To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Black&Red CA4A by macieekg

macieekg - 24-10-2009, 00:59

Zastanawia mnie tylko to ze zaraz po wymianie zaczęły gorzej (ciężej) wchodzić biegi.
Czy coś tam musi się ułożyć czy powinno raczej być od razu dobrze?
Chyba synchronizatory by nie poleciały w takim czasie (30-40km) ?

mkm - 24-10-2009, 01:12

macieekg, ma byc od razu dobrze.
Olej niestety niewlasciwy.
Sporo jest w tym temacie: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1806

rosomak1983 - 24-10-2009, 06:26

macieekg, u mnie było od razu super... Mysle ze nic sie nie stalo ale zmień jak najszybciej.
macieekg - 24-10-2009, 13:35

Cholera :? tak to jest jak człowiek nie wie. Teraz muszę ponownie zmienić olej :roll:

Dzięki wam za pomoc.

rosomak1983 - 24-10-2009, 15:56

macieekg, od czego masz forum ??? :P :P :P Niewiem skad pomysł zeby nalac byle co... :roll:
macieekg - 30-10-2009, 00:10

No dobra, nie wytrzymałem, musiałem to doprowadzić do ładu.
Skrzynia chodzi coraz gorzej, ciężko wchodzą biegi, czasem wydają ciche zgrzyty.
W czasie jazdy nie chce wchodzić 1, przy zmianie 1-2 też czasem coś zazgrzyta.

Dziś wymieniłem na prawidłowy olej w szkrzyni

Wydaje mi się, że jest coraz gorzej :(

Mam nadzieję, że się poprawi :?

Jak na ironię na tym czarnym zużytym oleju co był pierwotnie wszystko chodziło bardzo dobrze
praktycznie 1 palcem można było zmieniać biegi. Czasem tylko nie wchodził wsteczny.

tomekk - 17-01-2010, 08:39

macieekg, fajny samochodzik,

1. powiedz jak z tą skrzynią? i po zalaniu odpowiedniego oleju poprawiło się? też mam gl-5 :/ i właśnie muszę zamówić gl-4, ale ciekaw jestem czy to cokolwiek pomoże:/

2. prawie nie masz żadnych osadów pod pokrywą zaworów, wow:) u mnie to tak wygląda (a raczej wyglądało;):

ale co tu się dziwić, jak poprzednia właścicielka ściągnęła auto, to przez 4 lata nie zmieniła oleju:/ fakt, zrobiła w tym czasie mniej niż 10tys, ale jak spuszczałem olej to gluty spływały:/

3. odnośnie żarówek, z mocniejszych to tak:
osram + 90% były dość fajne, ale wytrzymały 2-3tys :/
tungsram +90% jest ciut słabszy od osramu, ale już mam ponad 4 tys na nich przejechane;)
tungsram sportlight +60% miałem włożone na jakiś czas (1tys) i czekają na lato, są lepsze od zwykłych żarówek, ale znacznie słabsze od tych z serii +90%
a tungsram megalight kupiłem dla znajomego i się cieszy jak głupi;)

może zrobię jakieś światła dzienne, a wtedy zainwestuję w jakieś philipsy gt150 coś innego mocnego, bo szkoda na takich żarówkach w dzień jeździć:/
pozdrawiam

ApAcHoS - 17-01-2010, 10:42
Temat postu: Re: Black&Red CA4A by macieekg
maciekg czy Ty nie bywasz na forum JCF ? :wink:

Auto Twoje ma ponadczasowa sylwetkę i samo w sobie bardzo fajne-ładna gleba, kultowe felgi i będzie git :p

macieekg - 17-01-2010, 11:23

tomekk napisał/a:
1. powiedz jak z tą skrzynią? i po zalaniu odpowiedniego oleju poprawiło się? też mam gl-5 :/ i właśnie muszę zamówić gl-4, ale ciekaw jestem czy to cokolwiek pomoże:/
Może minimalnie się poprawiło albo się przyzwyczaiłem biegi wchodzą trochę gorzej niż na początku ale nie ma takich akcji że jakiś bieg W OGÓLE nie chce wejść. Czasem tylko wsteczny po postoju ale to ponoć norma w tych skrzyniach.

tomekk napisał/a:
2. prawie nie masz żadnych osadów pod pokrywą zaworów, wow:) u mnie to tak wygląda (a raczej wyglądało;):
[url=http://images38.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]
ale co tu się dziwić, jak poprzednia właścicielka ściągnęła auto, to przez 4 lata nie zmieniła oleju:/ fakt, zrobiła w tym czasie mniej niż 10tys, ale jak spuszczałem olej to gluty spływały:/
Też się zdziwiłem, tym bardziej że jak zlewaliśmy stary olej to za ciekawie też on nie wyglądał. Pokrywę zdejmowałem jakiś 1msc po wymianie oleju może dlatego tak ładnie wygląda :P

tomekk napisał/a:
3. odnośnie żarówek, z mocniejszych to tak:
osram + 90% były dość fajne, ale wytrzymały 2-3tys :/
tungsram +90% jest ciut słabszy od osramu, ale już mam ponad 4 tys na nich przejechane;)
tungsram sportlight +60% miałem włożone na jakiś czas (1tys) i czekają na lato, są lepsze od zwykłych żarówek, ale znacznie słabsze od tych z serii +90%
a tungsram megalight kupiłem dla znajomego i się cieszy jak głupi;)
Puki co jestem zadowolony z tych żarówek, może trzeba światła lepiej ustawić bo mój colt był wcześniej z przodu puknięty i mam wrażenie że nie świeci idealnie prosto.

ApAcHoS napisał/a:
maciekg czy Ty nie bywasz na forum JCF ?

To nie ja :D

Plany mam ciekawe ale one nie pokrywają się z moimi finansami i studiami które
umożliwiają jakąkolwiek pracę inną niż w wakacje. :wink:

pawela - 18-01-2010, 16:30

Cytat:
maciekg czy Ty nie bywasz na forum JCF ? :wink:

to mario1987 ;)

tomekk - 22-01-2010, 20:17

waham się czy zamawiać ten olej - 74zł za 2 l vavoline z wysyłką, a jeżeli ma mi nie pomóc, to pieniądze wydane w błoto - bo na gl5 już ponad 10tys zrobione:/ i wcześniej też już nie było za ciekawie.
W ogóle dziwna sprawa, jak zalałem w tedy ten olej gl5, też vavoline, to tak pięknie skrzynka chodziła, ale jak dostała trasę - to już było lipnie:/

macieekg - 22-01-2010, 20:45

Ja w sumie to nie wiem czy pomogło czy nie, ale wymieniłem dla świętego spokoju.
Podobno inni jeżdżą na GL-5 i nic się nie dzieje, ja tam wolałem nie ryzykować
wolę się trzymać tego, co pisze manual...

tomekk - 23-01-2010, 07:12

macieekg napisał/a:
Skrzynia chodzi coraz gorzej, ciężko wchodzą biegi, czasem wydają ciche zgrzyty.

ustąpiły te dolegliwości? przepraszam, że Ci głowę zawracam, ale sam mam podobny problem, tylko nie wiem, czy jeszcze jest sens wlewać olej:/

macieekg - 23-01-2010, 15:24

No na pewno skrzynia nie chodzi tak jak na początku ale też nic się nie pogarsza.
Nie ma jakiś przeraźliwych zgrzytów, jak się posługuje lewarkiem z wyczuciem i wciska sprzęgło do podłogi jest ok :D

macieekg - 11-02-2010, 22:36

Nareszcie zrobione zostało to, co powinienem zrobić już po zakupie.
Oczywiście wersja sprzedawcy była, że to buczenie z tyłu to opona, no ale na zimówkach dokładnie to samo. Werdykt prosty - padnięte tylne łożysko.
W sumie to trochę rzeźnicko postąpiłem, bo jeździłem na tym 3 tys km bez 2, no ale w końcu zostało wymienione i nastąpiła cisza.

Jestem hepi, bo misiu nareszcie się ładnie cichutko toczy :D

P.S. Nigdy nie ufaj sprzedawcy!!!