym poznać, że są Made in Japan?
Krzyzak - 07-10-2020, 22:05
mają napisane na obudowie
nie wiem jak teraz oferta z innych fabryk, lecz były kiedyś narzekania na KYB made in Czech - stąd wiele osób wybierało serię Ultra SR zamiast np. Excell G (ta ostatnia robiona także w Czechach)
nie masz pewności, napisz do sprzedawcy, miejsce produkcji jest wytłoczone na obudowie
Laknat - 08-10-2020, 08:38
Cóz, w necie tych Ultra SR do ASX nie widzę .... może nie być. Zadałem pytanie do KYB Poland zobaczymy czy i co odpiszą.
Marcino - 08-10-2020, 09:59
Nad Bilsteinem alco Sachsem bym sie zastanowił. U mnie z tyłu sachs chyba z 10 lat jezdził i miał się całkiem dobrze.
Laknat - 13-10-2020, 12:21
Dzisiaj po interwencji w MMC byłem kolejny raz w ASO. Razem z kierownikiem serwisu i specjalistą od gwarancji byłem na kolejnych pomiarach. Pomiar w dwóch kolejnych stacjach i wyszło, że jest OK. Szczególnie ostatni pomiar w stacji diagnostycznej przy salonie Toyoty zrobił na mnie pozytywne wrażenie, gdyż diagnosta pomiar amortyzatorów zrobił od sprawdzenia i uzupełnienia ciśnienia w oponach. A skończył sprawdzeniem, czy amortyzatory nie mają wycieków. Wynik oczywiście był pozytywny. Na tę chwilę temat jest zamknięty bo większość pomiarów dało wynik pozytywny. Z wymianą się wstrzymam a przy kolejnym przeglądzie zwrócę uwagę aby sprawdzono stan zawieszenia.
|
|
|