[97-04]Galant EAxA/W - Różnice między 2.0 i 2.5
novy - 31-07-2007, 09:49
Dorzuce jeszcze swoją opinię:
@ tempomat faktycznie zwiększa zużycie paliwa (nie wykorzystuje naturalnego ukształtowania terenu: pod górkę i z górki - tak jak pisze BART)
@ PZOLTY - spalanie nie spada do zera, tylko do jakiś zupełnie minimalnych wartości po przecinku, których komputer nie potrafi zmierzyć
@JAGRAB - tak jak mówisz, wszystkie te różnice w spalaniu, poza różną sprawnością silników użytkowników, biorą się z różnych charakterystych "poruszania" się po mieście. Tak więc można przyjąć, że po mało zatłoczonym mieście pali np. 10litrów, a w mega korkach rodem w warszawy z 15 litrów no i jeszcze niedzielni kierowcy jeżdzący 500metrów do kościła i spowrotem - 20 litrów
ubek - 31-07-2007, 11:15
JaGrab3 napisał/a: | ubek napisał/a: | prędkość stała ok 60-80(miasto) |
No nie dziwie sie , co to za miasto ze mozesz utrzymac 60-80. Tak ze miasto miastowi nie równe. Dla porównania kiedyś miałem cifa i po warszawie palil mi 10 benzyny a po krakowie juz 9. Tak ze poprostu inna charakterystyka jazdy wiele mowi. |
No tak, zapomniałem o światłach, oczywiście staję na nich. Jednak staram się jeździć obwodnicami. Co do jazdy po Krakowie, to mieszkałem tam przez trzy lata a i teraz często zaglądam. Oczywiście ni ema porównania do Bielska. Ale już Katowice ... Jeżdżę tu i tu.
Anonymous - 13-08-2007, 17:01
mam 2.5 V6 w automacie od nie calego miesiaca i jak czytam ze komus udalo sie zejsc ponizej 10l to sie mocno zastanawiam czemu mi tak duzo pali zawsze w mieszanej trasie troche po miescie ale bez duzych korkow (jak to jest podczas jazdy rano w mega korkach i spowrotem do domu) troche w krotkich odcinkach na dzialke itp (po 50 km) spalanie wyszlo mi 11.5l nie jezdze za ekonomicznie ale nie cisne tez caly czas w deche. juz sie boje co to bedzie jak bede jezdzil tylko po miescie w korkach
tak wiec ciezko mi uwierzyc ze mozna spalic cos w okolicach 8 litrow :O chyba sie musze nauczyc jezdzic :]
Anonymous - 13-08-2007, 21:45
To uwierz mi ,ze nie pali Ci nieduzo jak na automata.
Mi automat w GDI pali po miescie 11 l
Tez nie udalo mi sie zejsc ponizej 10 l w cyklu mieszanym a zaznaczam,ze to GDI.
Tak wiec jak w miescie spali Ci 13-14 l to jest katalogowe spalanie tego silnika w automacie.jedna autmat zawsze spali ten litr wiecej.
natomiast co do samego spalania to ja juz nawet nie zabieram glosu bo to co pisza tu niektorzy wskazuje na silniki 1.6 a nie V6.Pewnie maja inne przeliczniki albo tankuja w galonach
Anonymous - 15-08-2007, 11:27
no 2.5 może spalić 8.5 litra to wcale nie jakaś tam wymyślona bajka ale tylko po trasie natomiast w mieście to już ciężko zejść poniżej 11 no zależy jak kto jeździ ale wiem że można po trasie spalić 8.5litra bo wracając z niemiec i takie właśnie wyszło spalanie na 100km i to wcale nie w żółwim tempie tylko 120-160. nie chcecie wierzyć nie ma sprawy ale prawda jest taka jaka jest. 1.6 przy takich predkościach spalił by tyle samo
saphire - 15-08-2007, 13:13
Automat w trasie pali mało bo jedzie na niższych obrotach (inne przełożenia skrzyni) i do tego jeszcze przy jednostajnej jeździe niezbyt obciążonego silnika w tryb ECO przechodzi. Fakt że klima w trasie dokłada zwykle litr do spalania.
Anonymous - 15-08-2007, 19:18
Radek86 napisał/a: | no 2.5 może spalić 8.5 litra to wcale nie jakaś tam wymyślona bajka ale tylko po trasie |
No i tu sie zgodze ,ze po trasie.Ale dobrze ,ze zaznaczyles z Niemiec bo to tez inna bajka.
Jak pojezdzisz na Polskim paliwie to juz moze nie byc tak kolorowo.Ja wracjac z Niemiec Mazda 626 2.0 spalilem 7,2 l i bylem w szoku.No ale niestety juz nigdy wiecej takiego wyniku w Polsce nie udalo sie osiagnąć a i predkosc max spadla o jakies 10 km/h.
Jak poczytasz posta w ogolnym o spalaniu to taka czekoladka 1981 spala
2.0 V6 w trasie 6,6 litra.To dopiero wyczyn i to w terenie gorzystym...
Anonymous - 15-08-2007, 21:17
ja moze zapytam tu jako ze jestem nowy w tym temacie, a chodzi mi o roznice miedzy Galantem SE a chyba EA (przy okazji od czego skrot EA? edition avance? bo cos takiego gdzies na forum widzialem). gdzie moge sprawdzic ktora wersje mam(moze na tej blaszce od spodu maski?) ?
plz nie smiejcie sie nie kazdy wie wszystko odrazu :]
novy - 15-08-2007, 21:44
M4mooT napisał/a: | ja moze zapytam tu jako ze jestem nowy w tym temacie, a chodzi mi o roznice miedzy Galantem SE a chyba EA (przy okazji od czego skrot EA? edition avance? bo cos takiego gdzies na forum widzialem). gdzie moge sprawdzic ktora wersje mam(moze na tej blaszce od spodu maski?) ?
plz nie smiejcie sie nie kazdy wie wszystko odrazu :] |
EA to jest kod modelu Mitsubishi (rozróznienie generacji modelu: galant 3 generacji, galant 4 generacji, carisma,colt etc.). SE natomiast to jest Wersja Mitsubishi Galant Sport Edition - SE.
[ Dodano: 15-08-2007, 21:45 ]
Radek86 napisał/a: | no 2.5 może spalić 8.5 litra to wcale nie jakaś tam wymyślona bajka ale tylko po trasie natomiast w mieście to już ciężko zejść poniżej 11 no zależy jak kto jeździ ale wiem że można po trasie spalić 8.5litra bo wracając z niemiec i takie właśnie wyszło spalanie na 100km i to wcale nie w żółwim tempie tylko 120-160. nie chcecie wierzyć nie ma sprawy ale prawda jest taka jaka jest. 1.6 przy takich predkościach spalił by tyle samo |
No widzę, że zaczynają się pojawiać nieśmiałe głosy, że na niemieckim paliwie, na autobahnie przy prędkości 140-160 można spalić 8 litrów
czekoladka_1981 - 15-08-2007, 22:06
bokciu ja wiem swoje a Ty swoje. Nie wiem jak tankujesz , ale ja mam miarodajne dane chcąc się przekonać leję powoli i ruszając tyłem żeby powietrze wyszło , a paliwo bylo widoczne aż po rant wlewu i to samo po ponownym tankowaniu.
10,33Lx156km teraz przelicz.
Anonymous - 15-08-2007, 22:34
dzieki novy a jeszcze mozesz mi powiedziec skad mam wiedziec czy to SE czy nie?? to jest napisane gdzies z boku/tylu moze?
Anonymous - 15-08-2007, 23:01
M4mooT napisał/a: | to jest napisane gdzies z boku/tylu moze? |
Z prawej strony na tylnej klapie
[ Dodano: 15-08-2007, 23:05 ]
Radek86 napisał/a: | prawda jest taka jaka jest. 1.6 przy takich predkościach spalił by tyle samo |
To po co sie pchac w jakies 2.5 ?Nie lepiej kupic odrazu jakies 3,5 a moze 4,2 -przeciez przy takich predkosciach spali tyle samo,a jaka przyjemnosc z jazdy....
Anonymous - 16-08-2007, 19:42
bokciu napisał/a: | To po co sie pchac w jakies 2.5 ?Nie lepiej kupic odrazu jakies 3,5 a moze 4,2 -przeciez przy takich predkosciach spali tyle samo,a jaka przyjemnosc z jazdy.... |
mi 2.5 wystarczy bo żadne 3.5 czy 4.2 nie ma takiego wyglądu w tej cenie
[ Dodano: 16-08-2007, 19:48 ]
bokciu napisał/a: | No i tu sie zgodze ,ze po trasie.Ale dobrze ,ze zaznaczyles z Niemiec bo to tez inna bajka. |
no ja też sie zgodzę paliwo lepsze na pewno sporo a cena po przeliczeniu taka sama. szkoda tylko że tam za 13 euro mają 10 litrów a w polsce za 13 zł 3 litry niecałe w dodatku
seba77 - 04-10-2007, 20:11
No to wam zazdroszcze misiek mi pali w miescie ok 15 ( gazu) i to jazda nie jest wyżylowana a w trasie do zakopanego wyszlo mi ponad 10 l bylem juz na regulacjach itp.. niestety nic nie pomaga :(dodam ze to automat ale chyba i tak jest to dolujacy wynik spalania MACIE JAKIES RADY JAK zmniejszyc spalenie? dodam ze jest to gaz sekwencyjny BRC. Ostatnia regulacja odbyla sie 2 dni temu czekam na wynik ile przejade na calym zbiorniku gazu ale po gasnacych lampkach widze ze nie bedzie za wesoło.RATuJCIe jak na 2.0l to spore spalanie
Anonymous - 05-10-2007, 23:18
oj tam 15l gazu to i tak tanio wychodzi przeciez. moj 2.5 pali 13-14k z tym ze benyznki po miescie w wakacje i prawie do 11 na trasie udalo mi sie zejsc ale to pewnie daltego ze w trasie nie jade wolno 100-120kmh.
|
|
|