[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] Mrugająca lampka ciśnienia oleju na niskich obrot
seir - 19-05-2009, 16:03
Jutro z rana mam być u mechanika, narazie diagnoza to zablokowany nowy filtr lub nie wyrabia pompa oleju...
irekkczek - 22-05-2009, 18:11
seir, proszę o jak najszybsze info w Twojej sprawie. u mnie jest identyczny objaw i zapala mi się kontrolka na niskich obrotach i jestem umowiony na poniedzialek dopiero na sprawdzenie, ale juz dzisiaj załatwiałem sprawy ewentualnych decyzji tzn. pompa oleju i jestem zalamany ponieważ tylko serwis ją ma.
PROSZę O OPINIE CZY KTOś WYMIENIAł POMPę OLEJU W GALANCIE 2,5?
jak tak to gdzie dostać ją prócz serwisu bo koszt jest powalający:( niestety na używaną nie jestem przekonany. dziekuję za informacje.
seir - 22-05-2009, 19:02
Jeżeli chodzi o mechanika to u mnie sprawa nadal stoi ponieważ nie mam pieniędzy na dalsze działania i auto stoi w garażu...
Co do części - warto zadzwonić do Japaneze, możliwe, że jest jakiś zamiennik, który będzie tańszy od cześci z ASO (a może się okazać, że to część tej samej firmy tylko bez wytłoczonych numerów części z katalogu Mitsu).
Namiary na Japaneze:
Japaneze
Marek Malik
422154402
Krzyzak - 23-05-2009, 20:34
no to info z "placu boju" auta metzgera:
- nowa pompa oleju - 1800 zl
- lozyska (jesli gladz obudowy jest OK) - 450 i 250 zl
- uzywana pompa - 100 zl
czekam na zlozenie auta...
Marcino - 26-05-2009, 12:42
Krzyzak napisał/a: | no to info z "placu boju" auta metzgera:
- nowa pompa oleju - 1800 zl
- lozyska (jesli gladz obudowy jest OK) - 450 i 250 zl
- uzywana pompa - 100 zl
czekam na zlozenie auta... |
Masakryczne koszty jak dlamnie, wziołbym uzywkę..:)
Krzyzak - 26-05-2009, 13:01
Marcin - to sa koszty nowych czesci u Japaneze
Tomek kupil uzywana pompe za 100 zl o ile pamietam... wczoraj mieli montowac, ale potrzeba jeszcze nowych simmeringow, bo zakladac starych nie wolno
metzger - 28-05-2009, 10:17
złożony ale strasznie klepie, na jałowych tego nie słychać ale jak się wkręci na 2k-3k rpm to jak TDi, myślę że to popychacze, ale mogę się mylić ... jakbyś mógł Darku podjechać i posłuchać, byłbym wdzięczny.
PS wielkie dzięki dla Piter.v8 za pompę
seir - 28-05-2009, 10:22
U mnie dziwna sprawa, bo mruganie już nie występuje... Ten olej co miałem ma jakieś słabe parametry i przy wysokiej temp. zamula silnik...
Owczar - 28-05-2009, 10:27
A jaki to olej?
seir - 28-05-2009, 10:28
BP 10W40, który śmierdzi alkoholem... Wydaje mi się, że był rozcieńczany...
Owczar - 28-05-2009, 10:29
metzger napisał/a: | złożony ale strasznie klepie, na jałowych tego nie słychać ale jak się wkręci na 2k-3k rpm to jak TDi, myślę że to popychacze, ale mogę się mylić ... jakbyś mógł Darku podjechać i posłuchać, byłbym wdzięczny.
PS wielkie dzięki dla Piter.v8 za pompę |
A robiłeś coś z panewkami?
seir napisał/a: | BP 10W40, który śmierdzi alkoholem... Wydaje mi się, że był rozcieńczany... |
Ale rozumiem, że teraz masz już inny?
Krzyzak - 28-05-2009, 11:33
Owczar napisał/a: | metzger napisał/a: | złożony ale strasznie klepie, na jałowych tego nie słychać ale jak się wkręci na 2k-3k rpm to jak TDi, myślę że to popychacze, ale mogę się mylić ... jakbyś mógł Darku podjechać i posłuchać, byłbym wdzięczny.
PS wielkie dzięki dla Piter.v8 za pompę |
A robiłeś coś z panewkami? |
bylem wczoraj - posluchalem przez chwile - wali u gory silnika
jezdzac bez smarowania pewnie przytarles popychacze - w kazdym razie jeden sie dosc mocno odzywa
trzeba rozebrac klawiature, ale nie jest to mocno skomplikowane w tym silniku
panewki byly OK - nawet ta najdalej od pompy (gdzie jest najnizsze cisnienie) wygladala dobrze, wiec te blizej raczej nie dostaly
KamilR10 - 28-05-2009, 15:07
Tutaj macie opisany mój przypadek:
http://forum.mitsumaniaki....pomocy&start=0
metzger - 28-05-2009, 15:30
popychacze zamówione u Japaneze, niestety przyjdą najwcześniej w środę ;\
seir - 28-05-2009, 18:29
Moja sytuacja wygląda następująco:
Żarówka już nie mruga, ale zapobiegawczo wykonuje następujące czynności (po wypłacie, aktualnie jestem spłukany ):
- wymiana filtra na Knecht
- wymiana oleju na Castrol Magnatec 10W40
- wymiana świec na NGK
- wymiana przewodów WN
- wymiana filtra paliwa
- czyszczenie filtra powietrza (K&N)
- czyszczenie przepustnicy
- wymiana pompy oleju (opcjonalnie, jeżeli po wyżej wymienionych zabiegach mruganie kontrolki powróci - dawcą pompy będzie jakis młody Galant do rozbiórki)
Co jeszcze mogę wymienić/wyczyścić? Do pompy oleju potrzebuję uszczelki i czegoś jeszcze?
Cytat: | seir napisał/a: | BP 10W40, który śmierdzi alkoholem... Wydaje mi się, że był rozcieńczany... |
Ale rozumiem, że teraz masz już inny? |
Odparowało trochę, dolałem znów tego oleju, ale kupionego z innego źródła i jest OK...
Wg mnie coś było w oleju, co mocno pogorszyło jego parametry...
|
|
|