To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - opis kontrolek

Andrew - 19-01-2011, 19:42

weksel, który rok auta masz?
weksel - 19-01-2011, 19:49

93rok a dlaczego pytasz??
Andrew - 19-01-2011, 19:52

weksel napisał/a:
93rok a dlaczego pytasz??
Gdzieś słyszałem, że do 1995 roku nie miały kontrolek świec żarowych. Mój brat miał 1995 rok i była ta kontrolka. W galu E34A też nie ma kontrolki świec żarowych :)
weksel - 19-01-2011, 19:56

to nie wiem dlaczego mój ma? może licznik zmieniany, ale raczej wątpie bo po co miał by ktoś to robić:D
a nie wiesz może gdzie ona miała być podpięta? bo elektryk mi nie chce tego zrobić bo mówi że nie ma żadnego schematu do tego auta;/ mi się wydaje to banalnie proste tylko trzeba wiedzieć jaki przekaźnik, a działa bratu ta kontrolka? bo w niektórych słyszałem że działają a w innych nie;/

Andrew - 19-01-2011, 19:58

weksel napisał/a:
a działa bratu ta kontrolka?
Działała. Po co Ci ta kontrolka? Może była jako dodatkowa opcja :)
weksel napisał/a:
a nie wiesz może gdzie ona miała być podpięta?
Nie mam pojęcia :wink:
weksel - 19-01-2011, 20:00

heh bo jak mam radio włączone albo dmuchawa chodzi to nie słyszę jak przekaźnik szczela i nie wiem kiedy odpalać:D zresztą ja jestem taki że w moim samochodzie ma wszystko działać, a teraz właśnie tak nie jest;/
jacek11 - 19-01-2011, 22:17

weksel, zawsze możesz zadrutować,i podłączyć do listwy zasilającej świece żarowe.Wtedy będziesz wiedział kiedy przestają grzać.Nie będzie to fabryka,ale poniekąd rozwiąże Twój problem.
Oryginalnie jest tak robione,że kontrolka gaśnie,a świece jeszcze jakiś czas działają(w każdym bądź razie tak jest w większości aut)

Pozdro. :)

areksz121 - 20-01-2011, 02:44

Znalazłem takie cuś.... wyraźnie widać że w fabryce podłączyli tę lampkę razem z ładowaniem od strony "+", a drugi koniec idzie do sterownika świec i EGR-u. Jeżeli żaróweczka nie jest spalona, to gdzieś jest chyba przerwa sterownik-lampka. Kolor kabelka z 94r to żółty jak widać i do 17go pinu sterownika. Mój starszy też ma 94' i ta lampka działa :)
Ewentualnie sprawdzić, czy są przejścia na ścieżkach w tablicy.

weksel - 20-01-2011, 18:09

areksz121, heh ja naprawdę podziwiam ludzi którzy umieją coś wyczytać z tych schematów, bo ja w tym nic nie widzę;/ chociaż elektrykiem nigdy nie byłem :lol: U mnie oryginalnie do żaróweczki nie dochodził żaden kabelek dlatego sam go dorobiłem tylko nie wiem gdzie podłączyć.
jacek11, Jak podłączyłem pod listwę zasilającą świece to kontrolka jak grzałem świece to gasła, a po zagrzaniu paliła się cały czas więc też lipa;/

jacek11 - 20-01-2011, 21:17

weksel napisał/a:
, Jak podłączyłem pod listwę zasilającą świece to kontrolka jak grzałem świece to gasła, a po zagrzaniu paliła się cały czas więc też lipa;/

coś poplątałeś :) jeden kabelek do listwy,drugi do masy,i powinno śmigać jak należy :)

weksel - 20-01-2011, 21:40

powiem tak, jeden podpiełem do listwy, a masa już była bo na liczniku wszyskie żarówki mają jedną masę, wszystkie są podłączone razem. Też mnie zdziwiło dlaczego taka dziwna reakcja powstała;/
Wszyc - 20-01-2011, 21:46

masz problemy z odpalaniem zimą przy niskich temperaturach?
masz system świec żarowych 2 przekaźnikowy jeden odpowiada za grzanie świec przed odpaleniem drugi za grzanie świec po odpaleniu jeżeli wierzyć lampce to zachowuje się tak jak by nie działał jeden przekaźnik i wygląda jak by Ci nie grzały świece przed odpaleniem silnika gdyż nie jest podawany prąd na listwę świec żarowych w tym czasie...

.... a miałem dać sobie urlop od forum :?

jacek11 - 20-01-2011, 22:20

weksel, podłącz osobną masę,i powinno być ok.chyba,że jest tak jak mówi Wszyc, ,i grzeją po odpaleniu silnika,a nie przed.
weksel - 20-01-2011, 22:29

Wiesz co, sprubuję podpiąć osobno masę, bo świece na bank grzeją bo przy -10 przy zagrzaniu odpalał na dotyk a bez grzania nawet przy +5 nie chce;/ a może ten drugi przekaźnik padł i świece cały czas po uruchomieniu się grzeją ale dlaczego ta lampka gaśnie jak włączają się świece przed odpaleniem to nie wiem.
Jutro podepnę odobno masę i się zobaczy.