[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Brak Ogrzewania
Owczar - 12-04-2009, 19:26
Jak odkryłeś ten zawór? Też tego szukałem, bo nie miałem małego obiegu ale service manual nic na ten temat nie zawierał. Dziwna sprawa, bo to troszkę mało sensowne. Wprowadza do układu bezwładność. Być moze było tak w wersjach bez klimatronika.
spown - 22-05-2009, 21:34
Wydaje mi się, że i u mnie pojawił się problem ogrzewania. Dziś wieczór jest chłodny, więc włączam sobie ogrzewanie, a tutaj przy ustawieniu temperatury na 32 stopnie powietrze leci ledwie ciepłe... Sprawdzałem na różnych nawiewach, na auto jak i manualu. Poziom płynu chłodniczego jest ok, silnik osiąga książkową temperaturę pracy, nic się nie przegrzewa w korku, klima działa. Przewód który wchodzi od góry do chłodnicy jest bardzo, bardzo ciepły, natomiast ten niżej "tylko ciepły" - sprawdziłem przy rozgrzaniu silnika do temperatury pracy na postoju. Nie wiem czego dalej mogę szukać... Gdzie "wymacać" przewody, które idą do nagrzewnicy? Bo niezbyt uśmiecha mi się rozbieranie deski pod blokiem
Z góry dzięki za pomoc!
Anonymous - 23-05-2009, 01:24
sam sobie odpowiedziales, przewody ida do nagrzewnicy nie do np. kola czy lampy. wyobrazajac sobie silnik i nagrzewnice, wlasciwie miejsca w ktorych te elementy sa ulokowane trudno przegapic 2 gumowe weze miedzy nimi
spown - 16-06-2009, 18:45
Problem występuje nadal... Oba przewody od nagrzewnicy są gorące, więc chyba woda się tamtędy przelewa. Rozebrałem trochę plastików w aucie i
- sinik za schowkiem działa (chyba od obiegu wewnątrz i na zewnątrz auta)
- silnik za panelem środkowym działa w ten sposób, że im większą dam temperaturę tym bardziej idzie ramię w lewo, a im niższą tym bardziej w prawo w zakresie jakichś kilkudziesięciu stopni (trudno dokładnie stwierdzić)
EDIT: Znalazłem przyczynę. Silnik od miksera nie ciągnie tylko cięgna za popielniczką, ale także od spodu i tutaj właśnie tkwi cały szkopuł.
Za mało przesuwa się klapa od nagrzewnicy. Wydaje mi się, że za mało obraca się... Ale dosłownie jak się ściągnie cięgno-drut to można przesunąć o dobre kilka cm natomiast mechanizm przesuwa tylko o może jeden...
EDIT 2:
Uwaga problem rozwiązany. Wg manuala w pozycji "najzimniejszej" rezystancja między stykiem 2, a 5 silnika powinna wynosić około 0,2 kOhma (u mnie było 0,25), natomiast przy "najgorętszej" jakieś 4,8 (u mnie niestety 2,5 ).
Wyjąłem cały mechanizm, rozebrałem na części pierwsze, nastawiłem najwyższą temperaturę, jednocześnie z mechanizmem wychylonym do maksimum (ustawiłem przy składaniu), to samo z minimalnym wychyleniem i minimalną temperaturą, odłączyłem zapłon i wszystko złożyłem do kupy. Jakież było moje zdziwienie kiedy po rozgrzaniu silnika wszystko zaczęło pięknie pracować...
Gdyby ktoś miał podobny problem to należy zwrócić uwagę, że mechanizm nie będzie dobrze pracować na sucho (tzn. wisząc tylko na kablu) - u mnie szedł do końca i terkotał/przeskakiwał. Te wszystkie czujniki muszą być w jakiś sposób połączone i sterownik widzi czy jest ju pokrywa otwarta, czy nie itd...
scarylukas - 06-07-2009, 22:42
Po kilku miesiacach walki z ogrzewaniem w galancie postanowilem podzielic sie wynikami,
odcinający dopływ wody do nagrzewnicy znajduje sie po prawej stronie nagrzewnicy nad schowkiem, sterowany jest za pomocą silniczka, ktory w moim przypadku uległ awari, po jego wymianie wszystko działa jak dawniej,
mlodzianinwawa - 08-08-2009, 18:37
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40854
kapiszon - 15-12-2009, 21:31 Temat postu: Brak ogrzewania kabiny 2.0TD Szanowni forumowicze,
Od dni kilku moja zona jest posiadaczka Galanta Kombi 2.0TD wyposazonego w climatronic. Wszytko dzialalo pieknie, az do dzis, kiedy to zauwazylem, ze nadmuch bez wzgledu na ustawiona na wyswietlaczu wartosc dmucha z taka sama (czytaj: zimna) temperatura. Na dworze powazne temperatury ponizej 0C, a w samochodzie, gdzie wozi sie 6 miesieczne dziecko jest podobnie jak na zewnatrz. Co sadzicie o tym przypadku? Ogrzewanie nie dziala nawet wtedy, gdy klimatyzacja jest wylaczona! Czy ktos sie kiedys spotkal z podobnymi objawami? Co jest przyczyna? Nagrzewnica nie nagrzewa sie? Sprawdzalem poziom wszystkich plynow-sa ok. Silnik nagrzewa sie szybko i utrzymuje odpowiednia temperature.
Prosze o pomoc i rade... bo juz samochod od momentu kupna kosztowal mnie troche zlociszy.. (np. synchronizatory biegu 1 i 2, ale to opisze w innym topicu)
Damooo - 16-12-2009, 00:07
Raczej nie możliwe jest że silnik sie nagrzewa a nagrzewnica nie , ten układ sie sam odpowietrza , ale ja miałem taki myk kiedy ściągnołem pasek z alternatora a tam chyba jest pompa wodna , nie wytwarzało ciśnienia i nagrzewnica była zimna . Zapal silnik i otwórz maske , po 2 min złap za obydwa węże które wychodzą z tyłu silnika i prowadzą do wnętrza , zobacz czy są ciepłe ( nagrzewnica w galach 2.0 TD nagrzewa sie szybciutko )ewentualnie zmierzyc cisnienie w układzie chłodzenia. Jeśli narzewnica grzeje to być może wina KLIMATRO.... że nie otwiera nagrzewnicy .
Owczar - 16-12-2009, 08:56
kapiszon, scaliłem wszystkie posty na ten temat. Myślę że przeczytawszy ten temat od początku dowiesz się wszystkich możliwych przyczyn braku ogrzewania.
Następnym razem prosiłbym o kontynuowanie istniejącego wątku.
Jeśli nie znajdziesz odpowiedzi w tym temacie to pisz, pomożemy
kapiszon - 16-12-2009, 12:47
Temat rozwiazany Dziekuje za pomoc, a zwlaszcza za guide z fotkami kolegi z Wa-wy. 2 godziny spokojnego grzebania i okazalo sie, ze jeden z zabkow w sterowaniu wlotu nagrzewnicy byl wylamany. Bez kleju, przestawilem zebatke i dziala, az milo!
Dziekuje jeszcze raz wszystkim za nieocenione posty! Mysle, ze w kieszeni mam kilkaset zlociszy-biorac pod uwage wszystkich mechanikow-naciagaczy, ktorzy tylko czychaja na problem 'nie do rozwiazania'
Owczar - 16-12-2009, 12:51
kapiszon, cieszę się że się udało. Rzeczywiście FAQ mlodzianina się przydaje.
kapiszon napisał/a: | Mysle, ze w kieszeni mam kilkaset zlociszy |
To zapewne, są tacy którzy wymieniliby Ci pół auta, a jakby nadal nie działało to by powiedzieli że i to co wymienili też było popsute
mlodzianinwawa - 16-12-2009, 23:01
Ciesze się, że moja praca na coś się komuś przydała
Z drugiej strony ciężko nazwać to pracą Dłubanina przy miśku to przyjemność.
janeq - 25-01-2010, 21:53
A w moim miśku zauważyłem ostatnio, że nie działa ogrzewanie na biegu jałowym. Odpalam rano, ustawiam 32 stopnie, samochód chodzi np. 10-15 min, czasem dłużej, że nawet wentylatory się włączą, przychodzę, a w środku nadal zimno i wieje zimnym powietrzem. Wsiądę, zwiększę obroty np. do 1500-2000 rpm i po krótkiej chwili zaczyna lecieć ciepłe powietrze. Wcześniej grzał jak należy. Czy ktoś wie o co tu chodzi?
Owczar - 26-01-2010, 08:39
Mój dzisiaj rano przy -20 przez 5km nie miał ogrzewania. Silnik nagrzał się bardzo szybko... Płyn nie był zamarznięty i nie jest go za mało. Przy 6km zaczęło grzać.... O co chodzi?
hans_1972 - 26-01-2010, 08:45
przymarza płyn chłodniczy w wężach doprowadzających płyn do nagrzewnicy. też tak miałem, spuściłem litr płynu, dolałem koncentratu i już dzisiaj przy -22 rano ogrzewanie mam od razu 9oczywiście jak wskazówka od temp. "wody" podniesie się na tyle aby to ogrzewanie działało (3min).
wniosek taki że wszelkie napisy na płynach chłodniczych że wytrzymują -35 itp. można pomiędzy bajki włożyć, płyn wymieniałem cały w grudniu, więc stary czy rozcieńczony nie był..
w bagażniku mam butelkę z litrem płynu który mi został po wyminie płynów, i buteleczka pięknie zamarznięta
|
|
|