To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Różnice między 2.0 i 2.5

novy - 31-07-2007, 09:49

Dorzuce jeszcze swoją opinię:

@ tempomat faktycznie zwiększa zużycie paliwa (nie wykorzystuje naturalnego ukształtowania terenu: pod górkę i z górki :) - tak jak pisze BART)
@ PZOLTY - spalanie nie spada do zera, tylko do jakiś zupełnie minimalnych wartości po przecinku, których komputer nie potrafi zmierzyć
@JAGRAB - tak jak mówisz, wszystkie te różnice w spalaniu, poza różną sprawnością silników użytkowników, biorą się z różnych charakterystych "poruszania" się po mieście. Tak więc można przyjąć, że po mało zatłoczonym mieście pali np. 10litrów, a w mega korkach rodem w warszawy z 15 litrów 8) no i jeszcze niedzielni kierowcy jeżdzący 500metrów do kościła i spowrotem - 20 litrów :P :P

ubek - 31-07-2007, 11:15

JaGrab3 napisał/a:
ubek napisał/a:
prędkość stała ok 60-80(miasto)

No nie dziwie sie , co to za miasto ze mozesz utrzymac 60-80. Tak ze miasto miastowi nie równe. Dla porównania kiedyś miałem cifa i po warszawie palil mi 10 benzyny a po krakowie juz 9. Tak ze poprostu inna charakterystyka jazdy wiele mowi.

No tak, zapomniałem o światłach, oczywiście staję na nich. Jednak staram się jeździć obwodnicami. Co do jazdy po Krakowie, to mieszkałem tam przez trzy lata a i teraz często zaglądam. Oczywiście ni ema porównania do Bielska. Ale już Katowice ... Jeżdżę tu i tu.

Anonymous - 13-08-2007, 17:01

mam 2.5 V6 w automacie od nie calego miesiaca i jak czytam ze komus udalo sie zejsc ponizej 10l to sie mocno zastanawiam czemu mi tak duzo pali zawsze :P w mieszanej trasie troche po miescie ale bez duzych korkow (jak to jest podczas jazdy rano w mega korkach i spowrotem do domu) troche w krotkich odcinkach na dzialke itp (po 50 km) spalanie wyszlo mi 11.5l nie jezdze za ekonomicznie ale nie cisne tez caly czas w deche. juz sie boje co to bedzie jak bede jezdzil tylko po miescie w korkach :P

tak wiec ciezko mi uwierzyc ze mozna spalic cos w okolicach 8 litrow :O chyba sie musze nauczyc jezdzic :]

Anonymous - 13-08-2007, 21:45

To uwierz mi ,ze nie pali Ci nieduzo jak na automata.
Mi automat w GDI pali po miescie 11 l
Tez nie udalo mi sie zejsc ponizej 10 l w cyklu mieszanym a zaznaczam,ze to GDI.
Tak wiec jak w miescie spali Ci 13-14 l to jest katalogowe spalanie tego silnika w automacie.jedna autmat zawsze spali ten litr wiecej.
natomiast co do samego spalania to ja juz nawet nie zabieram glosu bo to co pisza tu niektorzy wskazuje na silniki 1.6 a nie V6.Pewnie maja inne przeliczniki albo tankuja w galonach :)

Anonymous - 15-08-2007, 11:27

no 2.5 może spalić 8.5 litra to wcale nie jakaś tam wymyślona bajka ale tylko po trasie natomiast w mieście to już ciężko zejść poniżej 11 no zależy jak kto jeździ ale wiem że można po trasie spalić 8.5litra bo wracając z niemiec i takie właśnie wyszło spalanie na 100km i to wcale nie w żółwim tempie tylko 120-160. nie chcecie wierzyć nie ma sprawy ale prawda jest taka jaka jest. 1.6 przy takich predkościach spalił by tyle samo
saphire - 15-08-2007, 13:13

Automat w trasie pali mało bo jedzie na niższych obrotach (inne przełożenia skrzyni) i do tego jeszcze przy jednostajnej jeździe niezbyt obciążonego silnika w tryb ECO przechodzi. Fakt że klima w trasie dokłada zwykle litr do spalania.
Anonymous - 15-08-2007, 19:18

Radek86 napisał/a:
no 2.5 może spalić 8.5 litra to wcale nie jakaś tam wymyślona bajka ale tylko po trasie

No i tu sie zgodze ,ze po trasie.Ale dobrze ,ze zaznaczyles z Niemiec bo to tez inna bajka.
Jak pojezdzisz na Polskim paliwie to juz moze nie byc tak kolorowo.Ja wracjac z Niemiec Mazda 626 2.0 spalilem 7,2 l i bylem w szoku.No ale niestety juz nigdy wiecej takiego wyniku w Polsce nie udalo sie osiagnąć a i predkosc max spadla o jakies 10 km/h.
Jak poczytasz posta w ogolnym o spalaniu to taka czekoladka 1981 spala
2.0 V6 w trasie 6,6 litra.To dopiero wyczyn i to w terenie gorzystym... :?

Anonymous - 15-08-2007, 21:17

ja moze zapytam tu jako ze jestem nowy w tym temacie, a chodzi mi o roznice miedzy Galantem SE a chyba EA (przy okazji od czego skrot EA? edition avance? bo cos takiego gdzies na forum widzialem). gdzie moge sprawdzic ktora wersje mam(moze na tej blaszce od spodu maski?) ?
plz nie smiejcie sie :P nie kazdy wie wszystko odrazu :]

novy - 15-08-2007, 21:44

M4mooT napisał/a:
ja moze zapytam tu jako ze jestem nowy w tym temacie, a chodzi mi o roznice miedzy Galantem SE a chyba EA (przy okazji od czego skrot EA? edition avance? bo cos takiego gdzies na forum widzialem). gdzie moge sprawdzic ktora wersje mam(moze na tej blaszce od spodu maski?) ?
plz nie smiejcie sie :P nie kazdy wie wszystko odrazu :]

EA to jest kod modelu Mitsubishi (rozróznienie generacji modelu: galant 3 generacji, galant 4 generacji, carisma,colt etc.). SE natomiast to jest Wersja Mitsubishi Galant Sport Edition - SE.

[ Dodano: 15-08-2007, 21:45 ]
Radek86 napisał/a:
no 2.5 może spalić 8.5 litra to wcale nie jakaś tam wymyślona bajka ale tylko po trasie natomiast w mieście to już ciężko zejść poniżej 11 no zależy jak kto jeździ ale wiem że można po trasie spalić 8.5litra bo wracając z niemiec i takie właśnie wyszło spalanie na 100km i to wcale nie w żółwim tempie tylko 120-160. nie chcecie wierzyć nie ma sprawy ale prawda jest taka jaka jest. 1.6 przy takich predkościach spalił by tyle samo

No widzę, że zaczynają się pojawiać nieśmiałe głosy, że na niemieckim paliwie, na autobahnie przy prędkości 140-160 można spalić 8 litrów :twisted:

czekoladka_1981 - 15-08-2007, 22:06

bokciu ja wiem swoje a Ty swoje. Nie wiem jak tankujesz , ale ja mam miarodajne dane chcąc się przekonać leję powoli i ruszając tyłem żeby powietrze wyszło , a paliwo bylo widoczne aż po rant wlewu i to samo po ponownym tankowaniu.
10,33Lx156km teraz przelicz.

Anonymous - 15-08-2007, 22:34

dzieki novy a jeszcze mozesz mi powiedziec skad mam wiedziec czy to SE czy nie?? to jest napisane gdzies z boku/tylu moze?
Anonymous - 15-08-2007, 23:01

M4mooT napisał/a:
to jest napisane gdzies z boku/tylu moze?

Z prawej strony na tylnej klapie

[ Dodano: 15-08-2007, 23:05 ]
Radek86 napisał/a:
prawda jest taka jaka jest. 1.6 przy takich predkościach spalił by tyle samo

To po co sie pchac w jakies 2.5 ?Nie lepiej kupic odrazu jakies 3,5 a moze 4,2 -przeciez przy takich predkosciach spali tyle samo,a jaka przyjemnosc z jazdy....

Anonymous - 16-08-2007, 19:42

bokciu napisał/a:
To po co sie pchac w jakies 2.5 ?Nie lepiej kupic odrazu jakies 3,5 a moze 4,2 -przeciez przy takich predkosciach spali tyle samo,a jaka przyjemnosc z jazdy....

mi 2.5 wystarczy bo żadne 3.5 czy 4.2 nie ma takiego wyglądu w tej cenie

[ Dodano: 16-08-2007, 19:48 ]
bokciu napisał/a:
No i tu sie zgodze ,ze po trasie.Ale dobrze ,ze zaznaczyles z Niemiec bo to tez inna bajka.

no ja też sie zgodzę paliwo lepsze na pewno sporo a cena po przeliczeniu taka sama. szkoda tylko że tam za 13 euro mają 10 litrów a w polsce za 13 zł 3 litry niecałe w dodatku

seba77 - 04-10-2007, 20:11

No to wam zazdroszcze misiek mi pali w miescie ok 15 ( gazu) i to jazda nie jest wyżylowana a w trasie do zakopanego wyszlo mi ponad 10 l bylem juz na regulacjach itp.. niestety nic nie pomaga :(dodam ze to automat ale chyba i tak jest to dolujacy wynik spalania MACIE JAKIES RADY JAK zmniejszyc spalenie? dodam ze jest to gaz sekwencyjny BRC. Ostatnia regulacja odbyla sie 2 dni temu czekam na wynik ile przejade na calym zbiorniku gazu ale po gasnacych lampkach widze ze nie bedzie za wesoło.RATuJCIe jak na 2.0l to spore spalanie :( :( :(
Anonymous - 05-10-2007, 23:18

oj tam 15l gazu to i tak tanio wychodzi przeciez. moj 2.5 pali 13-14k z tym ze benyznki po miescie w wakacje i prawie do 11 na trasie udalo mi sie zejsc ale to pewnie daltego ze w trasie nie jade wolno 100-120kmh.