[II 2.0 DID] bardzo dziwny objaw |
Autor |
Wiadomość |
gajduss [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2010, 14:01 [II 2.0 DID] bardzo dziwny objaw
|
|
|
wracając z pracy przy predkosci 30km/h skrecałem z drogi głownej w podporzadkowana gdy nagle poczułem utrate mocy. Spojrzałem na wyswietlacz i pojawił sie znak od ASR i za chwilke zgasł wyświetlacz i pojawił sie ponownie(znikło wszytsko łacznie z pomiarem paliwa itd..) i auto odzyskało swoja moc. jechałem na drugim biegu z właczona klimatyzacja. Czy auto mi zgasło i odpalilo na biegu? (rozmaiwałem przez telefon, wiec nie jestem tego pewny) czy zaczyna cos sie dziac z programem. Dodam tylko ze zawsze przy odpalaniu lampka od ARs zapala sie ASR OFF i nastepnie gasnie. Wyczytałem w instrukcji ze tak sie może dziać z powodu spadku napiecia na akumulatorze. Moze akumulator ma wine?? ale auto kreci i nie ma z nim problemów. auto 1400 km przebieg |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 26-03-2010, 14:05 Re: bardzo dziwny objaw
|
|
|
gajduss napisał/a: | wracając z pracy przy predkosci 30km/h skrecałem z drogi głownej w podporzadkowana gdy nagle poczułem utrate mocy. Spojrzałem na wyswietlacz i pojawił sie znak od ASR i za chwilke zgasł wyświetlacz i pojawił sie ponownie(znikło wszytsko łacznie z pomiarem paliwa itd..) i auto odzyskało swoja moc. jechałem na drugim biegu z właczona klimatyzacja. Czy auto mi zgasło i odpalilo na biegu? (rozmaiwałem przez telefon, wiec nie jestem tego pewny) czy zaczyna cos sie dziac z programem. Dodam tylko ze zawsze przy odpalaniu lampka od ARs zapala sie ASR OFF i nastepnie gasnie. Wyczytałem w instrukcji ze tak sie może dziać z powodu spadku napiecia na akumulatorze. Moze akumulator ma wine?? ale auto kreci i nie ma z nim problemów. auto 1400 km przebieg |
Szurem jedź do ASO i podepną auto pod MUT-a. Na akku masz 6 mies. gwarancji więć jeśli będzie trzeba to wymienią. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
gajduss [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2010, 14:13
|
|
|
probowałem to powtórzyc ale teraz jest wszystko ok, czy wam tez sie zapala kontrrolka ASR OFF i pozniej gasnie podczas odpalania? do serwisu mam 90 km wiec chyba przed swietami nie dam rady. |
|
|
|
 |
androzek
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 126 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 26-03-2010, 14:21
|
|
|
U mnie przy rozruchu świeci się tak samo... |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-03-2010, 14:24
|
|
|
Przy rozruchu wszystkie kontrolki sie zapalają bo komputer robi check systemu. Potem gasną jedna po drugiej.... Tak jest w każdym aucie. |
Dominik |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 26-03-2010, 18:02
|
|
|
U mnie jest tak jak napisał mitsu00 |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2010, 18:37
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Na akku masz 6 mies. gwarancji |
na akku jest tyle gwarancji ile jest na cały pojazd
[ Dodano: 26-03-2010, 18:40 ]
gajduss, przejedź sie do ASO - być może potrzebna będzie u Ciebie kalibracja czujnika skrętu...
Prawdopodobnie przy skręcaniu chwilwo zwariował Tobie ASC i zadziałała kontrola trakcji - nic strasznego |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-03-2010, 18:50
|
|
|
gajduss, a może zwyczajnie miałeś włączony tryb 2WD i przednie koła straciły przyczepność lub samochód nieco się uśliznął? Włączył się na chwilę ASC stąd utrata mocy. |
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2010, 18:51
|
|
|
tomekrvf, a może i tak też |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-03-2010, 19:45
|
|
|
jaceksu25 napisał/a: | na akku jest tyle gwarancji ile jest na cały pojazd |
Ooooo, dobrze wiedzieć.... gdzies obiło mi sie o uszyska ze tylko 6 miesięcy, ale to i lepiej ze błem w błędzie a swoja drogą to na gwiazdkę kupiłem sobie nowego laptoka HP i tam pomimo 2 letniej gwarancji byla wzmianka, że na baterię dają tylko 6 miesięcy |
Dominik |
|
|
|
 |
gajduss [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2010, 09:55
|
|
|
miałem tryb 2 H ale u nas słoneczko i tem. 20 stopni wiec przy tej predkosci 30km/h w słoneczna pogode chyba nie mogl stracic przyczepnosci. Dzwonilem do ASO mam podjechac i sprawdza. A jak na razie nic sie nie dzieje to mam jezdzic i sie nie martwic Ale z tymi kontrolkami to jest tak: przekrecam kluczyki wszystkie sie zapalaja, komputer robi test pozniej gasna a ASC OFF zapala sie ponownie i po odpaleniu gasnie. tak jest u was? a ako ma az tak długa gwrancje?? |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-03-2010, 10:09
|
|
|
gajduss napisał/a: | Ale z tymi kontrolkami to jest tak: przekrecam kluczyki wszystkie sie zapalaja, komputer robi test pozniej gasna a ASC OFF zapala sie ponownie i po odpaleniu gasnie |
Tak być absolutnie nie powinno..... |
Dominik |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

|
Wysłany: 27-03-2010, 10:16
|
|
|
gajduss napisał/a: | miałem tryb 2 H ale u nas słoneczko i tem. 20 stopni wiec przy tej predkosci 30km/h w słoneczna pogode chyba nie mogl stracic przyczepnosci. Dzwonilem do ASO mam podjechac i sprawdza. A jak na razie nic sie nie dzieje to mam jezdzic i sie nie martwic Ale z tymi kontrolkami to jest tak: przekrecam kluczyki wszystkie sie zapalaja, komputer robi test pozniej gasna a ASC OFF zapala sie ponownie i po odpaleniu gasnie. tak jest u was? a ako ma az tak długa gwrancje?? |
Mogło być troszeczkę piasku i na chwilę koło mogło stracic przyczepnośc.
Acz kolwiek mni nawet w zimie tak się nie wydarzyło |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-03-2010, 10:21
|
|
|
gajduss napisał/a: | miałem tryb 2 H ale u nas słoneczko i tem. 20 stopni wiec przy tej predkosci 30km/h w słoneczna pogode chyba nie mogl stracic przyczepnosci. Dzwonilem do ASO mam podjechac i sprawdza. A jak na razie nic sie nie dzieje to mam jezdzic i sie nie martwic Ale z tymi kontrolkami to jest tak: przekrecam kluczyki wszystkie sie zapalaja, komputer robi test pozniej gasna a ASC OFF zapala sie ponownie i po odpaleniu gasnie. tak jest u was? a ako ma az tak długa gwrancje?? |
Przy uślizgu i załąćzeniu ASC na display-u nie pojawia się ASC OFF tylko żółta ikonka auta w poślizgu..... |
Dominik |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

|
Wysłany: 27-03-2010, 10:24
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Przy uślizgu i załąćzeniu ASC na display-u nie pojawia się ASC OFF tylko żółta ikonka auta w poślizgu..... |
masz rację pojawia się taka żółta ikonka |
|
|
|
 |
|