[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko
prisoner - 19-07-2010, 23:50
Ja obstawiam niestety skrzynie. Objawy miałem identyczne. U mnie dochodziło wycie (łożysko oporowe). Po wymianie łożyska chrobotanie nie ustało i ciągle się nasilało. Wymiana łożysk + dobry olej i po bólu (po kieszeni też). Łożyska u Japaneze. Jeżeli to skrzynia to lepiej wymień przy okazji uszczelniacze półosi.
PS. Sprawdź też łożyska na mechanizmie różnicowym (te stożkowe) u mnie były wżery = wymiana. Jeżeli musiałbyś wymieniać te stożkowe to nie rozwal podkładki dystansowej podczas wybijania/wypychania przy jednym z tych łożysk. Pozdro.
Krzyzak - 20-07-2010, 06:50
ucznios napisał/a: | łożysk w skrzyni i sprzęgła na raz bo mi to mocno po kieszeni uderzy |
ok. 1000 zł za komplet, wszystko od ręki można kupić (oczywiście zależy gdzie )
ucznios - 01-08-2010, 21:26
Łożyska w skrzyni wymienione,przy okazji łożysko oporowe też było zjechane,ale tarcza i docisk ok, nie do zajechania. Skończył się hałas, biegi wchodzą elegancko, przy okazji wymieniłem łącznik stabilizatora i skończyło się telepanie z przodu.. ogólnie jest wypas Galancik śmiga wyśmienicie, wielkie dzięki za trafione rady. Pozdrawiam
luckyluck - 13-08-2010, 18:35
U mnie ostatnio nasilił się objaw terkotania więc chyba trzeba się tym w końcu zająć.
I teraz pytanie: terkocze na 2 lub 3 biegu, po wciśnięciu sprzęgła cisza. Czy to, że terkocze właśnie na biegu 2 i 3 w czymś mi pomaga jeśli chodzi o wybór łożysk? Czy każdy bieg ma swoje łożyska? Czy kupować łożysko teraz czy dopiero jak mechanik rozbierze skrzynie i oceni, które łożysko do wymiany?
m6riano - 13-08-2010, 18:51
Trzeba było przyjechać na spocik to by ci się wszystko samo naprawiło jak MARONY...;-)
ps. zazwyczaj obydwa łożyska na wałku sprzęgłowym, do tego oringi i uszczelniacze półosi, zadzwoń do Malika...on wie lepiej niż ja...;-)
luckyluck - 13-08-2010, 19:05
M6riano, gdybym mógł, to z chęcią bym przyjechał przeca wiesz...
Wracając do tematu, to właśnie jestem po dwugodzinnej lekturze tematów na forumie i wychodzi, że to nie na wałku sprzęgłowym tylko łożysko w skrzyni. Na wałku sprzęgłowym łożysko ponoć słychać przy wciskaniu sprzęgła u mnie jest odwrotnie. Jadę na biegu - terkocze, wciskam sprzęgło - cisza.
[ Dodano: 13-08-2010, 19:16 ]
PS
Ktoś kiedyś napisał o podobnym problemie i rozwiązaniem okazała się jakaś poluzowana sprężynka na sprzęgle. Tylko nie mogę tego posta znaleźć...
Mój mechanik w rozmowie telefonicznej również wskazał na luzującą się sprężynkę.
m6riano - 14-08-2010, 12:22
"Jadę na biegu - terkocze, wciskam sprzęgło - cisza. "
no ja też tak miałem i wszyscy twierdzili że to łożysko na wałku sprzęgłowym.
łożysko oporowe daje o sobie znać w odwrotnej sytuacji..wciskając sprzęgło gruchocze..
Krzyzak - 14-08-2010, 21:42
luckyluck siejesz zamęt
zobacz gdzie i ile jest łożysk na wałku sprzęgłowym i co to w ogóle jest wałek sprzęgłowy
Anonymous - 14-08-2010, 22:16
luckyluck napisał/a: | PS
Ktoś kiedyś napisał o podobnym problemie i rozwiązaniem okazała się jakaś poluzowana sprężynka na sprzęgle. Tylko nie mogę tego posta znaleźć...
Mój mechanik w rozmowie telefonicznej również wskazał na luzującą się sprężynkę. |
potwierdzam... Tak było u mnie i ja to pisałem.
Tarcza sprzęgłowa była tak styrana, że sprężynki na niej były luźne i był efekt jakby tamburyna.
Oczywiście byłem wcześniej przerażony, że to łożyska na wałku itd. ale na szczęście okazało się, że wystarczyła wymiana sprzęgła i po tym nastała zupełna cisza i wreszcie usłyszałem jak :gra: fałka
Aaa... i jeszcze jedno - na biegu jałowym hałas, a po wciśnięciu sprzęgła cisza - więc teoretycznie wszystkie objawy łożysk, a tu zonk
Tak więc Lucek nie sieje zamętu, to była prawdziwa historia
Pzdr
luckyluck - 14-08-2010, 23:10
Krzyzak, po przeczytaniu kilku tematów dotyczących podobnego problemu doszedłem do takiego wniosku. Nie jestem mechanikiem i nie wiem gdzie jest co i co jest za co odpowiedzialne. Napisałem to co wyczytałem i wydawało mi się, że dobrze to sobie układam...
AnoniM79 dzięki, że potwierdziłeś swój przypadek.
Pamiętałem, że pisał to ktoś z fajnym galem w stopce ale za cholerę nie mogłem znaleźć postu.
A czy u Ciebie sprzęgło kwalifikowało się do wymiany, czy było ok? Moje łapie nisko ale nie ślizga i zdaje się być w porządku.
Dzisiaj miałem kawałek spokojnego i cichego asfaltu. Terkocze na 1,2,3,4 biegu. 5 nie sprawdzałem. Podjechałem do mechanika i wskazał mi te sprężynki, które niby mają wydawać ten hałas.
M6riano, było mi na tego spota podjechać może wspólnie byśmy ustalili co to za dźwięk.
Anonymous - 14-08-2010, 23:36
Moje sprzęgło nadawało się do natychmiastowej wymiany. Ślizgało się już nawet na niskich biegach.
Po wyciągnięciu tarczy, była cienka jak żyletka.
Terkotanie słychać było głównie na biegu jałowym. Na innych biegach raczej nie słyszałem, bo mam strasznie głośne opony, które skutecznie nie pozwalały słuchać skrzyni.
Teraz, po wymianie czasem mi się sprzęgło ślizgnie na drugim biegu i nie mam pojęcia dlaczego. Kupiłem je u Japaneze - Daikin Exedy. Może ma ktoś rozwiązanie na to?
Pzdr
m6riano - 15-08-2010, 15:06
AnoniM79 napisał/a: | Moje sprzęgło nadawało się do natychmiastowej wymiany. Ślizgało się już nawet na niskich biegach.
Po wyciągnięciu tarczy, była cienka jak żyletka.
Terkotanie słychać było głównie na biegu jałowym. Na innych biegach raczej nie słyszałem, bo mam strasznie głośne opony, które skutecznie nie pozwalały słuchać skrzyni.
Teraz, po wymianie czasem mi się sprzęgło ślizgnie na drugim biegu i nie mam pojęcia dlaczego. Kupiłem je u Japaneze - Daikin Exedy. Może ma ktoś rozwiązanie na to?
Pzdr |
to chyba najlepsza firma jeśli chodzi o sprzęgło do Gali...przynajmniej rok powinieneś na nim pojeździć (przy "katowaniu") więc ten objaw trochę dziwny w tak krótkim okresie...
Krzyzak - 15-08-2010, 21:21
luckyluck - spox
wyjaśnię Ci - wałek sprzęgłowy to wałek w skrzyni, który przez sprzęgło połączony jest z silnikiem
ma 2 łożyska w skrzyni - z reguły jedno kulkowe, które pada i drugie baryłkowe w poliamidowym koszu (tylne) + jeszcze łożyska igiełkowe pod niektórymi biegami, ale te pomijam
oraz trzecie łożysko - tzw. oporowe sprzęgła, którym się realizuje wysprzęglanie
od początku pisałem, że wszystko wskazuje na przednie łożysko wałka sprzęglowego i stąd podważanie tego trochę mnie zirytowało
luckyluck - 15-08-2010, 22:21
Dzięki Krzyzak za wyjaśnienie.
Szukałem, szukałem i nic nie znalazłem. Znaczy znalazłem ale bez łopatologii ciężko było zrozumieć.
Na razie nic nie będę zamawiał. Niech mechanik oceni co trzeba wymienić (jeśli oczywiście będzie umiał), bo znowu nazamawiam towaru i leżeć będzie. Mogłoby winne być łożysko, o którym wspomniałeś wtedy koszt naprawy będzie najniższy.
Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam.
Owczar - 16-08-2010, 10:06
luckyluck, zrób prosty test. Kiedy słyszysz terkotanie, wciśnij sprzęgło do połowy, tak aby jeszcze nie wysprzęgliło skrzyni i zobacz jak zmieni się dźwięk. Będziesz miał obra tego co może terkotać.
Jeśli dźwięk ucichnie na sprzęgle wciśniętym tylko do połowy, to znaczy, że coś nie tak ze sprzęgłem/łożyskiem dociskowym. Jeśli cichnie tylko na sprzęgle wciśniętym do końca to coś z łożyskami w skrzyni.
|
|
|