[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Głośne wspomaganie, pompa wspomagania
Tomek - 16-06-2010, 10:13
niestety, ale leje się z przekładni
i prawdopodobnie trzeba regenerować
to jest informacja od lokalnego znachora, ale naprawiać będę u Leszka
ktoś się orientuje ile taka zabawa będzie kosztować ???
robertdg - 16-06-2010, 11:56
W którym miejscu leje się z przekładni Może grzybek na rureczce puscil Wystarczy wtedy wymienic przewod na przekladni i spokoj, jezeli leje sie w srodku przekladni, to niestety regeneracja, i tutaj juz cena od 250zł w zwyż, jest firma w Łodzi co ponoc ma bardzo dobra renome i zajmuje sie wlasnie głownie przekladniami i ich regeneracja, robia nwet od reki po uzgodnieniu telefonicznym.
http://moto.allegro.pl/it...t_vi_po_96.html
Tomek - 16-06-2010, 11:59
jestem już umówiony do Leszka
wtedy będziemy wiedzieli dokładnie co i jak
robertdg - 16-06-2010, 12:06
tomek84, co prawda nie w Mitsu, ale mi w Volviaku pojawił się przeciek na maglu, i się okazało ze grzybek na przewodzie zewnetrznym magla był pęknięty (duże ciśnienie i naprężenia robią swoje) wymieniłem przewód i było po sprawie, trzymam kciuki, aby nie bylo to nic poważniejszego.
M_A_V - 25-06-2010, 15:37 Temat postu: [EA6A/W 2.0TD] problem z układem kierowniczym dziś podczas wyjazdu do poznania przydarzyła mi się dziwna rzecz
otóż po przejechaniu ok 100 km wspomaganie zaczęło wydawać bardzo dziwne i głośnie odgłosy
siła wspomagania była cały czas taka sama ale kiedy na postoju delikatnie obracałem kierownica coś okropnie skrzypiało, nie miało znaczenia w którą stronę kręciłem, dźwięk był taki jakby jakiś zardzewiały metal skrzypiał
co dziwne przy szybkim kręceniu kierownicą i podczas szybkiej jazdy ten objaw nie występuje
na dodatek po zostawieniu auta na parkingu po ok godzinie wróciłem i objaw zniknął lecz podczas drogi powrotnej ok 20 km znów powrócił..
czy ktoś spotkał się z taką anomalią ? pytam ponieważ nie wiem od czego zacząć poszukiwania źródła problemu..
wydaje mi się że ten problem powstaje kiedy auto jest mocno rozgrzane i pompa wsp. dostaje duże obciążenie (powolne kręcenie kierownicą) więc może to ona już się kończy...
Andrew - 25-06-2010, 20:15
M_A_V olej we wspomaganiu w normie?
M_A_V - 25-06-2010, 21:00
andrew84 napisał/a: | M_A_V olej we wspomaganiu w normie? |
tak oczywiście .. kilka miesięcy temu wymieniałem całą przekładnię i wtedy też wymieniłem olej na nowy i poziom cały czas jest na max
tomekrvf - 25-06-2010, 23:53
M_A_V napisał/a: | ale kiedy na postoju delikatnie obracałem kierownica coś okropnie skrzypiało, nie miało znaczenia w którą stronę kręciłem, dźwięk był taki jakby jakiś zardzewiały metal skrzypiał |
Może czas na wahacze dolne proste? Lepiej je sprawdzic niż się niemiło zaskoczyć na drodze.
M_A_V - 26-06-2010, 16:12
po konsultacji z mechanikiem prawdopodobnie są to zużyte sworznie ale okaże się po wymianie ... mam nadzieje że to pomoże
gigant87 - 26-06-2010, 17:06
U mnie (co prawda w Carismie) wymiana sworzni i łączników drążka pomogła.
Mielony - 03-07-2010, 00:27
Witam !
Jestem nowym użytkownikiem na forum , mam nadzieję że nie zostanę odrazu "pociśnięty"
Mam pytanie do Was czy może ktoś orientuje się ile może kosztowac wymiana takiej pompy w trójmieście , zakładając że ktoś z forumowiczów jest z tych okolic . Pytam się ponieważ nie chcę trafic na minę, może ktoś ma jakiś zaufany warsztat .
Nie wiem czy region ma znaczny wpływ na cenę takiej usługi.
Z góry sorka , jeśli moje pytanie w jakiś sposób "zaśmieca" forum . - pierwsze koty za płoty jak się mawia .
Tomek - 07-07-2010, 09:37
robertdg napisał/a: | tomek84, co prawda nie w Mitsu, ale mi w Volviaku pojawił się przeciek na maglu, i się okazało ze grzybek na przewodzie zewnetrznym magla był pęknięty (duże ciśnienie i naprężenia robią swoje) wymieniłem przewód i było po sprawie, trzymam kciuki, aby nie bylo to nic poważniejszego. |
no niestety u mnie było coś poważniejszego, bo puścił jeden uszczelniacz w przekładni
przekładnia zregenerowana i 8 dni bez samochodu i męka w starym Audi A3
ale za to moja mina i samopoczucie, jak zasiadłem spowrotem do Gala - bezcenna
davyjohn - 12-07-2010, 02:28
Mielony napisał/a: | ile może kosztowac wymiana takiej pompy w trójmieście
|
Ja robiłem w marcu regenerację pompy w Koszalinie u Mazura - za usługę wymiany (łącznie z płynami) doliczył 100,-
Hugo - 08-05-2011, 13:45
Czy możliwe, że jest uszkodzona przekładnia kierownicza i stuka podczas kręcenia kierownicą na postoju i podczas powolnej jazdy mimo, że nie ma żadnych wycieków? Mam tak, że są momenty podczas krecenia kierą, że coś bardzo głośno "zajęczy", dźwięk kojarzy mi się jakby dochodziło do przesunięcia poprzecznego opony. Im szersze opony tym głośniej to słychać. Na gruncie chyba tego nie ma, na asfalcie jest bardzo uciążliwe, szczególnie podczas manewrowania. I wydaje mi sie, że dzieje się to tylko po kilku kilometrach przejechanych. Co do stuków, wczoraj wymieniłem prawy drążek kierowniczy i nie wyczułem żadnego luzu na listwie przekładni kierowniczej. Sprawdziłem też krzyżaki na kolumnie kierowniczej i nie czuję luzu. Co to może być? Warto wymienić płyn od wspomagania?
nerus - 08-05-2011, 14:43
Hugo, akurat nie w galu,ale w innym tak miałem,czym szersze opony tym glosniej stukało..na oponach 235 waliło tak jakby ktoś z mlotkiem siedzial pod maską
wymieniłem prawie cała zawiche a jak się okazało to była winna maglownica...
niewiem jak zbudowany jest magiel w galancie..ale w tamtym maglu były wyrobione ślizgi po których chodzi listwa zębata....z tym,ze nie było to wyczuwalne gdy sie kręciło kierą..
a najbardziej było to slychać podczas manewrów na nierównym terenie z mała predkością
|
|
|