[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer 1.8 CVT
piomic - 13-04-2009, 12:03
Jeździłem już automatami, są super, ale...
1. Lubię mieszać biegami.
2. Automat głupieje na górskich serpentynach (każdy, albo ja nie spotkałem innego).
Więc wziąłem manuala. No jeszcze jest
3. 4000PLN.
filippoz - 13-04-2009, 12:08
piomic napisał/a: | 2. Automat głupieje na górskich serpentynach (każdy, albo ja nie spotkałem innego).
Więc wziąłem manuala. No jeszcze jest | W A8 nie głupieje zmieniasz na 4 albo na 3 i podłoga ale to A8 hehe
jaca71 - 13-04-2009, 12:13
Zacznijmy od tego że CVT to nie jest automat w klasycznym znaczeniu. To jest idealne przeniesienie napędu z silnika spalinowego z koła. Jedyne co odziedziczył po "starym automacie" to sprzęgło hydrokinetyczne, które w korkach daje popalić w spalaniu . Ale w trasie i normalnie w mieście CVT jest mistrzostwem świata.
saphire - 16-04-2009, 11:31
W CVT "biegi" są tylko dla dobrego samopoczucia kierowcy tak na prawdę to tylko określone pozycje "paska-łańcucha" na kołach przekazania napędu - takie pseudo stopniowanie by kierowca nie jęczał że silnik stale na tych samych obrotach a auto to wolno to szybko pomyka
jaca71 - 16-04-2009, 11:58
W trybie Auto to nawet tych predefiniowanych położeń "paska-łańcuszka" nie ma
Idea jak to piszesz stałych obrotów jest genialna i wcale nie jest uciążliwa. Tylko nie trzeba cały czas na obrotomierz patrzeć.
Problemem są wypowiedzi pseudo fachowców jak już przez Ciebie cytowane:
Cytat: | W AŚ i w Motorze napisali że ta skrzynia CVT to muł i można zapomnieć o tym by się szybko zbierała, że łopatki przy kierownicy tez nie pomagają, że silnik przy wdepnięciu wchodzi na obroty a skrzynia "nie nadąża" za tym i silnik wyje a auto "powoli" się zaczyna zbierać i że lepiej jednak wybrać manualną - czyli tak jak sądziłem że tak będzie z CVT jak i z tymi w skuterkach |
Niestety fachowcom brakło wiedzy by zrozumieć co się dzieje z samochodem.
Anonymous - 16-04-2009, 13:22
A za to w Auto Motoe i Sport chyba zrobili test lancera CVT w którym wyszło że w trybie D przyspiesza lepiej niż w trybie manualnym
fargo - 16-04-2009, 13:34
saphire napisał/a: | W AŚ i w Motorze napisali że ta skrzynia CVT to muł i można zapomnieć o tym by się szybko zbierała, że łopatki przy kierownicy tez nie pomagają, że silnik przy wdepnięciu wchodzi na obroty a skrzynia "nie nadąża" za tym i silnik wyje a auto "powoli" się zaczyna zbierać i że lepiej jednak wybrać manualną - czyli tak jak sądziłem że tak będzie z CVT jak i z tymi w skuterkach |
Cytat: | A za to w Auto Motoe i Sport chyba zrobili test lancera CVT w którym wyszło że w trybie D przyspiesza lepiej niż w trybie manualnym |
A to te same testery testowali
jaca71 - 16-04-2009, 14:06
Ali-En napisał/a: | A za to w Auto Motoe i Sport chyba zrobili test lancera CVT w którym wyszło że w trybie D przyspiesza lepiej niż w trybie manualnym |
A to akurat jest jak najbardziej zgodne z prawdą i teorią
Nomanek42 - 16-04-2009, 14:58
A ja chce trylko powiedziec że mój misiek jak dam gaz do oporu to ma momencik zawachania a potem taka szpryca że sie sam dziwię. Na manualu tak szybko bym nie zrobił.
fargo - 16-04-2009, 15:08
Zrobisz zrobisz tylko musisz poćwiczyć Trening czyni mistrza
Nomanek42 - 24-04-2009, 16:09
Witam
Mam pytanko jak obsługiwać skrzydełka w CVT. Na razie mam 1000 km przejechanych i boje sie tego używać. Czy jadąc mogę sie przełączyć na "manuala" i wtedy jaki bieg predefiniowany złapie? A jak wyłączyć i przejść na D? czy trzeba sie zatrzymać? Jeszcze jedno pytanie . Do czego jest N - neutral. W instruikcji pisze że nie używać podczas jazdy.Ktos powiedział że wtedy nie ma olejenia skrzyni. A ja np zjeżdżając z gory przestawił bym sobie na N i mniej benzyny by łykał.
Pozdrawiam wszystkich
jaca71 - 24-04-2009, 16:13
Nomanek42 napisał/a: | Mam pytanko jak obsługiwać skrzydełka w CVT. Na razie mam 1000 km przejechanych i boje sie tego używać. Czy jadąc mogę sie przełączyć na "manuala" i wtedy jaki bieg predefiniowany złapie? A jak wyłączyć i przejść na D? czy trzeba sie zatrzymać? |
Wprawdzie nie posiadam ale napiszę że można w trakcie jazdy zmieniać tryb skrzyni z automatu na manualny. Nomanek42 napisał/a: | Do czego jest N - neutral. W instruikcji pisze że nie używać podczas jazdy |
Jesli potrzebujesz przetoczyć samochód z miejsca na miejsce - tak jak w manualu.
Nomanek42 napisał/a: | A ja np zjeżdżając z gory przestawił bym sobie na N i mniej benzyny by łykał. |
Jest dokładnie na odwrót - na biegu nie łyka paliwa na luzie łyka gdy jedziesz z górki.
PS łopatki nic nie dają poza zabawą No może łatwiej zredukować przed zakrętem
Anonymous - 24-04-2009, 16:42
N - jak ja jeżdżę automatem to używam N'ki do postoju na światłach, żeby nie trzymać nogi na hamulcu.
Nie wolno włączać N'ki jadąć samochodem z góry, jest to zabronione.
W trakcie jazdy możesz przełączyć na tryb manualny - nic się nie stanie.
Łopatki - fajna nsprawa w Lancerze, szczególnie do redukowania prędkości bez hamulca przed zakrętem
el_diablo - 25-04-2009, 21:37
Nomanek42 napisał/a: | Witam
Mam pytanko jak obsługiwać skrzydełka w CVT. Na razie mam 1000 km przejechanych i boje sie tego używać. Czy jadąc mogę sie przełączyć na "manuala" i wtedy jaki bieg predefiniowany złapie? A jak wyłączyć i przejść na D? czy trzeba sie zatrzymać? Jeszcze jedno pytanie . Do czego jest N - neutral. W instruikcji pisze że nie używać podczas jazdy.Ktos powiedział że wtedy nie ma olejenia skrzyni. A ja np zjeżdżając z gory przestawił bym sobie na N i mniej benzyny by łykał.
Pozdrawiam wszystkich |
W tryb manualny możesz przejść przestawiając wajchę biegów lub naciskając którąś łopatkę. Jeśli przestawisz wajchę to wybierze ci przelozenie predefiniowane najbardziej zbliżone do aktualnego w trybie auto. Ponadto pozostaniesz w trybie manualnym do ponownego przestawienia wajchy na D.
Jeśli wajchę zostawisz na D, a naciśniesz łopatkę "-" to przejdziesz do trybu manualnego i włączy się przełozenie predefiniowane o jeden niższe od aktualnego w trybie auto.
Jeśli wajchę zostawisz na D, a naciśniesz łopatkę "+" to przejdziesz do trybu manualnego i włączy się przełozenie predefiniowane o zbliżone do aktualnego - nie jestem na 100% pewien, bo jadąc ze stałą prędkością w trybie auto jedzie się zwykle na najwyższym przełozeniu - trudno stwierdzić czy w innych warunkach po naciśnieciu "+" nie wybierał by przełozenia wyższego od aktualnego.
Jeśli tryb manualny włączyłeś za przez naciśniecie łopatki to mozesz z niego powrócić do auto naciskając "+" ponad sekundę. (lub przestawiając wajchę na manual i spowrotem na D). Także, jesli prędkość spadnie poniżej najniższej możliwej na 1 biegu, skrzynia wróci do trybu auto.
Jeżeli tryb manualny włączyłeś wajchą, to skrzynia pozostanie w nim dopóki nie przestawisz na D.
Przełączając biegi łopatkami nie musisz ujmować gazu.
Przełozenie na 6 biegu jest minimalnie niższe od najwyższego w trybie auto - przy prędkosci 100 km/h będziesz miał w trybie auto obroty niższe o jakieś 100-200 niż na 6 biegu w trybie manualnym.
Jak dla mnie tryb manualny najlepiej sprawdza się na śliskiej nawierzchni i na kretych drogach - wtedy kiedy potrzebujesz pełnej kontroli nad momentem obrotowym na kołach - lepiej czuć samochód. W mieście i na prostej trasie wystarcza mi tryb auto.
Uwex - 26-04-2009, 10:34
Nomanek42 napisał/a: | jak obsługiwać skrzydełka w CVT |
koledzy wsio dokładnie Ci wytłumaczyli , ale mnie zastanawia coś innego . Pochwal się co za salon wypuszcza klienta bez takich podstawowych informacji nt. samochodu ?
|
|
|