To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - ASTROMANIAK

maxwell61 - 22-10-2007, 22:15

krzyś78 napisał/a:
bo okazało się,że muszę kupić dwa elementy,by móc podłączyć aparat do teleskopu
a co to ma byc i ile kosztuje??
konrad1704 - 22-10-2007, 22:27

fotka wyglada super, byla obrabiana jakims programem czy takie czyste fotki wychodza bez zadnych obrobek?
maxwell61 - 22-10-2007, 22:48

konrad1704, ja jej nie obrabiałem, bo raczej wszelkie cieniowanie itp nie pomoże jej za bardzo... gdbys robil fotki o długiej ekspozycji np. mgławicom to tworzą sie wówczas szumy (takie plamki male) i wówczas sie je odpowiednio obrabia...a ta jest surowa i całkiem całkiem dała rady :D ... a interesujesz sie foto??
krzys78 - 22-10-2007, 22:49

Cytat:
krzyś78 napisał/a:
bo okazało się,że muszę kupić dwa elementy,by móc podłączyć aparat do teleskopu

a co to ma byc i ile kosztuje??

Złączka projekcyjna i pierścień pośredniczący. No może niewiele kosztuje to bo razem niecałe 200 z przesyłką. Ale niedawno kupiłem obiektyw,więc w tym miesiącu starczy :(

maxwell61 - 22-10-2007, 22:52

krzyś78, heh jasna sprawa...drogi ten sport uważaj! :D ... a do mojego da sie podłączyć???? na czwartek bedziesz już miał???
konrad1704 - 23-10-2007, 09:45

maxwell61 napisał/a:
ta jest surowa i całkiem całkiem dała rady :D

to tym wiekszy szacun bo fotka naprawde robi wrazenie

maxwell61 napisał/a:
a interesujesz sie foto??

moze bardziej grafika na kompie ale to tak zupelnie amatorsko i niestety jest to troche (z braku czasu :( ) zaniedbane hobby :(

maxwell61 - 23-10-2007, 17:15

konrad1704, poczekaj aż krzyś78, kupi jakies tam klamoty i wówczas będzie wypas... ale na foty mgławic trzeba poczekac az ww. Pan zakupi telep na montażu paralaktyku, wówczas chyba każda noc bedzie nieprzespana :D
konrad1704 - 23-10-2007, 20:53

bede czekal z niecierpliwoscia!!
maxwell61 wybacz ze nie zapytalem ale Twoja fotka juz na pulpicie:)

maxwell61 - 23-10-2007, 21:37

konrad1704, spoko!!! :D ...bardzo mnie to cieszy :mrgreen: ... ale jeśli nie widziałeś tych "astrorzeczy" typu: planety,gromady czy mgławce na żywo to żałuj :p ale wszystko przed tobą!!...co prawda w telpie widać je jako czarno-białe to i tak jest ogromna satysfakcja po pierwsze to znależć na niebie :D (czasami potrzebuje kilku nocy lub godzinnych cierpliowści), a po drugie widzieć cos czego zwykle żaden śmiertelnik nie ogląda lub nie wie o takim istnieniu... super...sam księżyc zauważ jekie zrobił wrażenie, a na żywo jest the coolest!! :wink: ...niedługo czyli w sobotę księżyc będzie przechodził na tle PLEJAD http://pl.wikipedia.org/wiki/Plejady i to bedzie super!!!... zamierzam zabrac moją kobitkę i może krzyś78 sie pokusi i bedziemy zobywać kolejne M-ki...pozdrawiam

[ Dodano: 23-10-2007, 21:46 ]
dodam, że to częściowe zakrycie PLEJAD będzie wyglądać tak i nastapi po 23:00...dokładnej godziny nie podaję poniewaz w różnych częściach Polski będzie to o różnej porze...wiec jeśli ktoś jeszcze nie ma z 3 promili w sobie :partyman: lub sie nudzi to najlepiej lornetką a jak nie to oczetami swemi :shock: można to zauważyć...taka sytuacja zdarza sie 2-3 razy na rok...pozdrawiam

konrad1704 - 23-10-2007, 21:57

maxwell61 napisał/a:
ale jeśli nie widziałeś tych "astrorzeczy" typu: planety,gromady czy mgławce na żywo to żałuj

zaluje i to bardzo bo napewno musi byc to super przezycie ogladac takie rzeczy i jeszcze wiedziec co sie oglada to juz wogole wypas.

maxwell61 napisał/a:
...niedługo czyli w sobotę księżyc będzie przechodził na tle PLEJAD http://pl.wikipedia.org/wiki/Plejady i to bedzie super!!!... zamierzam zabrac moją kobitkę i może krzyś78 sie pokusi i bedziemy zobywać kolejne M-ki...pozdrawiam

chetnie bym sie do was podlaczyl ale troche odelglosci za duze.

a to plejady bedzie widac juz dzis czy tylko w sobote? i czy mogl bys podac godzine dla Olsztyna

maxwell61 - 23-10-2007, 22:55

konrad1704 napisał/a:
chetnie bym sie do was podlaczyl ale troche odelglosci za duze.
dla chcącego nic trudnego :D ... ciężko mi określić jak będzie dla Olsztyna ponieważ jeden program mówi że o 23:01 rozpoczyna sie dla W-wy zakrycie juz 1. gwiazdy w PLEJADACH, natomiast inny program że dopiero o 0:40...wiec ja o 23 bede juz gotowy z wychłodzonym telepem czekał...a jak bedzie sie opóźniać to poszukam czego innego...MARS ładnie daje ale nie mam dużego powiekszenia aby na niego dobrze popatrzeć ale jest mnóstwo innych obiektów do znalezienia...zacznik wyptarywac tych 7 gwiazdek - PLEJAD na lewo od księżyca i sam określisz czas w jakim sie spotkaja...pozdrawiam
p.s. jak uda mi sie dokladniej to okreslic to dam znac...pozdrawiam

Anonymous - 24-10-2007, 00:02

HAHA mam Cie :wink:
Damian mam lornetkę - napisz mi jak szwejkowi :D o której i gdzie mam patrzeć :twisted: Rozumiem że te czasu poniżej -23 itd są aktualne?? w mordę dla mnie ten kosmos to kosmos :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

maxwell61 - 24-10-2007, 16:22

dm17, mordo ty moja :D ... na południowo-wschodnim niebie w miare wysoko bedziesz miał w "kupie" :mrgreen: 7 gwiazd - PLEJAD... i lookając na księżyc i na nie sam określisz za ile to będzie...po 23 ma sie zacząć ale różne programy różnie mówią...poza tym oby było bezchmurnie :lol: ...ponowne zakrycie PLEJAD przez KSIĘŻYC nastapi 21.12... ale wówczas bedzie już pizgać po galotach :badgrin: ... a na samym wschodzie bedzie taka pomaranczowa gwiazdka o tej porze wschodzić - MARS :wink: ....pozdrawiam
krzys78 - 24-10-2007, 22:20

maxwell61 napisał/a:
konrad1704, poczekaj aż krzyś78, kupi jakies tam klamoty i wówczas będzie wypas...

No niestety ciągle czekam na klamoty. Mam nadzieję,że jutro będzie paczka do mnie

maxwell61 - 25-10-2007, 21:56

no jak tak dalej pójdzie z pogodą to sobie pooglądam ale chyba własny sufit :x ... ma ktoś przełącznik zmiany pogody???