To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wymiana zarowek w konsoli srodkowej Cari 01'

Robson86 - 09-01-2009, 12:39

Leszek mimo najszczerszych checi pomocy nie moge nic powiedziec na ten temat gdyz nigdy nie ruszalem w ogole tej czesci (podswietlenia halogenow,lusterek) :(
Pozdroo

turek61 - 09-01-2009, 19:49

Robson86, O.K. ale czy ci podświetla ta ikonka przeciwmgielnych ?

No i która z tych R3 do podświetlenia awaryjnych ?

Robson86 - 09-01-2009, 20:09

turek61 napisał/a:
Robson86, O.K. ale czy ci podświetla ta ikonka przeciwmgielnych ?

ja mam przednie halogeny wiec mam 2 mniejsze swiecace przyciski
co do awaryjnych nie mam pojecia :? Nie wymienialem tez
Pozdroo

Lipek - 25-02-2009, 23:27

Witam, wymienialem zaroweczke oraz czyscilem styki od podswietlenia elektrycznej regulacji lusterek i po zlozeniu wszystkiego razem do kupy regulacja lusterkami nie dziala, mimo ze jest zlozona na 100% dobrze. Czy ktos mial taki przypadek? Co moze byc ewentualna przyczyna?
turek61 - 26-02-2009, 11:52

Lipek, rozbierz jeszcze raz ten panelik od regulacji i złóż ponownie zwracając uwagę na poprawne ułożenie gumki.Po moim pierwszym zmontowaniu tez nie chodziły.Dopiero ponowne poprawne ułożenie gumki dało efekt.Chyba że coś uszkodziłeś...
Przycisk musi tak miękko pracować.
Co do ilości i jakości żaróweczek to nie podpowiem bo jeszcze nie rozbierałem.Z utęsknieniem czekam na cieplejsze dni.
Jest jeszcze jeden watek na forum dotyczący wymiany żarówek w kokpicie Cari przed liftem.Może tam są podane

Anonymous - 26-02-2009, 14:15

Robson86 napisał/a:
Zeby wymontowac popielnice po obu stronach musisz wlozyc jakis np. dlugi srubokret

Czy w popielniczce coś ma świecić? Jeśli tak to czy da się wymienić żaróweczkę nie rozgrzebując całej konsoli?
No i schowek mi nie świeci, żarówka jest dobra, bezpiecznik - to chyba nie to bo jest jeden od ogólnego oświetlenia wnętrza, które to działa. Gdzie mogę szukać usterki?

...swoją drogą szkoda że przyciski szyb nie są podświetlane... :( (no oprócz kierowcy)

Lipek - 26-02-2009, 14:58

swistak81 napisał/a:
Czy w popielniczce coś ma świecić? Jeśli tak to czy da się wymienić żaróweczkę nie rozgrzebując całej konsoli?

musisz wymontowac popielnice wkladajac w otwory po bokach jakis dlugi drut lub srubokret. Wyjeta calosc najlepiej zabrac do domu i na spokojnie wymontowac sam mechanizm w ktorym wciskasz zapalniczke-trzeba miec zwinne palce,ale da rade to zrobic po uprzednim wymontowaniu bialej kostki z uchwytow tylu obudowy. Potem juz tylko zdejmujesz wsunieta niebieska obudowe od zarowki i mozesz ja wymienic...

turek61 dzieki za informacje-ja rowniez czekam na lepsza pogode :D

svempa - 23-06-2009, 23:10

Oskar dla tego co podpowie jak wymienic zarowke z podswietlenia wylacznika awaryjnych w carismie przed liftem? probowalem jakos po ludzku ale jedyna droga to bylo rozebranie go na czesci pierwsze, wydaje mi sie ze powinno byc cos prostszego?
Kerim08 - 20-08-2009, 20:31

Odnośnie tematu wymiany żarówek (przerabiałem wczoraj i dziś) zajęło mi to ok 4 godzin. Najpierw rozbiórka, aby dojść do żarówek - 2 godzinki (najgorsza do demontażu była popielnica z obudowa i zaczepy konsoli głownej, ale się udało. W sumie odkręciłem konsolkę (4 śrubki) od nawiewu i klimy, potem schowek nad popielnica i doszedłem do zaczepów popielnicy, które wcisnałem palcem i obudowa popielnicy wyszła) Następnego dnia do sklepu po żarówki, i wymieniłem jedną, okazało się, że świeci ona słabiej niż pozostałe 2 (1,2 W), tak więc postanowiłem wymienic pozostałe żarówki, aby jednakowo mocno świeciły. Okazało się, że jedna niebieska gumka na żarówce była przyklejona i nie szło jej ściagnąć, po prostu sie rozleciała, postanowiłem nie zakładać wogole tych gumek. Efekt taki, że mocniej jest podświetlony komputerek pokładowy, ale mi to nie przeszkadza. Montaż w odwrotnej kolejności poszedł dośc sprawnie i o wiele szybciej. Podejrzewam, że ponowna wymiana żarówek nie powinna mi zająć dłużej niż 2 godziny. Ale jak na pierwszy raz to i tak dobrze, bo nie uszkodziłem nic, a dodatkowo musiałem wymienić żarówkę podświetlenia zapalniczki.
Swoją drogą obudowa komputerka pokładowego powinna być przykręcana i nie było by problemu, aby rozbierać poł samochodu.
PS. Dzięki Wam za wcześniejsze wskazówki, którymi się kierowałem.

parzon - 22-03-2014, 19:06

Przestała mi świecić lewa strona pokręteł.
Bardzo Was proszę o podpowiedź gdzie na załączonym zdjęciu dostać się do żarówek, zdjąłem jakimś cudem tą ramę wokół, ale za nic nie wiem gdzie są te żaróweczki.

Bizi78 - 22-03-2014, 19:41

Trzeba wyjąc cały panel z konsoli.
Po odpięciu linek z tyłu panela powinny być dwie żaróweczki od podświetlenia + żarówki od obiegu wew i podgrzewania tylnej szyby.

eve1988 - 22-03-2014, 20:31

jaesli jest to podobne rozwiazanie jak w przedlifcie nie trzeba calego panelu wyciagac lecz kawalek plastiku w ksztalcie bumerangu na ktorym sa dwie żaróweczki. można go delikatnie wypchnac wkretakiem.
PawelGT - 26-03-2014, 15:57

a zna ktoś dokładne oznaczenie żaróweczki z panelu sterowania lusterek ?
glina - 26-03-2014, 19:58

PawelGT napisał/a:
a zna ktoś dokładne oznaczenie żaróweczki z panelu sterowania lusterek ?

R3, ale łatwiej znaleźć ją np. jako 'żarówka 12V 50mA' ewentualnie 60mA

PawelGT - 29-03-2014, 20:06

Panowie ponownie potrzebuję małej pomocy :( Czytałem wiele tematów o zmianie oświetlenia w carismie i jak się okazuje u mnie w wyświetlaczu nie ma 1.2w tylko to coś co przedstawia zdjęcie poniżej?

Wiecie może jakie jest oznaczenie tej żarówki ?

Z góry dzięki za pomoc ! :partyman: