To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Radio, zegar, zapalniczka i światło kabiny nie dz

tttwm - 30-03-2010, 13:23

Witam, na forum nie znalazłem nic co by pasowało do mnie.
Mam dziwny problem. Wczoraj jadę sobie do pracy słucham płyty w moim graciastym radiu firmy RedStar i nagle cisza patrzę radio zgasło, zgasł też zegarek nad radiem. Pierwsza myśl bezpiecznik. Dojechałem gdzie miałem dojechać spojrzałem na schemacik na forum bezpiecznik 10A kładę się pod kierownicę patrzę zamiast 10 A mam wsadzony 20A, wymieniłem na prawidłowy, mimo iż ten co był nie wyglądał na przepalony tylko taki trochę ośniedziały pod plastikową obudową. Zegarek działa, panel od radia się świeci. Ok. sprawdzę czy gra. Włączam radio i słyszę że przeskoczył mi zamek w drzwiach. Radio migło lekko, ale gra. Wracam do domu radio gra (ale nie słuchałem zbyt długo).

Dzisiaj rano jadę do pracy. Słucham radia. Po ok. 15-20 minutach, na chwilę radio zamilkło zgasł zegarek i znowu przeskoczył zamek w drzwiach. Radio znowu się zapliło zegarek też (o dziwo zegarek w radiu się zresetowął, ten samochodowy nie). Jadę dalej i dalej słucham muzyki. Po paru minutach nagle cisza. Zegarek nie działa radio nie działa (tym razem zamek nie przeskakiwał). Jadę dalej nagle znowu słyszę że zamek w drzwiach przeskoczył, radio działa zegarek działa. Zegarek w radio się zresetował, ten samochodowy się nie zresetował, ale pokazuje czas taki jak pokazywał w chwili wyłączenia.

Nie wiem od czego zacząć bo o ile radio i zegarek są pod jednym bezpiecznikiem to już zamek od centralnego nie.

Ma ktoś jakiś pomysł??

Hugo - 01-04-2010, 11:54

tttwm sprawdź ładowanie.
tttwm - 01-04-2010, 14:05

Hugo napisał/a:
tttwm sprawdź ładowanie.

Ładowanie jest, ale tak pozatym to co to ma wspólnego z tym problemem?? Radio nie wyłącza się z powodu braku mocy. Nie wiem czy samo radio się nie pierdańczy. Przez ostatni dzień (wczoraj) grało normalnie. Może raz wyłączyło się na dosłownie 2 sekundy, ale dzisiaj zobaczyłem jak włączam płytę to po parunastu sekundach gry wyłącza się na chwilę radio zegarek (na ok 5-10 sekund) po czym włącza się samo i nie wiem czemu wtedy przeskakuje zamek w drzwiach. Może skombinuje sobie drugie radio na pare dni i popatrze czy z drugim też takie dziwne akcje.

Hugo - 02-04-2010, 13:13

Miałem tak w CAO, że jak padał akumulator to centralny zamek sam otwierał/zamykał drzwi i radio się wyłączało.
SnowDevil - 16-05-2010, 20:04

Ja jak kupilem auto w NL i wlaczalem radio to gaslo mi podswietlenie deski, radio, zegar i na dodatek bodajrze prawe tylne swiatlo mijania. Przepalal mi sie bezpiecznik za kazdym razem jak wlaczalem radio przy zapalonych swiatlach, jak swiatla byly wylaczone to wszystko bylo ok.

Rozwiazaniem w moim przypadku byla wymiana radia i... KONIECZNIE KOSTKI OD RADIA oraz POCIAGNIECIA ZASILANIA ODDZIELNYM KABLEM PROSTO Z AKUMULATORA. Jako ze suba tez montowalem to przy okazji i radio podpialem.

czyli w skrocie: oddzielne zasilanie dla radia i powinno byc dobrze ;)

tttwm - 30-12-2010, 09:43

Witam,
mam problem, nie działa mi radio, zegarek i centralny + zapalniczka.
Generalnie radio zegarek i centralny padły w tym samym czasie. Zapalniczka wczesniej więc nie łączę jej dokaldnie z tym problemem.

Chciałem się zaptyać o ten zegare. Nie działa nie pokazuje godziny, ale ostatnio zauważyłem że się grzeje. Może grzeje się cały czas, ale wczesniej na to nie wpadłem.
Niezależnie czy samochód sobie stoi po nocy, czy w trakcie jazdy zegarek jest cały czas ciepły. Dodatkowo wydaje mi się że cieplejszy jest też sam kluczyk. Ubytek prądu nie jest bardzo duży bo samochód ostatnio stał 2 tygodnie i aku nie padł.

Do tej pory myślałem że problem jest w jakimś rozlutowanym przewodzie, jednak prąd chyba dochodzi.
Co o tym myślicie??

Proszę o jakąś wskazówkę bo w niedzielę chcę przy tym podłubać.

plecho1 - 30-12-2010, 10:52

Może spaliła się żarówka od podświetlenia.
tttwm - 30-12-2010, 10:53

plecho1 napisał/a:
Może spaliła się żarówka od podświetlenia.

Jakiego podświetlenia?? Podświetlenia zegarka?? Przecież to zegarek elektroniczny, tam nie ma żarówek.

macieekg - 30-12-2010, 11:03

tttwm napisał/a:
nie działa mi radio, zegarek i centralny + zapalniczka.

Padł ci bezpiecznik bo te kilka rzeczy jest na jednym.

plecho1 - 30-12-2010, 11:06

Jest podświetlanie bez którego nic nie będzie widać. Jak się dobrze przyjżysz to zobaczysz kontury cyferek które nie są przezroczyste. Kiedy włącza się podświetlenie to dopiero na tle przezroczystego ekranu można zobaczyć cyfry zegara.
Może być inaczej jedynie w wyświetlaczach w których świecą cyfry na nie świecącym tle.

tttwm - 30-12-2010, 11:26

macieekg napisał/a:
Padł ci bezpiecznik bo te kilka rzeczy jest na jednym.

Bezpieczniki sprawdzone, wymienione na nowy komplet i dalej nic nie działało.

plecho1 napisał/a:
Może być inaczej jedynie w wyświetlaczach w których świecą cyfry na nie świecącym tle.
- OK. skoro by było tak jak piszesz to gdy by jedna żarówka podświetlała zegarek to w jaki sposób zmieniały by się minuty i godziny (przez obrotowy bemben z powycinanymi wartościami?? Plecho proszę Cię zastanów się nad tym co piszesz. To jest taki sam zegarek jak masz w DVD czy VIDEO czy gdzie kolwiek - działa podobnie jak kalkulator.
plecho1 - 30-12-2010, 13:02

Widzę że nie masz o tym pojęcia więc tłumaczyłem łopatologicznie. W każdym tego typu zegarku samochodowym jest podświetlanie i nie chce mi się tego dokładnie tłumaczyć jak to działa bo to nie ma sensu. Jeśli jest to większy wyświetlacz jak u mnie to są dwie żarówki a u ciebie nie wiem, może jedna a może dwie. Więc albo ci padły te żarówki albo nie dochodzi prąd.
Zresztą co ci będę tłumaczył, poczytaj tutaj:
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=zegarek

tttwm - 30-12-2010, 13:21

plecho1 napisał/a:
Zresztą co ci będę tłumaczył, poczytaj tutaj:
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=zegarek

:oops: PRZEPRASZAM :oops:
Kurde nielogiczne wydaje mi się umieszczanie żarówki w zegarku elektronicznym, ale ok.
Sprawdze tą żarówkę.
Czy może ta żarówka mieć wpływ na moje radio?? Bo radio też mi nie dziala. Obmacałem dzisiaj kostkę od radia miernikiem i na żadnej koncówce nie znalazłem plusa. Radio i zegarek padły w tym samym czasie. Zegarek robił się z sekundy na sekundę coraz ciemniejszy aż zgasł. Radia akurat wtedy nie słychałem ale jak włączyłem to już nie działąło.
BEZPIECZNIKI OK.

plecho1 - 30-12-2010, 13:53

Nie wiem jak u ciebie ale w carismie bezpieczniki są i pod maską i nad nogami kierowcy, może patrzyłeś nie tu gdzie trzeba. Jeśli nie działa radio, zapalniczka i zegarek to wygląda jednak na bezpiecznik bo on jeden zabezpiecza te wszystkie obwody. W kostce od radia powinny być dwa plusy, jeden cały czas a drugi jak przekręcisz stacyjkę.
tttwm - 30-12-2010, 14:00

Bezpieczniki sprawdzałem tu gdzie piszesz i są ok. Zapalniczki nie łącze dokładnie z usterką radia i zegarka, poniewaz zaplniczka przestała działać ok. pół roku wcześniej (podejrzewam że przewód się odlutował lub coś). Dodatkowo skoro zegarek się ciągle grzeje to bezpiecznik musi być ok.

Zerknę na tą żarówkę, może wystarczy wymiana.