To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] bardzo dziwny objaw

mitsu00 - 07-04-2010, 10:46

ZbigniewD napisał/a:
jak człowiek ma problemy ze wzrokiem to nie powinien jeździć w nocy po górach i obojętnie czy skręcają reflektory żarówki czy mamy 1000 w na dachu

A jak ma się słabe nerwy to trzeba się przesiąść na rower.... Miałem auta z doświetlaniem dodatkową żarówką i teraz w 535D ze skrętnymi i wiem co lepiej działa uwież mi. Mnie nie interesuje zauważenie papierka na śmieci za rogiem krawężnika, tylko jak wygląda droga zaraz za zakrętem.... I uwież mi, ale ja też bardzo dużo jeżdżę w Alpach i wiem co to znaczy kiedy w nocy zjeżdżasz np z Hochgurgl do Soelden i nie widzisz co jest za zakrętami które często mają ponad 100 stopni.....

ZbigniewD - 07-04-2010, 10:58

to wtedy robisz redukcje i idziesz bokiem ja mam w każdym aucie poza 993 doświetlanie i dla mnie w każdej opcji nadaje się psu na budę ,bo drogi i tak za zakrętem nie zobaczysz no chyba że masz Roentgena w bmw ,jedynie jeszcze fajną opcją wartą dopłaty jest night vision .
Niby stary jestem ale oczy jeszcze mam dobre ale trzeba przyznać że porównując samo oświetlanie xenonowe to Mitsu ma jeszcze dużo do nadrobienia względem Bmw ,całe szczęście jest tani i podoba sie mojej córce ,jeździłem autem sprzed liftu i tam ten xenon jest podobny do tego w mercu okularniku sprzed 15 lat
do Sölden nie jeździj , znam kilka lepszych miejsc w moim kraju

mitsu00 - 07-04-2010, 11:03

ZbigniewD napisał/a:
do Sölden nie jeździj , znam kilka lepszych miejsc w moim kraju

Napisałem np. bo w Alpach byłem i jeździłem prawie we wszystkich ośrodkach tyrolskich. Dolomity i pd. Tyrol też są fajne.... Apropo słabego światła w OII to polecam założenie xenonów na długie. Mam takowe i wszystko inne blaknie po ich włączeniu.... :lol:

sylb - 07-04-2010, 11:39

mitsu00, nie przypomina sobie by ktokolwiek montował fabrycznie xenony, jako długie. A to że inni wymiękają przy tobie wynika z tego że tylko ty je masz.
mitsu00 - 07-04-2010, 12:12

sylb napisał/a:
mitsu00, nie przypomina sobie by ktokolwiek montował fabrycznie xenony, jako długie. A to że inni wymiękają przy tobie wynika z tego że tylko ty je masz.

A czy ja gdzieś napisałem że mam fabryczne xenony na długich? A 2 zdania i komentarza zupełnie nie rozumiem i nie bedę się do niego odnosił. To co miałem na mysli to fakt ze xenony na długich świecą tak mocno że wszystkie inne światła wyglądają jak świeczki. A ze duzo jeżdżę w trasie wieczorem i noca to jest to bardzo przydatne.

Anonymous - 07-04-2010, 12:17

bixenony (długie i krótkie) montowane sa w wersji po lifcie 2009 i 2010 a te doświetlanie zakrętów działą rewelacyjnie. W lampie jest dodatkowa lampa i świeci całkiem przyzwoicie. W nocy doświetla to co powinno.
mitsu00 - 07-04-2010, 12:26

gajduss napisał/a:
bixenony (długie i krótkie) montowane sa w wersji po lifcie 2009 i 2010 a te doświetlanie zakrętów działą rewelacyjnie. W lampie jest dodatkowa lampa i świeci całkiem przyzwoicie. W nocy doświetla to co powinno.

Bixenon to nic innego jak 1 żarnik świecący nonstop który jest zasłaniany blaszką na mijania i chowany kiedy załączy sie długie. Nie jest to optymalnym rozwiązaniem jeśli chodzi o moc światła padającą na drogę. Dodatkowy żarnik xenonowy w reflektorze z odbłysnikiem a nie z soczewką świeci o wiele lepiej niz kombajn typu bixenon. Miałem auta z bixenonami wiec mam co porównać. jedynym minusem dodatkowego żarnika na długich to fakt ze traci sie funkcję "klaksonu/poganiacza dlugimi". Xenon zapala się na 100% po ok. 2 sek.

sylb - 07-04-2010, 12:30

Miałem na myśli osobny żarnik do długich, bo w bixeneny mają jeden wspólny.
Swoją drogą na Allegro widziałem jakieś tubingowe xenony o większej mocy, przypominam że im wyższa temperatura koloru to sprawność żarówki spada.

mitsu00 - 07-04-2010, 12:33

sylb napisał/a:
Miałem na myśli osobny żarnik do długich, bo w bixeneny mają jeden wspólny.
Swoją drogą na Allegro widziałem jakieś tubingowe xenony o większej mocy, przypominam że im wyższa temperatura koloru to sprawność żarówki spada.

Nie powinno sie zakładać żarnikow/zarówek typu High Power blablablabla. wzrasta temperatura w reflektorze i mozna spalic/stopić klosz. widziałem juz wiele takich przypadków. A co do barwy to optymalnym rozwiazaniem sa żarniki do max 5 tys.K. wszystko inne tylko gorzej świeci. Ori. to 4300K.

sylb - 07-04-2010, 16:08

Dokładnie, 4300 to jest optimum. Oczywistą rzeczą jest, że jeżeli sprawność żarówki spada to rośnie ilość ciepła wydzielanego przez żarówkę. Ale należy pamiętać, że normalny Xenon mam moc 35W a H7 to 55W, wiec istnieje pewien zapas, który można wykorzystać. I na koniec odbłyśniki w lampie, ich sprawność ma kluczowe znaczenie. mitsu00 a nie było czasem tak, że do 20 letniego samochodu ktoś dla szpanu założył 55W HID-y i powypalał lampy.
wowo - 07-04-2010, 16:18

mitsu00, podeślesz jakiś link/info o tych Twoich xenonach na długie?
tommylec - 07-04-2010, 16:37

Z tym doświetlaniem skrętu, to niezły bajer :lol: Mam to (out II 2010) i kilka razy się przydało.
mitsu00 - 07-04-2010, 18:49

wowo napisał/a:
mitsu00, podeślesz jakiś link/info o tych Twoich xenonach na długie?

www.well-done.pl

sibkods - 07-04-2010, 18:54

Cytat:
nie widzisz co jest za zakrętami które często mają ponad 100 stopni.....

Takie zakręty to są wszędzie :mrgreen:

Jak to z tymi Xenonami, one sa tylko na mijania? Długie to zwykła żarówka czy jak ?

mitsu00 - 07-04-2010, 18:59

sibkods napisał/a:
Cytat:
nie widzisz co jest za zakrętami które często mają ponad 100 stopni.....

Takie zakręty to są wszędzie :mrgreen:

Jak to z tymi Xenonami, one sa tylko na mijania? Długie to zwykła żarówka czy jak ?

Przed liftem długie to zwykły marny halogenik świecący jak świeczka.... Po lifcie długie to ten sam żarnik xenonowy tylko blaszka odsłania całą soczewkę i zmienie się kąt padania światła na drogę. Niezbyt optymalne rozwiązanie jeśli chodzi o oświetlenie drogi, ale większość producentów tak robi bo to tańsze rozwiązanie niż zastosowanie osobnego żarnika na długich.