To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Skrzypi zawieszenie - co to może być?

Marti - 26-10-2008, 18:06

seir napisał/a:
luz na drążku kierowniczym

Widzę że to norma w tych modelach. Mój też piszczy, nie ma luzów, ale za to mam do wymiany drążek kierowniczy prawy (75zł za 555). Pozdrawiam

seir - 26-10-2008, 21:50

Piszczą najmniej podejrzane elementy. Mechanik zwrócił uwagę, że ten pisk nie jest metaliczny tzn. to część plastikowa. Prawdopodobnie jakaś wsówka od tapicerki lekko się poluzowała i ociera...

Szału można od tego dostać, ale faktycznie - pisk dociera gdzieś z wnętrza. Idąc przy aucie i nasłuchując każdego nadkola nic nie słychać... Podczas bujania autem też cisza, a w środku coś piszczy...

Swoją drogą mechanik był zdziwiony, że zawieszenie po tylu latach jest w tak dobrym stanie. Sam miał do czynienia z kilkuletnimi mercedesami w o wiele gorszym stanie, ale to kwestia stylu jazdy i warunków na drogach...

[ Dodano: 27-10-2008, 22:21 ]
Update:
No i jest :) Zaraz pod domem wracając przez dziury coś mnie naszło, żeby otworzyć maskę. I co? Cisza... Zamek od maski trze, ma spore luzy. Nie wiem co z tym zrobić. Narazie odrdzewię i wyreguluję gumkami...

misjonarz. - 29-10-2008, 20:10

miziek napisał/a:
to slysze takie jakby pukniecie

zobacz łącznik drążka stabilizacyjnego.

jarzyna - 11-10-2011, 11:56

W moim Galu od pewnego czasu też pojawiło się delikatne popiskiwanie na nierównościach - jak dla mnie to jakiś gumowy element daje taki odgłos. Czy mogą to być gumy na których leży silnik?
Tomek - 11-10-2011, 12:15

może to być w sumie wszystko
ale najpewniej tuleje wachachy z tyłu
albo tłoczysko amortyzatora

zorientuje sie z ktorej strony te piski bardziej dochodza

ALEX-77 - 20-06-2013, 22:44

U mnie piszczy prawa strona ,na lekkich nierównościach popiskuje cały czas ,ciężko to zlokalizować bo raz mam wrażenie że z przedniego koła kiedy indziej że z tylnego, ale tylko prawa strona jest to bardzo denerwujące.
misjonarz. - 21-06-2013, 06:51

to lepiej sprawdź i wymień co trzeba, bo jak się sworzeń wypnie to będą większe straty.
i to nie jest kwestia że denerwuje, tylko to już jest bezpieczeństwo Twoje i Twoich bliskich.
sorki za moralizowanie :wink: ale to jest ważne.
jak coś to daj mi znać, to ci powiem gdzie ja robiłem do swojego zawieszenie. Jesteś z zabrza to możemy się spotkać i pogadamy lub tel.