To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - Moja pierwsza Carisma

Dexter Morgan - 27-03-2010, 00:25

Juiceman - gdzieś tam na forum regionalnym już się zwierzałem z pierwotnych planów Galantowych, ale mimo wszystko ja naprawdę jestem głównie miejskim chłopakiem i niewiele mocy mi trzeba, choć przyznaję, ślinię się na widok Galanta. Nie mogę wyjść z podziwu, że ta stylistyka ma tyle lat. Proszę nie kusić.

aren195612 - święta racja, im więcej ogniw w łańcuchu, tym większe koszta, no i historia wozu się rozmywa. Już nawet sam bym się wybrał do naszych germańskich przyjaciół, gdybym wiedział jak się za to zabrać i znał dobrze język. Facet z lokalnego komisu stwierdził, że jeśli chcę, to sprowadzi, a koszt dodatkowy wyniesie na polskie dukaty 1400 sztuk. Jest to więc jakiś tam plan B, jeśli niczego nie znajdę w Polszczy.
Od tej pory będę już uważał na oferty z Wielkopolski. Właściwie, to chyba odrzucę też wszelkie komisowe i małomiasteczkowe oferty, ale nie jestem pewien czy cokolwiek jeszcze się ostanie.

Tak czy siak, najbardziej cieszy mnie to, że Polska, niby kraj takich wrogich dla siebie ludzi, a tu wchodzę całkiem zielony i mnóstwo osób stara się doradzić. Świetna społeczność.

aren195612 - 27-03-2010, 06:44

Dexter Morgan,
Juiceman napisał/a:
Może jeśli nie chcesz się pchać w gdi, to galant 2.0 w sedanie?

No właśnie, skoro nie chcesz GDI, to ja też nie widzę powodu, że to musi być Carisma.
Galant , zacne autko.
Dexter Morgan napisał/a:
ślinię się na widok Galanta. Nie mogę wyjść z podziwu, że ta stylistyka ma tyle lat. Proszę nie kusić.

Po takim tekście dziwię się, że w ogóle Carismy szukasz. Marzenie o Galancie jest przecież całkiem realne i do spełnienia.

Juiceman - 28-03-2010, 03:37

Galant 2.0 ma tylko 11koni więcej od Carismy 1.8 GDI :wink: Spalanie bardzo porównywalne :)
Morfi - 28-03-2010, 10:28

Juiceman napisał/a:
Spalanie bardzo porównywalne
Ciekawe na jakim odcinku.
robertdg - 28-03-2010, 11:55

Morfi napisał/a:
Ciekawe na jakim odcinku.
Wszystko zalezy od tego jak jeździsz, ale moge powiedzieć jedno, silnik 1.8 GDI napewno jest oszczedniejszy od silnika 2.0 MPI, dlatego pisze napewno bo wiem i mam porównanie, mam znajomego co ma Carisme 1.8 GDI, to auto mu nigdy nie spalilo wiecej jak 10l w jeździe miejskiej, do tego ma skrzynie automatyczna.
Fakt faktem ze auto jest bardzo dobrze utrzymywane i wszystkie naprawy sa biezace, ponadto moj znajomy to kierowca zawodowy, wiec to tez pare rzeczy zmienia, ale ja np majac porównanie do Carismy, na trasie musiałbym jechac jak emeryt, aby mi auto spalilo podobna ilosc paliwa co Carisma.
Porównywałem spalanie Carisma 1.8GDI vs Galant 2.0MPI trasa jest to wynik przy predkosci ok 100km/h Carisma ~6.5l/100km PB95, Galant ~8l/100km LPG
Miasto zatłoczone w godzinach szczytu, z kierowcami co potrafia sie zagapic i nie ruszyc na czas ze swiatel Carisma ~10l/100km PB95 Galant ~11.5l/100km LPG

Co tutaj przemawia za plusem, gabaryt Galanta, jeżeli ktos lubi większe auta, instalacja LPG, jeżeli ktos robi ok 30tyś km rocznie i nstalacja zwraca sie po około roku czasu, stylistyka zewnetrzna, zwłaszcza w wersjach Sport Edition, Avance. Carisma także posiada przyjemne wnętrze, zwłaszcza w ciemnej konfiguracji, auto nie tuzinkowe i wygodne, spalanie dla silnika GDI, proste w eksploatacji, no i zapewne duza bezawaryjność dla obu modeli aut, zwłaszcza wtedy kiedy auto jest zadbane.

Co z minusów, Galant koszt remontu zawieszenia wielowachaczowego, zwłaszcza jeżeli chce się robić zawias na cześciach oryginalnych, albo zamiennikach bardzo wysokiej jakości. Carisma GDI to jest tak jak rozbudowany silnik disela, bardzo duzo elementów które ze soba wspolgraja, wiadomo wiecej elementów do zepsucia, w wersjach po lifcie potrafi zaskoczyc przepustnica, w wersjach przed i po lifcie pompa WC.
W galancie łatwo sie nie diagnozuje zawiasu na stacji okregowej, ciezko wybadac jakie kolwiek luzy w przednim zawiasie, w tylnym łatwiej, tak samo ciezko przewidziec czy i kiedy Ci sie zepsuje pompa WC albo przepustnica w GDI, więc jest na dwoje babka wróżyła, wszystko zależy teraz za czym przemawia Twój portfel i czym masz ochotę się zaprezentować.

Saqu - 28-03-2010, 15:31

Masz troche złe porównanie. Wiadomo autko gazu zawsze troche więcej łyknie i z tym trzeba się liczyć. Jednak gaz kosztuje w okolicach 2,15zł a PB95 w okolicach 4,40zł. WIec jazda i tak wychodzi tańsza galantem. Powinieneś porównywać jazde i tu i tu na benzynie.
robertdg - 28-03-2010, 15:41

Saqu, biore taka opcje pod uwage, ale nie sadze, aby róznica w spalaniu gazu a benzyny siegneła 1l, ponadto wez pod uwage, ze instalacja zanim przelaczy z PB na LPG musi osiagnac pewne wartosci, czyli za kazdym razem poki silnik zimny chodzi na PB, wiec nie jest to tez tak do konca niemiarodajne, wiadomo LPG tansze od PB. Przynajmniej ma się punkt orientacyjny, dodam ze instalacja LPG zawsze jest serwisowana na najwyzszym poziomie i przez najlepszego fachowca, przyznam sie ze przepłaciłem za montaż instalacji, ale za to mam pewnosc jej montazu tymbardziej zrobiona jest przez zaufanego czlowieka.

Poproawki nawet nie ma co wprowadzac, bo jak dobrze przeczytałes wczesniej Carisma jest w Automacie, a Galant w Manualu ale za to LPG, wiec mozna to uznac za swojego rozdzaju równowage w spalaniu.

Dexter Morgan - 28-03-2010, 16:46

Dzięki wielkie za wnikliwą analizę. Po tych wszystkich technicznych/paliwowych dyskusjach skłaniam się ku Cari (jednak) z silnikiem 1.6. Choć po ofertach patrząc, ciężko będzie taką znaleźć(dominują GDI). I żeby jeszcze była zadbana. Będę tu wklejał oferty, które wpadną mi w oko.
Saqu - 28-03-2010, 17:08

Skoro nie chcesz GDI to myślałeś może nad Dieslem ale z silnikiem DiD? Może to było by jakieś rozwiązanie, kompromis.
marexi - 28-03-2010, 17:47

http://musial.otomoto.pl/...-C12229871.html
jeszcze zdjec nie ma ale naprawde bardzo ladny egzemplarz, ogladalem silniczek chodzi pieknie do tego 2.5v6 i w gazie:) i zarejstrowany w skorze bordowe kombi;)

Dexter Morgan - 10-05-2010, 21:45

Wracam z dalekiej podróży. Wciąż szukam Cari 1.6. Tym razem takie modele mam na oku, poproszę o ocenę zdjęć.

typ 1:
http://otomoto.pl/mitsubi...-C13012101.html

typ 2:
http://otomoto.pl/mitsubi...-C12956133.html

Jeszcze na koniec jedno pytanie: czy dobrze rozumuję, że jeśli sprzedawca (prywatny) mówi przez telefon, cytuję, "nie będę robił zdjęć w większej rozdzielczości i panu wysyłał na mejla, wszystko jest na stronie, zdjęcia 5 megapikseli" (co jest nieprawdą), to raczej jest to oznaką krętactwa niż wymyślnej strategii?

Saqu - 10-05-2010, 22:26

Ten pierwszy zapomniał dodać, że auto jest wyposażone dodatkowo w hak. I wydaje mi się, że przy otwartych lewych drzwiach świecą się 2 kontrolki a przy zdjęciu zegarów już 1 tylko i tak samo obroty na różnych poziomach. Maska po lewej stronie grilla nie równo leży tak jakoś. i ogólnie te zdjęcia jakoś tak wymyślnie zrobione.

Wygląda na trochę strategi krętactwa i po prostu jak najbardziej nie chęci do zrobienia interesu i sprzedaży auta.

robertdg - 11-05-2010, 08:08

Dexter Morgan napisał/a:
czy dobrze rozumuję, że jeśli sprzedawca (prywatny) mówi przez telefon, cytuję, "nie będę robił zdjęć w większej rozdzielczości i panu wysyłał na mejla, wszystko jest na stronie, zdjęcia 5 megapikseli" (co jest nieprawdą), to raczej jest to oznaką krętactwa niż wymyślnej strategii?
chamskie zachowanie, nie zacheca do zakupu auta, ja bym olal takiego sprzedawce, przez telefon robi problemy, a co dopiero bedzie jak przyjedziesz ogladac auto.

Oba auta wygladaja nienajgorzej, jednakze zdjecia komory silnika brak w drugim ogloszeniu, a w pierwszym nie zawiele ono mowi, to pierwsze takie bardziej odpicowane, niby rzuca sie cos tam w oczy obok atrapki, ale zdjecie robione pod katem moze mylic, w drugim aucie widac chociaz ze reflektory byly uzywane, szkoda ze nie ma zdjec komory silnika.

alexgol - 12-05-2010, 11:32

Co powiecie o tej Carismie:
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C13108726

w piątek jadę ją obejrzeć i jeśli nie znajdę nic niepokojącego to biorę...

robertdg - 12-05-2010, 12:34

alexgol, Sprzedajacy pisze ze auto ma ABS, ale pompy ABS nie idzie uswiadczyc w tym aucie, poza tym powycierany lakier na wzmocnieniu czolowym, troszke zmeczony fotel kierowcy, no chyba ze to takie zludzenie swiatlem, auto wypucowane, odkurzone, ciemna barwa, wiec ciezko dostrzec jakies roznice w barwach elementow nadwozia