Space Star Ogólne - [MSS GDI] Rozrząd.
cyklista - 26-01-2009, 00:28
Gabriel68 napisał/a: | Twoje niezrozumienie wyszło z niefortunnego wstawienia i nazwania przezemnie linku (ale to tylko link), co można było zrozumieć jako kontynuacje zdania. Sorry i przedytuje.
|
Właśnie tak bylo, zapatrzylem sie w magiczne serwisowe 150k a nie pomyslałem juz o poprzednim 90k
dayanek - 26-01-2009, 15:31
Witam,
wymieniam teraz, ponieważ kupiłem mojego SS latem ubiegłego roku i nie wiem po prostu, kiedy poprzedni właściciel dokonał pierwszej wymiany, a na wakacje, jak co roku, planuję Chorwację, więc powoli szykuję auto Całość kosztów zamknie się w około 500 zł. Teraz pytanie - mechanik mi przekazał, że pompa w tym modelu jest napędzana osobno, więc pytanie, czy w tym przypadku pompę wymienić też? Jadę na serwis w środę rano, jeśli do tego czasu będą jakiekolwiek sugestie - będę wdzięczny. Aha, pojawiła mi się "nieciekawa" przypadłość - otóż rano, przy załaczaniu wstecznego silnik wchodzi w straszne drgania, jak by miał wylecieć z ramy. Podobny efekt jest przy ruszaniu, ale na dużo mniejszą skalę. To pewnie nie związane z rozrządem ale będę musiał mechaniorowi zwrócić na to uwagę.
pozdrav
--
dayanek
KaWu - 27-01-2009, 12:04
dayanek, co do drgań to sprawdz poduszki skrzyni i silnika.
cns80 - 27-01-2009, 12:14
KaWu napisał/a: | dayanek, co do drgań to sprawdz poduszki skrzyni i silnika. | I to lepiej sprawdź szybko, bo może być bieda. Mi się kiedyś zerwała i silnik zerwał rozrząd o wnękę koła
dayanek - 27-01-2009, 19:42
A macie może orientację ile mnie "po kieszeni strzeli" taka wymiana poduszek?
pozdrav
--
dayanek
futrzany - 27-01-2009, 21:57
Masz 4 poduszki dwie pod silnikiem na belce koszt ok 100zł za sztukę, jedna nad skrzynią ok 150 zł, i przy rozrządzie też ok 150 zł, wszystko używki
dayanek - 28-01-2009, 18:09
Dzięki,
za wymianę rozrządu, pompy wodnej i pasków klinowych zapłaciłem - łacznie z częściami - 510 zł. Mechanik sprawdzał poduszki - mówi, że jak dla niego są ok. Jedynie jedna na końcu jakiejś belki pod silnikiem budzi wątpliwości, ale wg niego, wygląda na jeszcze dobrą. Więc to odpada. W następny piątek, jak się wyraził "przetrzepie" go w poszukiwaniu przyczyny. Dzięki wszystkim za rady
pozdrav
--
dayanek
kolysm - 29-01-2009, 05:48
Mój brat kupił Fokusa 2002 i ma przejechany około 115000, przy 90000 był w Niemczech wymieniany rozrząd, bo są na to papiery( stan licznika prawdziwy bo to od rodziny samochodzik). W tym tygodniu siadła mu pompa wodna. I nikt mi nie powie, że pompę wodną wymienia się co drugą wymianę rorzadu, i nie ważne czy to było robione w Niemczech czy w Polsce. Dla mnie rozrząd to cały komplet, a jak ktoś chce oszczędzić te 150zł to niech wie, ŻE CO JEST TANIE TO JEST DROGIE
Anonymous - 25-01-2010, 12:24
a ja mam pytanko, czy ktoś z naszych szacownych forumowiczów wymieniał rozrząd w ASO w Toruniu? Jak oceniacie pracę i koszty?
A jesli możecie dopiszcie oceny innych warsztatów, które podtrzymują nasze miśki...w sprawności...col do rozrządu. Może to tez będzie informacja dla pozostałych, gdzie warto jechać a gdzie nie radzicie ...bo np.drogo, bo obsługa, bo inne itp sprawy...
bogdan54 - 26-01-2010, 21:51
Witam .Wymieniałem rozrząd w swoim MSS 1,6 , w warunkach warsztatowych mając do dyspozycji kanał bądź podnośnik jest to max 2,5 h pracy .Piszę to dlatego , aby można było policzyć ile za ta usługę można zapłacić .Dotyczy to silnika 1,6 gdzie rozrząd jest najbardziej prosty z możliwych .
Anonymous - 02-02-2010, 16:20
No widzisz Bogdan54, Ty jesteś spec a ja sie na tym nie znam i wole dac swój samochód w ręce tych co sie znac powinni. Niebawem wstawię na wymiane rozrzad plus inne pierdoły i Wam napiszę ile trzeba wysupłać za taka przyjemnośc...
pozdrawiam
Anonymous - 19-02-2010, 16:06
Chętnie się dowiem, bo mnie też za chwilę czeka taka przyjemność ...
Anonymous - 19-02-2010, 22:58
w niemcach za wymianę rozrządu krzyczą minimum 200e.,jak z pompą to jeszcze lepiej,mowa o najbiedniejszym rozwiązaniu,jedna rolka i pasek,na hasło rozrząd mechanikom tutejszym włącza się dodatkowy licznik ...więc 500pl w gdi to pikuś heh ,a pompa ma wytrzymać 200tys.,no chyba że to ford
rryba - 25-02-2010, 19:37
Witam
Wczoraj wymieniałem rozrząd w swoim miśku. Rozrząd plus napinacze i robocizna wyszła 500 zł. Co do pompy mechanicy zapewnili mnie że w tym silniku nie ma potrzeby wymieniać pompy wraz z rozrządem.
NygusUK - 31-05-2010, 01:11 Temat postu: 1.6 witam,
jako, że i mnie zbiera się na 1-szą wymianę rozrządu, choć to ze względu na okres (6 lat), a nie przebieg, dodam, ze także byłem delikatnie zdziwiony kiedy w lokalnym ASO powiedzieli mi, ze wymieniają jedynie pasek, reszty nie ma potrzeby koszt to 250GBP.
byłem też na wycenie w dużej sieci serwisowej, gdzie wycenili mi na 350GBP, ale z wymianą pompy i napinacza - kiedy się upomniałem).
nie wiem jak to się ma do innych aut czy modeli w UK?
|
|
|