[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Górne mocowanie amortyzatora
bartezr - 05-05-2011, 16:26
jesli chodzi o demontaz "amorow" w galantach to faktycznie jest to bardzo proste
Hugo - 05-05-2011, 16:46
Pieraś napisał/a: | czy musze odkrecac banany zeby zdemontowac samemu nivomata calego | Oj kolego, pomieszało Ci się. Nivomaty są w tylnym zawieszeniu, a banany w przednim.
Pieraś - 05-05-2011, 16:55
no wiem, gdzie co jest tylko w takim razie zle nazwalem tylny wahach (bananem) myslalem ze to to samo, czyli generalnie od budy ich nie trzeba odkrecac?
edit:
chodzi o to, ze nie chce dawac np. do mechanika auta skoro to mozna samemu zmienic (gumy w mocowaniu gornym), a nie np. zaplacic za demontaz montaz bo np. okaze sie ze te stuki daje nivomat - to przezyje jeszcze poki to takie lekkie pukanie (lekko slychac)
fj_mike - 05-05-2011, 22:05
Pieraś, potrzebny klucz 17 na dolne mocowanie, na górne klucz 14 (dwie nakrętki).
Jak się wciśniesz pod spód, popuść dolną śrubę amora (często zapieczona), koło, zdemontuj boczek i popuść górne mocowanie.
Całość do góry, odkręć śruby i masz całość w ręku. Dalej ściągacz do sprężyn, resztę się domyślisz
Pieraś - 06-05-2011, 12:37
no rozumiem ze jak zdemontuje calosc to nic mi w zeby nie strzeli
ja chce zdjac caly amor ze sprezyna by sprawdzic/wymienic gume gortnego mocowania i z powrotem calosc wlozyc (wczesniej zabezp. antykorozyjnie gniazdo)
Hugo - 06-05-2011, 19:11
Pieraś napisał/a: | ja chce zdjac caly amor ze sprezyna by sprawdzic/wymienic gume gortnego mocowania i z powrotem calosc wlozyc | No to musisz mieć ściskacze do sprężyn, bo inaczej nie wymienisz górnego mocowania.
RAFIkSierra - 25-09-2011, 10:59
win_p napisał/a: |
ok ale ile to kosztuje na polskie i jak to u nas zdobyć?
|
Podbijam pytanie do góry, bo mi potrzeba , i nie mogę znaleźć na wolnym rynku do kupienia. Zakup w ASO nie wchodzi w grę z przyczyn logistycznych i nie wiem , ale może też i finansowych. BArdzo proszę niech ktoś wskażę miejsce gdzie mogę to kupić w sieci, bo coś mi nie idzie szukanie.
m6riano - 25-09-2011, 21:16
Japaneze?
http://www.all-parts.pl?
pytałeś?
RAFIkSierra - 25-09-2011, 21:41
Póki co to nie. Preferuję sklepy, na których mogę zobaczyć i zamówić online. Nie lubię dzwonić po ludziach i zawracać im d. ... Oczywiście jeśli nie będzie wyjścia, to będę musiał dzwonić, ale jeśli ktoś zna miejsce gdzie można wszystko online to może podrzucić i wtedy wolę skorzystać z tego. Dowcip polega na tym, że z racji wykonywanego zawodu i miejsca jego wykonywania, większość dnia (12-14 godz.) spędzam w miejscach gdzie mam internet , a nie mam zasięgu GSM.
fj_mike - 25-09-2011, 22:17
RAFIkSierra, napisz maila
Jak tak właśnie zamawiałem, bez problemów.
RAFIkSierra - 25-09-2011, 22:29
Si ... to też pomysł Nie pomyślałem w zasadzie.
Temat sklepu online pozostaje otwarty... Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.
eekz - 22-05-2014, 17:10 Temat postu: Obsady amortyzatora/sprężyny tył sedan Witam.
Otóż od dłuższego czasu poszukuję obsady amortyzatora, tudzież sprężyny do Galanta dla żony. Chodzi mi dokładnie o ten metalowy "talerz" z dwiema szpilkami na których opiera się sprężyna. Zwiedziłem już chyba wszystkie możliwe sklepy w Białymstoku zarówno lokalne jak i sieciowe i... NIC. Jedyna sensowna odpowiedź była w sklepie zajmującym się jedynie japończykami w którym to powiedziano mi, że były bardzo dawno temu i kosztowały 90-100zł sztuka, ale już raczej nie będzie.
Intercars, BHMD, Gordony itp nie posiadają ów części także nie mam pojęcia gdzie szukać. Do GRAFIX-u boję się jechać bo mnie cena oryginału pewnie zabije Czy ktoś z Was drodzy forumowicze mógłby mi podpowiedzieć czy ewentualnie coś podchodzi z innego auta? Albo chociaż podać mi średnicę dziury na amortyzator to może sam coś dobiorę (rozstaw szpilek to nie problem). Albo może akurat ktoś ma namiar na sklep gdzie mógłbym kupić ów obsady.
Bardzo proszę o poratowanie bo zaraz żonie sprężyny wpadną do bagażnika
Galant z 1998 roku, 2.5 v6 sedan.
muka997 - 22-05-2014, 18:56
Jesli chodzi Ci o gorne mocowanie to tu masz ale niby to jest do 2.0, wiec niech ktos bardziej doświadczony sie wypowie czy bedzie pasowało
Górne mocowanie
A to Twoje jest całkem zniszczone?? Bo moje jak zobaczyłem to sie za głowe złapałem ale jak oczysciłem to okazało sie ze to wiecej brudu i tylko powieszchowny nalot rdzy wiec wystarczyło oczywcic, pomalowac i było jak nowe
Polecam sie nastawic na zakup nowych odboi, bo CHYBA one nie lubią upływu czasu przynajmniej tak było w moim przypadku
eekz - 22-05-2014, 19:22
Szczerze powiedziawszy to ja tego nie sprawdzałem tylko mechanicy którzy mieli właśnie wymienić odboje. Kupiłem cały komplet Lemfordera, oni wyjęli amortyzatory i stwierdzili że nie ma do czego już wstawiać. To co dałeś to dokładnie ta pierdoła, ale zadziwia mnie to że mi dokładnie wczoraj w iC powiedzieli że to jest nie do dostania. Być może jest jakiś stan zerowy na magazynie albo coś A różnicy między silnikami nie ma. Jest jedynie między sedanem a kombi.
No cóż, druknę to i pojadę jutro do nich raz jeszcze niech sprawdzą.
Dzięki za odpowiedź Temat jednakowoż traktujcie jeżeli możecie za nadal otwarty A nóż widelec może ktoś będzie miał pewniaka.
EDIT:
No dobra może niech lepiej ktoś bardziej zorientowany się wypowie czy jest różnica między 2.5 a 2.0. Ja się faktycznie pytałem do 2.5 i wg. katalogu sprzedali to: klik A klikając 2.5 nie wyszukuje już tych mocowań które dał kolega wyżej.
robertdg - 22-05-2014, 20:12
Nie ma róznicy miedzy silnikami i nadwoziem, górne mocowanie jest jednakowe
|
|
|