[92-96]Colt CA0 - Colt CA0 vs. civic
Anonymous - 01-05-2008, 14:23
roy019 napisał/a: | Ale gti jest chyba bardzo drogi w utrzymaniu... poprawcie mnie jesli sie myle |
nie koniecznie:) po miescie pali 8-9L a w trasie 6,5-7L sam jestem w szoku, a przyznam ze po miescie czasem noga bywa cięższa...
Anonymous - 01-05-2008, 22:38
panowie kto was motoryzacji uczyl coponiektorych od kiedy przyszpieszenie samochodu mierzymy stoperem i patrzymy na budzik?? to sie ma nijak do rzeczywistosci zasada jest prosta liczniki przeklamuja w zakresie 5-10% to norma chocby na zuzywajace sie opony... wg gps gdy ja jade coltem swoim 100km/h gps pokazuje 93km/h wiec moj licznik przeklamuje o 7 procent wiec w momencie gdy ja na budziku widze 100km/h mam 93 tak wiec te 7km to bedzie akutat ta brakujaca sekunda a co do spalania colta otoz z tym bywa roznie:)
wichura1 - 02-05-2008, 00:06
Ta. GPS, to akurat dokładne urządzenie Co do opon zgadza się, zużycie ma znaczenie, a jak ktoś ma nieseryjne rozmiary kół i opon to licznik też będzie kłamać. tutaj można przeliczyć.
Anonymous - 02-05-2008, 21:52
Co do osiągów katalogowych Coltera to jest to mierzone przy 4-os na pokładzie i dlatego wynik jest 9,8sek. a z tego co czytałem większość firm samochodowych takich właśnie jak : Ford,Opel,Honda,Mazda czy Mercedes przyspieszenie obliczają przy 2-os na pokładzie i dlatego jest taki a nie inny wynik, a co do Silnika 1,6-113KM Coltera niczemu nie ustępuje Civic-owi V-gen 1,6-125KM,już gdzieś o tym pisałem ze miałem okazję stanąć dwa razy na światłach z tym samym Civic-em i powiem ci ze wcale Honda nie idzie lepiej może ma 125KM ale nie zapominajmy ze 1,6-125KM V-TEC waży 1045kg czyli jak sie nie mylę około 100Kg więcej od Colta i jej moc na nic sie tutaj nie zdaje, a po wyżej 110-120km\h Civic was nie dojedzie,ma za mały moment i nie jedzie tak dobrze jak Colt.... pozdr...
harpagan - 02-05-2008, 22:26
Panowie temat schodzi troche w zlym kierunku.
Pamietajcie ze to forum to nie miejsce na opisywanie wyscigow.
Anonymous - 03-05-2008, 11:07
Tak tak jak najbardziej ale kolega założył sprecyzowany temat na który można było się wypowiadać i tego też oczekiwał więc ja się wypowiedziałem a co do tego to bierz Coltera Civic V-gen. jest strasznie już popularny,taki Japoński Golf POzdr...
Koton - 05-05-2008, 20:40
GTI nie pali 8-9 l w mieście !!! to niemożliwe
No chyba że miasto jest jak z "Misia" Barei olej w silniku to 0w20 a miasto wiedzie z gór w kierunku morza
Miasto
zima od 10,5
lato od 9,5
trasa da się 6l/100 ale tylko raz w życiu
trasa bez kręcenia 7-7,5
trasa dynamicznie 8-10
Dane dla terenów górzystych Małopolski i okolic.
Ad. civic
Civic jest bardzo popularny bo jest ekonomiczny szybki i bardzo wytrzymały na przebiegi ale...są i minusy:
-kradną części
-wszyscy jeżdża civikami
-są makabrycznie drogie w stosunku rocznik/ cena w PL i na ogół po młodym butcherże
A szybsze jest to auto które jest szybsze i tyle
Anonymous - 06-05-2008, 07:07
Koton napisał/a: | GTI nie pali 8-9 l w mieście !!! to niemożliwe
No chyba że miasto jest jak z "Misia" Barei olej w silniku to 0w20 a miasto wiedzie z gór w kierunku morza
Miasto
zima od 10,5
lato od 9,5
trasa da się 6l/100 ale tylko raz w życiu
trasa bez kręcenia 7-7,5
trasa dynamicznie 8-10 |
Nie wiem, może sprawdz co tam masz pod maską i co Ci tak pije paliwo, może myszy? A tak poważnie, mam swój samochód nie od wczoraj i wiem jakie ma zapotrzebowanie - dla własnej ciekawości sprawdzałem i mierzyłem.
Może mój misiek za 3 lata też będzie tyle palił?
Kręce go w "normalnym" trybie 3-3,5krpm. I tyle mi pali. A jeżdzę nim po lublinie codziennie, na uczelnię i do pracy robiąc ok 150km tygodniowo. Olej 10W40.
Skup się na własnym silniku i w jaki sposób jeździsz, chyba że wina leży po drogach które zmuszają Cię do jeżdzenia góra na 2 biegu bo wygląda jak ser, a stado golfów zapycha Ci dojazd z punkutu A do punktu B
Anonymous - 06-05-2008, 09:46
Jak sie stoi w korkach to spali duzo i nic tego nie zmieni, moj 1,6 pali w Krakowie kolo 10 litrow i nie ma takiej mozliwosci zeby nawet magiczne gti na tych trasach ktore robie palilo mniej. Jezeli komus auto pali malo w miescie to pozazdroscic rozwiazan komunikacyjnych.
Anonymous - 06-05-2008, 15:29
Wszystko zależy od sposobu jazdy, stopnia zapchania miasta, czyli jego wielkości i pory dnia. Koniec OT, wracamy do tematu.
harpagan - 08-05-2008, 09:13
Cytat: | GTI nie pali 8-9 l w mieście !!! to niemożliwe |
True true
Docieram silnik wiec jezdze jak emeryt i z 10 po Wawie zejsc mi sie nie udaje. W korkach stoje tyle co nic bo jezdze na 7 do pracy wiec jest jeszcze pusto
Piekna sprawa ten Lublin jesli da sie tam wycisnac 8
Moje wyniki mozna obejrzec w spritmonitorze
piotras - 09-05-2008, 10:43
harpagan ale przecież pawel129 napisał że "Kręce go w "normalnym" trybie 3-3,5krpm." ja bym to przy tym silniku raczej nazwał obrotami biegu jałowego niż kręceniem - to zdecydowanie za mocne słowo. Proponuje przejeździć jedno-dwa tankowania tak pod 5-5,5 tyś non-stop i wtedy chciałbym zobaczyć ile spali. Mój 1,6 poniżej 12 w mieście nie schodzi. W trasie owszem przy spokojnej jeździe 7 można osiągnąć. Jak czytam te posty o spalaniu to mam wrażenie że mitsubishi robiło idealne silnik już w latach 90 a reszta konkurencji dopiero teraz się męczy żeby zejść ze spalaniem do takiego poziomu. Odnośnie osiągów to mój 1,6 90 km idzie równo z Hondą 1,4 90km. Swojego Colta mam od 6-7 lat i nic się przez ten czas nie zmieniło. Jedyne Civici do których startuje to te 1,4 bo od reszty zbieram baty no ale może ja nie umiem jeździć.
pawela - 09-05-2008, 11:27
harpagan napisał/a: |
Piekna sprawa ten Lublin jesli da sie tam wycisnac 8 |
piotras napisał/a: | Mój 1,6 poniżej 12 w mieście nie schodzi. W trasie owszem przy spokojnej jeździe 7 można osiągnąć. Jak czytam te posty o spalaniu to mam wrażenie że mitsubishi robiło idealne silnik już w latach 90 a reszta konkurencji dopiero teraz się męczy żeby zejść ze spalaniem do takiego poziomu. |
yyy... jestem lekko zdziwiony. Jeżdżę po Lublinie codziennie, do pracy, na uczelnię, do dziewczyny i załatwiać inne swoje sprawy. Czasem w porannym i popołudniowym 'szczycie', czasem pustym miastem w nocy.
I nigdy po mieście nie zszedłem poniżej 10-ciu litrów. W trasie OK, Colt pali 5,5-7, ale po Lublinie normą jest spalanie 10,5-11,5 w mieście. I dopiero niedawno nauczyłem się, że jeżdżąc do 2500rpm Colt pali mi więcej. Teraz ciągnę go do przynajmniej 3500. I pali 10.
Lublin jest położony na górzystym terenie, główne drogi są w dolinach, osiedla na wzgórzach. To również podnosi spalanie. Będąc kiedyś kilka dni w Łodzi, misiek palił mi po mieście 8,5-9. Ale to miasto równe jak stół.
pawel129, nie wiem jak udaje Ci się tak nisko zejść. Tygodniowo robię zazwyczaj ok 200km, jeździmy więc podobnie.
Inna sprawa, że wyciągnąłem rower, i od zeszłej soboty Colciak zrobił tylko 70km
londolut - 10-05-2008, 10:57
piotras napisał/a: | Mój 1,6 poniżej 12 w mieście nie schodzi. |
piotras napisał/a: | trasie owszem przy spokojnej jeździe 7 można osiągnąć. |
harpagan napisał/a: | z 10 po Wawie zejsc mi sie nie udaje. |
pawela napisał/a: | nigdy po mieście nie zszedłem poniżej 10-ciu litrów |
pawela napisał/a: | po Lublinie normą jest spalanie 10,5-11,5 |
pawela napisał/a: | I pali 10. |
pawela napisał/a: | Będąc kiedyś kilka dni w Łodzi, misiek palił mi po mieście 8,5-9 |
Jak to czytam to jestem w szoku Dobrze, że mieszkam tam gdzie mieszkam i że mam manuala bo jak bym miał robić 100km na 12 litrach to bym sie chyba zastrzelił. Moim zawrotnym 75KM Colciakiem za ~180PLN przejeżdżam ~600km także jestem happy
Mały OT o spalaniu się zrobił.
wichura1 - 10-05-2008, 11:01
Ja moim Lancerem 1,3 tylko w trybie miejskim jakieś 540km.
|
|
|