[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Płyn chłodzący silnik
Roberto_ - 28-03-2010, 23:40
podobnie bylo u mnie z tym skrzypieniem szczegolnie zimą , teraz ustało - zobaczymy na jak długo
el_diablo - 29-03-2010, 13:43
Pewnie do powrotu niższych temperatur
Alternatywą dla smarowania może być oklejenie stabilizatora taśmą teflonową w miejscu styku z gumową obejmą. W nubirze się sprawdzało...
mobista - 29-03-2010, 20:15
W środę odstawię samochód zobaczymy co jest nie tak.
tomaszekk7 - 30-03-2010, 17:40 Temat postu: Re: Pierwszy poważny problem z zawieszeniem w Lancerk
mobista napisał/a: | Witam! Od kilki dni stuka i tłucze mi coś na przedniej osi w moim Miśku. Ciężko stwierdzić o co chodzi w poniedziałek podjade na serwis i się dowiem. Mam nadzieję, że nie jest to związane z rozpórką, którą założyłem bo się chyba powieszę. |
Ja mam podobnie od kilku dni zaobserwowałem podobny objaw. Wyjeżdżając z pracy jest nierówność drogi i słychać jakby ktoś młotkiem udeżył od spodu. Jutro jak będę miał czas sprawdzę u siebie na kanale.
mobista - 31-03-2010, 14:47
Okazało się, że wytłukł się jakiś łącznik z przodu - nie pamiętam dokładnie który jutro albo w piątek odbiorę samochód, to dam znać o co dokładnie chodziło.
krzychu - 31-03-2010, 19:18
mobista napisał/a: | łącznik z przodu |
Pewnie łącznik stabilizatora. Ogólnie polskie drogi to makabra do tego elementu który z zasady przy jeździe po dziurach po prostu dostaję w Problem występuje w wielu autach ale wymiana ani nie skomplikowana a element przeważnie tani.
mobista - 02-04-2010, 09:48
@krzychu z jednej strony mnie pocieszyłeś a drugiej jeżeli co roku mam wymieniać jeden łącznik?
Radassss - 02-04-2010, 10:08
nikt nie powiedzial ze co roku, trzeba uwazac na dziury, pewnie sie w jakas wieksza wpakowales, w kazdym aucie sie laczniki stabilizatorow wybijaja, jest to to kawalek pretu z ze srubami na koncach zatopionymi w takie jakby tuleje... w poprzednim aucie wymienialem cos takiego praktycznie co 10k km ale tam byl miekki zawias to dla tego... niektorzy maja szczescie i wymienia to np po 60k km Tobie trafila sie jakas dziura i poszlo... napisz pozniej ile zaplaciles za to... powiem tylko ze do niektorych aut taka czesc kosztuje ok 20-25 zloty, tu pewnie serwis skasuje troche, taka jego rola
macior - 02-04-2010, 13:22
dla porównania, w mojej niby japońskiej micrze łączniki z tyłu lecą raz na ~15tys km, a koszt to ok 55zł za szt. nie licząc roboty pana z kanałem i kluczem oczkowym
jurekschroda - 02-04-2010, 13:30
Cytat: | jest to to kawalek pretu z ze srubami na koncach zatopionymi w takie jakby tuleje... |
a jakiegoś kawałka gumy przy tym czasem nie ma ?
W moim dziadku lancerniku jest to jedyny element zawiasów ( ta guma przy łączniku), który wymieniam prawie co roku... ale przejeżdżam w tym czasie ok 30-35000 km
Jeśli masz do wymiany jakś metalową część, a nie tą gumę ( jeśli w nowych Lancerach takowa jest) no to musiałeś zaliczyć jakąś większą dziurę.
Tak czy siak, tutuł wątku " pierwszy poważny problem z zawieszeniem w Lancerku" sugeruje chyba coś poważniejszego. Ładnie to tak ludzi straszyć ?
mobista - 03-04-2010, 08:18
Nie zapłaciłem nic za wymianę - naprawa objęta gwarancją;) jak zapytałem na przyszłość ile kosztuje taki łącznik usłyszałem: 600 zł chyba sobie kupie czołg, żeby nie wybić następnego łącznika
krzychu - 03-04-2010, 10:26
jurekschroda napisał/a: | pierwszy poważny problem z zawieszeniem w Lancerku |
Sugeruję modowi podłączyć to pod jakiś temat z problemem bo to drobna usterka
A 600zł to coś pojechali ostro. Zresztą zamienniki do tego elementu się pewnie pojawią lada moment (jeśli np. w outku nie są te same).
Jakub - 03-04-2010, 23:10
mam pytanie czy w nowych lancerach mozna wymienic same gumowe elementy, czy np. trzeba wymienic caly lacznik stbilizatora?
Radassss - 04-04-2010, 09:23
nie lezalem pod lancere i sie specjalnie nie przygladalem temu zawieszeniu
ale zawsze sie wymienia cale laczniki...
tuleje sie "nabija" przy wahaczu...
Wesolych swiat wszystkich zycze ja juz po sniadanku, teraz czas do kosciola
pozdrawiam
tomaszekk7 - 06-04-2010, 09:09 Temat postu: Re: Pierwszy poważny problem z zawieszeniem w Lancerk
mobista napisał/a: | Witam! Od kilki dni stuka i tłucze mi coś na przedniej osi w moim Miśku. Ciężko stwierdzić o co chodzi w poniedziałek podjade na serwis i się dowiem. Mam nadzieję, że nie jest to związane z rozpórką, którą założyłem bo się chyba powieszę. |
W Focie taki łącznik kosztuje 109 zł ( FEBI ).
|
|
|