[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Brak mocy
Anonymous - 16-09-2007, 11:54
witam sprawcie sobie katalizatory jak będzie przytkany to będą takie obiawy jak piszecie
Anonymous - 16-09-2007, 15:17
po wizycie...
reasumujac, galant 2.0 gls 1997 przebieg 170 kkm:
- oslabl z dnia na dzien bez wczesniejszych uprzedzen i pracuje z wyrazna arytmia
- na biegu ciagnie do jakichs 3200-3700 obr potem go przytyka
- zlopie kupe paliwa i kopci z rury
- przepustnica przeczyszczona
- kompresja na goracym ok 16 (tylko czego ?? - na takim smiesznym zegarku zamiast swiecy)
- komputer nie pokazuje zadnych bledow (ponoc tez niezauwaza odpiecia cewki) - wina komputera testujacego ??
- reset komputera niczego nie zmienil (pomimo odpiecia klemy na ponad 10 min zachowywal sie jakby niczego sie nie uczyl - obroty wskoczyly na 1200 i po malu opadaly)
- filtr powietrza wymieniony w czerwcu 2006
- filtr oleju i olej wymienione w lutym 2007 (Castrol Magnatec 10W40)
- filtr paliwa wymieniony w maju 2007
- swiece nowe zgodnie z instrukcja (Denso)
jak sie dobrac do katalizatora i gdzie namierzyc komputer by sprawdzic kondensatory ??
czy ktos w okolicy (dublin) ma pozyczyc (na 5 min) cewke
JK
Anonymous - 18-09-2007, 09:26
witam
odpowiedz dla gasnicy na twoj post
kable kupilem 2 od cewek nie kupilem
ale to nie sa kable W.N. ta przyczyna, po 2 miesiacach w moim galu nadal brak mocy
co zauwazylem ze swiece sa przepalone ( brazowa obwudka)nad sruba po 3000km.
i po dlugiej jezdzie aku siada ale nie zawsze
na cewkack pomiedzy metalowymi blaszkami jest szaro-niebieski kolor
jak potrzebujesz cewki na 5 minut to idz do salonu i wez gala na jazde prubna i zamien cewki
Anonymous - 18-09-2007, 10:16
szkoda ze twemu nie przeszlo, u mnie swiece byly nienajgorzej wypalone ale brak mocy drazni
co do cewek, to jazda probna odpada, na pewno nie pojedziesz sam i na pewno nie trafisz na samochod jak trzeba, dublin to wiocha i o cokolwiek tu trudniej niz w psiej wolce w polszy...
to jeszcze tylko kolejne pytanie, jesli kable sa tylko dwa to czy mozna osobno fajki kupic do cewek, czy cewka+fajka to nierozerwalna calosc ??
dzieki
JK
Anonymous - 18-09-2007, 10:22
cewka i kabel jest osobno czy mozna osobno kupic nie
wiew
jak robiles reset na zimnym i wszystkie urzadzenia OFF ?
Anonymous - 19-09-2007, 12:15
nie inaczej... zimny po nocy, wszystko wylaczone no i ze 12-15 min sie ustawial zanim wlaczyl wentylator
ale o ile pamietam obroty mialy mu skakac, on "normalnie" na 1200 wskoczyl i potem znizal do 800
dlatego nie wiem co i czy cokolwiek ustawil...
JK
JaGrab3 - 19-09-2007, 15:23
A sprawdzaliście czujnik temperatury (ten od silnika a nie od wskazania na konsoli)???
Anonymous - 20-09-2007, 00:41
dzis dostal swieze paliwko, z innej stacji, ciagnie lepiej ale i tak powyzej 3000 potrafi go przydlawic
o dociagnieciu do 6500 nie ma mowy, malymi kroczkami doszedl do max 5200
z ostatniej chwili,
wszystkich zainteresowanych nie uciesze zapewne faktem ze chodzi o przeskok paska rozrzadu o trzy zabki, poprzedni wlasciciel zmienial paski ale fachowiec nie dokrecil napinacza jak nalezy
ponoc mialem szczescie ze tylko trzy zabki, inaczej autko poszlo by na smietnik...
naprawe zalatwil westbrook motors, inni nie bardzo wiedzieli gdzie/chcieli znalezc problem,
o kosztach lepiej nie wspominac, za to znow ciesze sie przyzwoitym autkiem...
na obroty wchodzi pieknie niezaleznie od biegu, zamilkl przy okazji, teraz juz nawet klepiacego zaworu nie slysze, ale przyslucham sie jeszcze na zimnym...
na zimnym tez cichutko
pozdrowienia
JK
Anonymous - 30-10-2007, 12:49
witam i pozdrawiam
czujnik tps w moim galu ma taki odczyt
dwa gorne kanal 1
po miedzy czarnym i zultoczerwonym jest 4,55v w kazdym polozeniu pszepustnicy ?? ,
a czytalem ze powinno sie zwiekszac od 0 do 4,5v
dolne
zultozielony i zielonozulty ma 4,2v i spada do 0v tu powinno byc ok.
martwi mnie kanal pierwszy , da sie to jakos zmienic moze potrzebna regeneracja ?
prosze o pomoc
pozdrawiam
q67 - 30-04-2009, 11:19
Dla potomnych:
Objawy prawie identyczne jak u kolegi gaśnica . Rozwiązanie wymiana rozrządu . Przeskoczył o 2 ząbki . Po zabiegu powróciła moc , mniej spala noi powyżej 3500obr/min wkońcu ciągnie jak szalony
tatusiek8 - 24-06-2009, 23:30
Witam
W moim Galancie miałem ten sam problem z brakiem mocy, rozrząd przeskoczył o 3. Popychacze zaworowe umilkły.
greg.fm - 11-09-2009, 16:25
witam wszystkich!
Mam problem ze swoim miśkiem. Ostatnio zakładałem sobie wzmacniacz i przez to musiałem odłączyć aku na jakieś 2 godzinki. Od tamtego czasu zauważyłem zmniejszenie się mocy, zwiększone spalanie i nierówna prace na wolnych obrotach. Proszę o wszelkie podpowiedzi co się mogło stać.
michalina27 - 15-09-2009, 22:52
greg.fm napisał/a: | witam wszystkich!
Mam problem ze swoim miśkiem. Ostatnio zakładałem sobie wzmacniacz i przez to musiałem odłączyć aku na jakieś 2 godzinki. Od tamtego czasu zauważyłem zmniejszenie się mocy, zwiększone spalanie i nierówna prace na wolnych obrotach. Proszę o wszelkie podpowiedzi co się mogło stać. |
Spróbuj znaleźć temat "Procedura programowania obrotów silnika"
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=34808
Hugo - 13-03-2010, 11:11
axg napisał/a: | U mnie jest podobny problem, auto jak jest zimne potrafi delikatnie przerywac i wogole nie ciagnie z dolu, dopiero od 4 tys jest lepiej. Jak sie rozgrzeje jest lepiej ale nadal nie jedzie tak jak powinno. Czasami sie zdarza, ze jedzie dobrze , wtedy to calkiem inny samochod | Mam dokładnie to samo od kilku dni. CE się nie zapala. Nowe świece, kable WN, filtr powietrza. Kilka miesięcy temu wyczyszczona przepustnica i silniczek krokowy. Wolne obroty stabilne i na dobrym poziomie. Spalanie ok. 12 l LPG/100 km po mieście (więc OK). Po odpięciu wtyczki od czujnika temperatury silnika (2 pinowego) zapala się CE i włączają oba wentylatory (co to oznacza?). Jak sprawdzić czy ten czujnik działa?
robertdg - 13-03-2010, 15:23
Hugo napisał/a: | Po odpięciu wtyczki od czujnika temperatury silnika (2 pinowego) zapala się CE i włączają oba wentylatory (co to oznacza?). Jak sprawdzić czy ten czujnik działa? | To oznacza ze otwierasz obwód i ECU zabezpiecza silnik przed przegrzaniem właczając wentylatory, instrukcje sprawdzania czujnika znajdziesz w manualu w dziale Engine cooling
|
|
|