[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Montaż zegarów High Contrast
Anonymous - 29-12-2008, 19:50
1. mozesz kosztac z opisu Bartka i zdjec swinksa
2. prawdopodobnie obrotomierz w ogóle nie będzie działał.......
3. co do mostków na podświetlenie poradzisz sobie w 100% sam, obrotomierz - jest takich paru ludz na tym forum. Nie chce robic roboty temu Panu - ale na forum go znajdziesz, włacz szukajke i temat "zegary HC"
swinks_UK - 30-12-2008, 10:10
Zhan napisał/a: | witam,
podepne sie do watku... moze ktos sie orientuje czy do zegarow HC pasuje szybka od zwyklych zegarow? mam dosc mocno porysowana, nie da sie spolerowac a zwykle zegary mozna kupic stosunkowo tanio...
pozdrawiam |
Pasuje, tylko od zwykłych zegarów jest biała/przezroczysta, a od HC jest brązowa/zadymiona.
pepi - 05-01-2009, 15:31
czesc
dziś mi dotarły zegary z 2,5 i bede sie bawił w elektronika
mam pytanie mam tu wszystkie 3 instrukcje przed sobą swinksa, bartka i trawkinsa
chce najpierw tylko podłączyć zasilanie HC
1. czy w zasilaniu modulu HC trzeba przerywać ta sciezke? chce je zmostkować sposobem trawkinsa zaraz przy "gniezdzie"
2. czy jak nic nie będę robił z kontrolna poziomu spryskiwacza, to po prostu ona sie nigdy nie zapali tak ?
3. jeśli i pominę ta operacje to w przypadku braku oleju ( i czy tylko wtedy? ) nie zaświeci mi sie ta kontrolka?
no i ostatnie pytanie a ze jestem laikiem w elektronice jakiego mam użyć drucika czy to ma byc jakiś specjalny ? nie chciałbym tez tego poprawiać co chwila
pozdrawiam
[ Dodano: 05-01-2009, 20:47 ]
ok zamontowane
tak wyszlo
niestety cały czas świeci sie kontrolka ładowania
no i nie działa obrotomierz
czy możecie mi powiedzieć która ścieżkę mam przerwać (najlepiej było by na focie swinksa) bo na niej się wzorowałem
no i ten nieszczęsny obrotomierz czy ktoś posiada jakiś schemat co trzeba przerobić ?
i jeszcze jedno pytanie
czy wychodziły galanty 2.0 z zegarami HC ??
pozdrawiam
swinks_UK - 05-01-2009, 21:34
pepi napisał/a: |
niestety cały czas świeci sie kontrolka ładowania
no i nie działa obrotomierz
czy możecie mi powiedzieć która ścieżkę mam przerwać (najlepiej było by na focie swinksa) bo na niej się wzorowałem
no i ten nieszczęsny obrotomierz czy ktoś posiada jakiś schemat co trzeba przerobić ?
i jeszcze jedno pytanie
czy wychodziły galanty 2.0 z zegarami HC ??
pozdrawiam |
1. masz pewnie zasilanie HC na tej samej ścieżce co kontrolka ładowania (dlatego ja przerywałem ścieżkę i mostkowałem) - rozwiązanie to metodą hałupniczą Bartka i moją rozrysowanie ścieżek i pinów i wtedy będziesz wiedział. Coś jak zabawa dla przedszkolaków z ołówkiem i labiryntem. Niestety, nawet w obrębie tej samej wersji zdarzały się zegary z innym rozkładem ścieżek i pinów (do 2.5V6 znam już 4 wersje ścieżek na HC).
2. obrotomierz nie działa bo w twoim HC jest moduł obrotomierza z silnika V6, a ty masz L4 (dwa gary mniej ). Ponieważ moduły obrotomierza nie różniły się w silnikach 2.0 i 2.4GDI, więc musisz dokonać podobnej zmiany co już pisałem - na odwrót jak w mojej instrukcji.
Tylko pamiętaj by nie przysmażyć druku lutownicą
Acha, ja używałem takich samych kabelków jak np. w kostce wyjściowej od radia. Wg. mnie grubość akurat.
Wersje Galanta 2.0 z zegarami HC również wychodziły...
pepi - 19-01-2009, 09:54
okazało sie ze kontrolka lądowania oznaczała faktycznie jego brak
auto zdechlo po 10km
mysle ze to wina obrotomierza tzn jego nie przerobienie
chyba sygnal z alternatora jakos sie komunikuje z obrotomierzem bo właśnie alternator sie spalił
w sobotę bede mial zegary z 2.0 wiec myślę ze nie będzie problemu
batman - 08-03-2009, 22:09
Witam jestem tu nowy.Czytałem wasze rozmowy na temat zegarów HC którymi jestem równiez zainteresowany.Pytanie mam czy jest możliwe podpięcie samemu takiego zegara i czy wystepuja do wersji z manualną skrzynia bo taką posiadam.
swinks_UK - 08-03-2009, 23:13
Jest możliwe podpięcie tego zegraka samemu, tylko kilka razy uważnie poczytaj to forum, aż będziesz na 150% pewien, że dasz radę. Nietrudna robota, tylko łatwo gdzieś coś pomylić.
Jak masz manuala, to zegary od automata też będą OK. Wiecej kontrolek, które się nie będą świecić.
Staraj się podebrać zegary z podobnego silnika jak w twoim Galu, bo roboty mniej przy przekładce.
pelasio - 08-03-2009, 23:56
Jeszcze ja pytanko... czy można założyć zegary HC do galanta 97rok z automatem bez tiptronica ?
swinks_UK - 09-03-2009, 00:00
Można. Tylko musisz mieć zegary od dawcy z automatem.
pelasio - 09-03-2009, 00:23
A takie zegary jak pokazał kolega Bartek na samym początku wątku byłyby ok... mam skrzynię 4 stopniową i umnie na zegarze jest L 2 3 D N R P a tu inaczej ... czy to nic nie koliduje?
swinks_UK - 09-03-2009, 00:29
Nie, bo to tylko kontrolki, więc np. w Tiptronic'u masz 1 2 3 4 D N R P. Kontrolki P R N D tak samo, a więc musiałbyś tylko sprawdzić, który pin u ciebie pokazuje L, i znaleźć, która to by była kontrolka na Tipie (chyba 1), a kontrolka 4 z Tipa byłaby martwa. Ewentualnie, pocrossować ścieżki tak by paliło się w założonym Tipie 1 2 3 D N R P (z 1 jako L).
Trochę zabawy dla cierpliwych, ale nie tak trudne.
pelasio - 09-03-2009, 00:37
Dzięki za info... w takim razie zacznę szukać bo bardzo mi się podobają
Anonymous - 09-03-2009, 07:43
swinks_UK napisał/a: | Nie, bo to tylko kontrolki, więc np. w Tiptronic'u masz 1 2 3 4 D N R P. Kontrolki P R N D tak samo, a więc musiałbyś tylko sprawdzić, który pin u ciebie pokazuje L, i znaleźć, która to by była kontrolka na Tipie (chyba 1), a kontrolka 4 z Tipa byłaby martwa. Ewentualnie, pocrossować ścieżki tak by paliło się w założonym Tipie 1 2 3 D N R P (z 1 jako L).
Trochę zabawy dla cierpliwych, ale nie tak trudne. |
Nic nie trzeba crossowac kontrolki działają normalnie 4 jest pomijana w czasie przełączania, mam zegary od VR4 zamontowane w zwykłym automacie i jeśli chodzi o kontrolki od biegów nic nie musiałem przerabiać.
Kmer - 09-03-2009, 12:40
Cytat: | Nic nie trzeba crossowac kontrolki działają normalnie 4 jest pomijana w czasie przełączania, mam zegary od VR4 zamontowane w zwykłym automacie i jeśli chodzi o kontrolki od biegów nic nie musiałem przerabiać. |
Tak jak mówi Marcin nic nie trzeba crosowac,ja w swoim miśku mam zegarki od 2,4 GDI z tiptronikiem wszystko hula bez zarzutów,bez większych modernizacji,wcześniej były modyfikowane przez kochajja w większości niepotrzebnie i trzeba było je poprawiać na nowo żeby działały porządnie,Trawkins opracował własną koncepcje modyfikacji która jest łatwiejsza i mniej skomplikowana,zegarki są pozakładane w wielu miskach u nas w regionie i nie tylko,i działają bez zarzutu.
batman - 10-03-2009, 21:24
Dzieki za podpowiedz.teraz mam pytanie kto by miał na sprzedaż takie zegary bo śledze allegro od jakiegos czasu i nic.Sprawdzam też e-baya ale nic nie moge znalezć.Jestem cierpliwy i wciąż szukam.Jeśli by ktoś coś słyszał prosze o kontakt.Z góry dzieki
|
|
|