To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ?

Radassss - 27-07-2009, 12:52

michaello napisał/a:
Czyli tak naprawde wszystke stacje w Polsce powinny zmienic szyld na Lotos lub Orlen.

dokladnie tak, nieoplacalnym przeciez jest wozenie paliw cysternami z innych krajow wszystko smiga rurociongami przeciez, a dodatki powinny byc na stacjach dodawane, temat juz byl walkowany nie raz swoja droga...

spowiednik - 27-07-2009, 16:32

Leję 95. Do tej pory (3800km) był to Shell, ale nie widzę przeszkód żeby zatankować na BP. Do innych zajechałbym jakby się kończyło paliwo, a nie byłoby w pobliżu żadnej z w/w. Na cenę nie patrzę, potrzebuję to zalewam.
Anonymous - 27-07-2009, 20:46

Piszecie o kolejkach na stacjach paliw jako wyznaczniku jakości paliwa na owej stacji.
Nie zgadzam się z tym całkowicie, wszystko zależy od ceny paliwa, i tak na lukoilu widzę zawsze kolejki a mają tam wg. mnie najgorsze paliwo z wszystkich markowych stacji(a biorą niby z Lotosa?)kolejki są też na Neste i to druga najgorsza stacja paliw z możliwych.
Natomiast nigdy nie zauważyłem słabej jakości na Lotosie, Orlenie, Shellu i Statoil.
Co do BP zdania są podzielone, ale paliwo nie jest na pewno lepsze niż na innych markowych stacjach.

michaello - 27-07-2009, 21:19

Bastek77 napisał/a:
kolejki są też na Neste i to druga najgorsza stacja paliw z możliwych.

Z tym akurat sie nie zgodze. Tankuje wlasnie na Neste i Statoil (mam najblizej) i jakos nigdy nie mialem problemu z paliwem (silnikiem). O ile sobie przypominam to na czarnej liscie stacje Neste wystepowaly sporadycznie w przeciwienstwie do Orlenu. Mozesz zatankowac na Shellu, BP, Statoilu a i tak nie masz 100% pewnosci co zatankowales. Tzn pewnosc masz taka ze zatankowales lotosa lub orlen, natomiast czy jest uczciwy kierownik na tej stacji to juz niestety nie.

Anonymous - 27-07-2009, 21:56

ja leję najtańższe 95 z Auchan-a
wynik spalania: 750km na 40l

tomekrvf - 27-07-2009, 23:17

jaceksu25 napisał/a:

Pomyśl Jacek jaki byłby wynik na VPower Racing GTL Ultimate Verva :D

davyjohn - 28-07-2009, 00:24

A ja od 3 lat w Szczecinie tankuję na stacji Poczty Polskiej na Gdańskiej. Paliwo tańsze o jakieś 20-25 groszy na litrze w porównaniu do Shell/BP/Orlen/Statoil a w baku nic innego jak Orlenowskie 95 - potwierdzone przez znajomych pracowników z tej stacji jak i naocznie podczas "odwiedzin" cysterny z logo Orlenu.
Kiedyś zrobiłem porównanie: 3 miesiące non-stop na 95 z BP i potem właśnie w/w stacja PP.
Różnica w spalaniu? ŻADNA!

apikus - 28-07-2009, 09:23

Ja tankuję 98 na stacji prywatnej (M......) i nie narzekam. Przejechałem już ponad 20 000 km Lancerem. Wcześniej ponad 40 000 Carismą. Cały czas bez problemów. A dodam, że prawie wszystkie okoliczne stacje zaopatrują się na bocznicy tego właściciela.
Radassss - 28-07-2009, 12:50

Auchan, Lukoil, Lotos, Carrefour te mam po drodze i jakos nigdy mi sie nic z samochodem nie stalo, a mam jeszcze citroena HDi ktorych silniki sa bardzo wrazliwe na slaby ON i jakos nigdy na tych stacjach nie bylo problemow, dla mnie to sa mity z tymi stacjami ze ktos ma lepsze inny gorsze (chodzi o siec) te stacje sa i tak jako franczyza zrobione wiec wszystko zalezy od wlasciciela stacji, czy cos namiesza czy nie ot cala filozofia
Anonymous - 28-07-2009, 19:13

tomekrvf napisał/a:
jaceksu25 napisał/a:

Pomyśl Jacek jaki byłby wynik na VPower Racing GTL Ultimate Verva :D

:D :D

a tak poważnie to większe spalanie na wysokooktanowych - sprawdzone i to bardzo dokładnie.
Kiedyś pozornie wydawało się mniej ale.... Do ostrej jazdy- owszem, bo mniej cierpi na tym komora spalania. Ale do codziennej eksploatacji to sorry nie tędy droga.
Czym to wytłumaczyć (tzn. większe spalanie) :?: paliwa wysokooktanowe mają dłuższe łańcuchy węglowodorów..może w tym kierunku należy szukać wyjaśnienia :idea: :?:

sla - 29-07-2009, 01:26

jaceksu25 napisał/a:

Czym to wytłumaczyć (tzn. większe spalanie)

Wartością energetyczną, temat już wielokrotnie wałkowany.

apikus - 29-07-2009, 08:44

jaceksu25 napisał/a:
a tak poważnie to większe spalanie na wysokooktanowych - sprawdzone i to bardzo dokładnie.

sla napisał/a:
Wartością energetyczną, temat już wielokrotnie wałkowany.

To jak zaleję 95 to zejdę do 5,5 l/100km? :D :mrgreen:

Radassss - 29-07-2009, 09:16

pewnie!!! :D tylko ze z gorki i na luzie :P
krzychu - 29-07-2009, 09:34

Radassss napisał/a:
i na luzie

Chyba na zgaszonym silniku (tylko problem z hamulcami i kiernią będzie) bo na luzie z górki więcej pali niż na hamowaniu silnikiem (zużycie bliskie zeru)

sla - 29-07-2009, 11:33

apikus napisał/a:

To jak zaleję 95 to zejdę do 5,5 l/100km? :D :mrgreen:

Pewnie nie ,ale na pewno mniej spalisz niż na 98