[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej
yksnimak - 06-01-2010, 13:29
Trik napisał/a: | Światła mijania i pozycyjne zaczynają działać po uruchomieniu silnika przy wyłączniku na pozycji off. Nie mam na dźwigni opcji Auto. Intensywne podświetlenie radia zostaje. Wykonało to ASO na pytanie czy są w stanie to zrobić w moim autku. Przy przejściu na światła pozycyjne świecą tylko pozycyjne plus przyciemnia się radio i odpala się podświetlenie kokpitu. |
Niedlugo odbieram samochod i znalazlem temat swiatel dziennych. A czy ktos ma ustawione swiatla dzienne w modelu 2010 i z czujnikiem zmierzchu? Czy da sie tak ustawic, ze w pozycji 'auto' i w dzien po wlaczeniu silnika zapalaja sie swiatla mijania z obnizona moca (czyli dzienne), a kiedy zadziala czujnik zmierzchu, to automatycznie wlaczaja sie na mijania (przod i tyl).
Jezeli ktos tak ma, to moze powiedziec w jakim salonie zostalo to zrobione i czy to tylko ustawienie w komputerze?
pozdrawiam,
Rafal
Lestat - 06-01-2010, 14:40
yksnimak napisał/a: | po wlaczeniu silnika zapalaja sie swiatla mijania z obnizona moca (czyli dzienne) |
Szczerze powiedziawszy to nie wiem czy ja mam tak ustawione dlatego ze jak czujnik zmierzchu wlacza mi oswietlenie to z reguly jestem w trakcie jazdy wiec nie wiem czy zapalaja sie przednie swiatla mijania mocniej. Jesli chodzi o tyl to chyba pali sie caly czas chyba ze sa to postojowe tylne - musze sprawdzic. Natomiast na pewno wlacza sie oswietlenie pokretel i innych przyciskow.
Wiem ze ustawiali to tylko w komputrze. Auto odbieralem w Her Gum Zabrze.
yksnimak - 06-01-2010, 15:37
ulrik napisał/a: |
Szczerze powiedziawszy to nie wiem czy ja mam tak ustawione dlatego ze jak czujnik zmierzchu wlacza mi oswietlenie to z reguly jestem w trakcie jazdy wiec nie wiem czy zapalaja sie przednie swiatla mijania mocniej. Jesli chodzi o tyl to chyba pali sie caly czas chyba ze sa to postojowe tylne - musze sprawdzic. Natomiast na pewno wlacza sie oswietlenie pokretel i innych przyciskow.
|
Hmm, gdyby wiec czujnik zmierzchu wplywal tylko na podswietlenie przyciskow to troche slabo . Moznaby bylo wlaczyc swiatla na on na stale i byloby prawie to samo (?).
Czy w Zabrzu pytali jak chcesz miec to ustawione, czy tak standardowo ustawiaja?
roobku - 06-01-2010, 15:57
ja mam dokładnie tak samo jak kolega ulrik, coś takiego zrobili mi jak odbierałem auto u RM Filipowicza na moją prośbę, trwało to kilka minut
krzychu - 06-01-2010, 18:39
yksnimak napisał/a: |
Hmm, gdyby wiec czujnik zmierzchu wplywal tylko na podswietlenie przyciskow to troche slabo . |
Jeszcze na podświetlanie tablicy.
yksnimak napisał/a: | Moznaby bylo wlaczyc swiatla na on na stale i byloby prawie to samo (?).
|
No nie do końca wtedy radio i wskaźniki by Cie raziło w nocy albo by było nieczytelne w dzień.
Prawdą jest może mogli dać większy wybór konfiguracji świateł jak już zamontowali czujnik zmierzchowy.
Lestat - 07-01-2010, 08:36
yksnimak napisał/a: | Czy w Zabrzu pytali jak chcesz miec to ustawione, czy tak standardowo ustawiaja? | Jesli pytaja to ich ubieglem bo o to poprosilem
Dzisiaj jak wyjde z pracy to zerkne dokladnie bo wczoraj zapomnialem...jak to jest z tymi swiatlami czy swieca slabiej
yksnimak - 07-01-2010, 11:15
ulrik napisał/a: | yksnimak napisał/a: | Czy w Zabrzu pytali jak chcesz miec to ustawione, czy tak standardowo ustawiaja? | Jesli pytaja to ich ubieglem bo o to poprosilem
Dzisiaj jak wyjde z pracy to zerkne dokladnie bo wczoraj zapomnialem...jak to jest z tymi swiatlami czy swieca slabiej |
Sprzedawca z salonu w Zabrzu powiedzial mi co nastepuje:
Ustawiaja swiatla dzienne w ten sposob, ze po uruchomieniu silnika przy ostawieniu swiatel na OFF wlaczaja sie swiatla mijania (o normalnej mocy) i podswietla sie deska i przelaczniki.
Kiedy swiatla sa ustawione na AUTO, to swiatla wlaczaja sie kiedy robi sie ciemno, a w dzien nie swieca. Wiec po grzyba mi ten czujnik zmierzchu
Z tego wynika, ze przy takim ustawieniu dziennych mozna jezdzic i w nocy, ale trzeba przelaczyc na ON wtedy kiedy chce sie uzyc swiatel drogowych (dlugich).
Widzialem tez w innym watku ze ktos mial ustawione dzienne jako swiatla mijania/drogowe o obnizonej mocy, ale to chyba bylo w wersji EVO
Lestat - 07-01-2010, 11:22
Jak sie nazywal ten sprzedawca z Zabrza?
To jest totalna bzdura co powiedzial... mi swiatla dzialaja w ciagu dnia a mam caly czas na AUTO.
No chyba zaraz pojde do samochodu i wszystko opisze...
Pozostajac w temacie swiatel tak sie zastanawiam po kiego grzyba jak wlaczam postojowe oswietlone sa rowniez pozostale przyciski - radio, klima itd
[ Dodano: 07-01-2010, 11:45 ]
Dobra poszedlem - maly spacer dobrze mi zrobil wiec tak:
1) pozycja OFF - swiatla mijania wlaczone przednie i tylne, podswietlenie w przyciskow wylaczone (czujnik wylaczony)
2) pozycja AUTO - swiatla mijania wlaczone przednie i tylne (czy z mniejsza moca trudno ocenic ale chyba nie), podswietlenie przyciskow wylaczone ale co sie dziwic jest jasno (czujnik zmierzchu wlaczony)
3) pozycja swiatel postojowych - przednie postojowe wlaczone, kurcze mialem wrazenie ze z tylu nie ma postojowych i sa tylko mijania (sprawdze w domu w instrukcji), podswietlenie przyciskow wlaczone
4) pozycja swiatel mijania - wszystko zalaczone
Nie sprawdzilem jak dziala podswietlenie tablicy rejestracyjnej ale jest pewnie zgrane z podswietleniem przyciskow.
Zastnawiam sie nad jedna sprawa - tego jeszcze nie sprawdzilem - sprzedawca mowil mi ze przednie i tylne przeciwmgielne dzialaja tylko w pozycji swiatel mijania czyli jak masz na auto to musisz przelaczyc na mijania. Byloby to glupie rozwiazanie bo jak mam ustawione na AUTO i jade a w pewnym miejscu wjezdzam w mgle to musze przelaczyc a to wiaze sie z tym ze musze przejsc przez tryb swiatel postojowych bo taka jest kolejnosc...
krzychu - 07-01-2010, 11:51
O światłach drogowych z obniżoną mocą to mógł ktoś pisać w Lancerze w specyfikacji USA (nie ważne czy EVO czy zwykły lancer).
yksnimak - 07-01-2010, 13:57
ulrik napisał/a: | J
2) pozycja AUTO - swiatla mijania wlaczone przednie i tylne (czy z mniejsza moca trudno ocenic ale chyba nie), podswietlenie przyciskow wylaczone ale co sie dziwic jest jasno (czujnik zmierzchu wlaczony)
|
Czyli bede mial tak samo, bo tez kupuje w Zabrzu
Nie zmienia to faktu ze lepiej mogli to rozwiazac, zeby dzienne swiatla to byly dzienne swiatla, no ale trudno, nie rozwiaze umowy z tego powodu
dzieki za informacje!
Rafal
roobku - 07-01-2010, 14:12
Cytat: | Zastnawiam sie nad jedna sprawa - tego jeszcze nie sprawdzilem - sprzedawca mowil mi ze przednie i tylne przeciwmgielne dzialaja tylko w pozycji swiatel mijania czyli jak masz na auto to musisz przelaczyc na mijania. Byloby to glupie rozwiazanie bo jak mam ustawione na AUTO i jade a w pewnym miejscu wjezdzam w mgle to musze przelaczyc a to wiaze sie z tym ze musze przejsc przez tryb swiatel postojowych bo taka jest kolejnosc... |
ja jeżdze cały czas na "auto" i przeciwmgielne włanczają się (przynajmniej jak jest ciemno )
Lestat - 07-01-2010, 14:13
roobku, dzieki za info czyli zostalem wprowadzony w blad...
alfiq - 22-02-2010, 20:52
Witam, to mój pierwszy post na forum i od razu związany z moim nowiutkim, bo odebranym dopiero w piątek, misiakiem sporbackiem 1.8.
Otóż przed zakupem zaczytywałem się w niniejszym forum, aby dowiedzieć się wszystkiego co tylko można o planowanym zakupie i moją szczególną uwage zwrócił temat o światłach dziennych.
Poczytałem porządnie i dziś zawiozłem miśka do dealera (Mitsubishi Japan Motors na Roździeńskiego w Katowicach) i poprosiłem o takie właśnie ustawienie świateł. Panowie powiedzieli, że nigdy tego nie robili ale że owszem jest taka opcja, tyle że kosztuje 146 zł brutto (sic!). Czy chcą mnie ograbić, czy rzeczywiście za włączanie różnych opcji, o ktorych czytam w instrukcji, należy zapłacić w ASO ?
el_diablo - 22-02-2010, 20:59
Podczas przeglądu włączyli mi bez dodatkowych opłat.
alfiq - 22-02-2010, 21:03
No to mnie za chwilę coś trafi, bo chyba w biały dzień chcą mnie naciągnąć
|
|
|