To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Gwarancja

Silverrr - 14-02-2010, 00:04

Nie mam z racji tego, że nie był zrobiony przegląd w 2009 roku. Ponadto auto miało stłuczkę jeszcze w Austrii i wymieniony prawy błotnik i sklejoną lampę (która do dziś mi paruje). Oba wydarzenia powodują utratę gwarancji, szczególnie pierwsze. Tak usłyszałem. Z drugiej strony lata mi to już. W końcu dżapan i w dodatku Mitsu to co ma się zepsuć :D
waldinio - 14-02-2010, 00:38

jeżeli dobrze rozumiem, to stłuczka powoduje utratę gwaracji?? pierwszy raz o czymś takim słysze...
Trik - 14-02-2010, 10:09

waldinio napisał/a:
jeżeli dobrze rozumiem, to stłuczka powoduje utratę gwaracji??

Raczej chodzi o nieautoryzowanę naprawę, poza ASO.

Silverrr - 14-02-2010, 11:15

Nie wiem Panowie. Tak usłyszałem od Pana w Motor Centrum w Gdańsku. Kłócić się nie miałem ochoty bo punkt pierwszy czyli brak przeglądu w 2009r. wygrałby z każdym moim argumentem.
10wojtek10 - 14-02-2010, 13:12

szanowni Panowie

Jeżeli zepsuje się np. podnośnik szyby elektrycznej w tylnych prawych drzwiach (zakładam że samochód był "bity" w przedni lewy błotnik) to każde ASO :!: MUSI :!: (stety/niestety :doubt: ) wymienić go na gwarancji.
Jedynym wyjątkiem może być tylko fakt powiązania występującej awarii z brakiem dokonania przelądu lub kolizją. Np. silnik zacznie brać olej, bo jego wymiana była dopiero po 1,5 roku a nie 1 jak WYMAGA gwarant. Tego nie da się przeskoczyć.

Silverrr

w Twoim przypadku mogą odmówić Ci wymiany parujących reflektorów (były uszkodzone mechanicznie - brak gwarancji) i pomalowania błotnika jak zacznie korodować itd itp (naprawa poza fabryką - gwarancja obowiązuje ale ze strony firmy naprawiająca blacharkę w Twoim samochodzie).
Ale na cały samochód dalej posiadasz gwarancję.

tomekrvf - mam rację??

tomekrvf - 14-02-2010, 22:36

10wojtek10 napisał/a:
tomekrvf - mam rację??

Wojtek, przecież napisałem to samo co Ty :D

Silverrr - 17-02-2010, 21:43

Ale pierwszy przegląd był w 2008 (badanie techniczne) na końcu października. Od tego czasu do lutego 2010 żadne ASO nie widziało mojego auta. Spóźniłem się - gwarancji nie ma.

EDIT!:
Do tej pory wydawało mi się, ze wpisu nie miałem w książce. JEDNAK MAM :P Ale co z tego. Wpis z 02.10.08 a następny 11.02.10... warto żeby wysyłał do Mitsu Polska w Warszawie swoją książkę? Mam po niemiecku - auto z Austrii.
Cholera, słyszałem, że gwarancji już nie mam -.- :cry:

mazin - 18-02-2010, 00:17

Silverrr napisał/a:

Cholera, słyszałem, że gwarancji już nie mam -.- :cry:

Ale czemu się przejmujesz? Wiesz, co ma być robione w ramach przeglądów, więc możesz je wykonywać poza ASO, co pozwoli zaoszczędzić kilka stówek na każdym z kolejnych przeglądów, odłóż je i załóż, że to jest fundusz pogwarancyjny - jak coś zdechnie w okresie w którym miałbyś gwarancję, to wydasz je na naprawę. O ile nie zdarzy się awaria w rodzaju pęknięcia głowicy czy zatarcia silnika, to powinno wystarczyć, a przy odrobinie szczęścia będziesz "do przodu" parę baków ;-)

Silverrr - 19-02-2010, 15:19

Ok, moje nerwy osiągnęły szczyt i postanowiłem załatwić sprawę inaczej. Dobijałem się do Mitsubishi Polska w Warszawie i po rozmowie dowiedziałem się co następuje:
MAM gwarancję na samochód. Jedynymi częściami, które nie podlegają gwarancji to prawy błotnik, który był wymieniony po stłuczce i prawy parujący reflektor, który oberwał podczas owej stłuczki. Dodatkowo nie muszę wysyłać książki serwisowej celem wymiany na Polską wersję. Pan w Mitsu Polska był zdziwiony jak mu przekazałem to co usłyszałem w Serwisie w Gdańsku. Na następny przegląd pojadę 02/10 tak jak był robiony pierwszy i oleję jakieś ich marudzenie, że drugi przegląd był 11/02/10. Usłyszałem, że gwarancja jest i nie będę się kłócił z serwisantami tylko mam dzwonić do Warszawy w razie problemów. W końcu sprawa się wyjaśniła, dziękuję wszystkim za odpowiedzi i udzielanie się w wątku :)

mazin - 19-02-2010, 15:38

Silverrr napisał/a:
Ok, moje nerwy osiągnęły szczyt i postanowiłem załatwić sprawę inaczej. Dobijałem się do Mitsubishi Polska w Warszawie i po rozmowie dowiedziałem się co następuje:
MAM gwarancję na samochód. Jedynymi częściami, które nie podlegają gwarancji to prawy błotnik, który był wymieniony po stłuczce i prawy parujący reflektor, który oberwał podczas owej stłuczki. Dodatkowo nie muszę wysyłać książki serwisowej celem wymiany na Polską wersję. Pan w Mitsu Polska był zdziwiony jak mu przekazałem to co usłyszałem w Serwisie w Gdańsku. Na następny przegląd pojadę 02/10 tak jak był robiony pierwszy i oleję jakieś ich marudzenie, że drugi przegląd był 11/02/10. Usłyszałem, że gwarancja jest i nie będę się kłócił z serwisantami tylko mam dzwonić do Warszawy w razie problemów. W końcu sprawa się wyjaśniła, dziękuję wszystkim za odpowiedzi i udzielanie się w wątku :)

Jeżeli tak, to mistu ładnie się zachowało - ale napisz do nich i niech Ci odpiszą na piśmie, bo na telefon to wiesz...

Anonymous - 21-02-2010, 22:40

to co usłyszałem w Serwisie w Gdańsku, dlatego jeżdżę z gdańska do Gdyni :P chociaż to ta sama firma, jednak to ludzie tworzą firmy!
bono - 22-03-2010, 10:10

podobny temat zalozylem tu (nie wiedzialem, ze ten watek istnieje) http://forum.mitsumaniaki...p=667396#667396

Dla Waszej informacji - dzownilem na nr infolinii Mitsubishi (22 46 31 940), poinformowano mnie, ze z punktu widzenia polskiego MMC gwarancja na samochod nie obowiazuje

dowiedzialem sie, ze z polskiej wersji karty gwarancyjnej wynika, ze istnieje obowiazek zrobienia przegladu po roku lub 20k km (a nie zaleca sie, tak jak ja to czytam z wersji niemieckiej)

napisze jeszcze pismo do MMC w Polsce oraz w Holandii (gwarant mojego samochodu)

pozdr

April77 - 22-03-2010, 12:31

Rok temu kupiłem samochód i przejechałem prawie 11 tys km.
Kilka dni temu byłem na przeglądzie gwarancyjnym (miną rok).
Proszę o pomoc, kiedy mam sie udać na następny przegląd - za rok,
czy jak osiągnę 20 tyś km (jakieś 4 miesiące- teraz będę więcej jeździł)

apikus - 22-03-2010, 12:35

Zapytaj ASO, ale powinno być 31 tyś. lub za rok, co nastąpi wcześniej.
bono - 22-03-2010, 12:46

April77, czy mozesz sprawdzic jaki jest zapis w polskiej ksiazce gwarancyjnej? czy posidacz samochodu musi / jest zobligowany do stawienia sie na przegladzie czy jest zalecane, aby to zrobil po roku / 20k km?

dzieki