To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Najcichsze opony.

Krzyzak - 17-04-2009, 21:30

Kofi napisał/a:
W carismie miałem zimowe debice

to akurat nic dziwnego, bo frigo czy frigo directional to jedne z najlepszych opon na snieg w tej cenie

chociaz tu tez Nokian ciekawa odpowiedz i bdb opony zimowe
slyszalem tez wiele dobrego o zimowkach sava eskimo s3
nie wiem czy wiecie, ale Nokian chyba jako jedyna firma produkuje opony zimowe do... rowerow :)

kristof - 29-05-2010, 23:54

mam taką małą sprawę :-) w sumie od wuja dostałem przez niego niewykorzystywany komplet opon letnich, moje już mają swoje lata i brak bieżnika więc wziąłem je w ciemno, nie czytając co i jak w nich wygląda..tzn wiedziałem że jakich są rozmiarów tylko nie wiedziałem czy jest on dedykowany do carismy
I tak opona ma rozmiary 195/65/15 a dedykowany to 195/60/15 więc pytanie do was czy jest szansa że one przypasują się do auta i będzie zakłamanie tylko na prędkościomierzy, czy też od razu tył będzie obcierać o rant?
I drugie pytanie, biorąc pod uwagę że teraz felgi mam 14'' muszę kupić 15'' wie ktoś gdzie jest napisany rozstaw śrub w tym aucie, albo wie jaki on jest (model carisma classic '99 lift).
W sumie latem i tak bym kupował nowe opony co i tak by kosztowało około 1k a w tych pieniądzach pewnie znajdę jakieś felgi do auta, tylko nie wiem na jaki rozstaw śrub patrzeć...
Z góry dziękuję za pomoc

demise - 30-05-2010, 09:15

poczytaj tu

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=32302

kristof - 30-05-2010, 10:57

dzięki, ale po wczorajszym czytaniu tego tematu, fakt faktem z grubsza, wychodziły dwa rozmiary 4x100 i 4x114.
I to nawet z dedykacją że dla 1.6 jest to ta pierwsza opcja, jednak wszelkie wątpliwości jak zwykle rozwiewa suwmiarka :-) więc moja ma 4x114...
jeszcze raz dzięki za pomoc

Saqu - 30-05-2010, 12:08

Ogólnie to tak:
Przed liftem 4x100
po lifcie 4x114,3
i wszystko jasne :)

kristof - 30-05-2010, 12:49

w sumie to by nawet pasowało...i znacznie ułatwia życie człowiekowi :-)
teraz tylko znaleźć coś ciekawego za przystępne pieniądze ;-P
jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i rozwianie wątpliwości :-)

jaxan - 01-06-2010, 11:31

turek61, to ja też Ci polecę Nokiany H, sam założyłem je w zeszłym roku i jestem bardzo zadowolony. Faktycznie są ciche, super dają sobie radę z wodą no i nie ścierają się. No i jak masz dobrą cenę to tym bardziej bym brał. Ja zabuliłem za nią 311 zł! (195/55/15)

[ Dodano: 01-06-2010, 11:37 ]
Krzyzak napisał/a:
slyszalem tez wiele dobrego o zimowkach sava eskimo s3

Również polecić mogę! Bieżnik bardzo podobny do Frigo, aczkolwiek wydaja się być stabilniejsze. Mam Debice w Mondeo i jest nieco gorzej. Sava już trzy sezony po podkarpackich górkach śmigała pierwsza klasa :D

yamada - 08-06-2010, 15:41

Co do Yokohamek to powiem że to bardzo ciche opony, niestety niedoceniane jakoś (mało osob decyduje sie na ich zakup). Nokianów nie polecam. Poza Yokohamą radziłbym chyba Continental EcoControl 3 albo Goodear Excellence (mój nr 1). Pozdrawiam.

Działalność handlowa jest na forum zabroniona.

Spox.

jaxan - 08-06-2010, 15:46

yamada napisał/a:
Nokianów nie polecam

Co jest nie tak z Nokianami? Poza tym, że nie masz w sklepie ;)

yamada - 08-06-2010, 15:55

jaxan napisał/a:

Co jest nie tak z Nokianami? Poza tym, że nie masz w sklepie ;)

No właśnie to że nie mam na sklepie. :P Ale no żartuje. W sumie też dobre oponki, ale tak na 4 miejscu może. ;) :biggrin: