To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch

Owczar - 27-01-2011, 10:53

Mare napisał/a:
Hmmm.... ale cały gryps z tymi rurkami polega na tym, że światło mocne, będzie widoczne na drugim końcu, jak ze światłowodu, a na powierzchni pręta dość słabe. Chyba, żeby faktycznie mocna diode tam machnąć.

Też się tego obawiam. Poza tym można tam włożyć tylko 2 diody, więc trzeba by pokusić się o diody mocy, które trzeba sterować prądowo, a w dodatku z radiatorem.

Mare napisał/a:
Co do taśm led: u mnie w Gdyni moge mieć 5cm kawałek za cenę 1zł max 1.50 zł. To lepszy interes niż kupowanie na allegro 24058939347492038494 metrów ;p;

Na allegro też już można kupić odcinki po 5cm ;)

Mare napisał/a:
Czy nie będą one zbyt mało widoczne? Tak mi wpadło do głowy.

Kółeczka są widoczne, bo sprawdzałem na moim obecnym podświetleniu. Poza tym, że wyglądają paskudnie... Aż się prosi o założenie komputera pokładowego w tym miejscu...

Pomysłów mamy sporo, więc szansa jest spora, że któryś spełni nasze oczekiwania :)

[ Dodano: 27-01-2011, 11:05 ]
W ostateczności mam płytę z pleksi do rozpraszania światła przy podświetlaniu matrycy. Mogę z niej wyciąć pierścień, ale ona jest dość gruba, przez co kłopotliwa w obróbce...

Mare - 27-01-2011, 11:09

no tak można kupić też na kawałki, ale cena mój panie, cena ;p;p hehe

Jeszcze jedna rzecz wpadła mi do głowy. Czy jeżeli damy światło ciepłe, i jeszcze przefiltrujemy je przez brąz szybę, to czy nie zmieni swej barwy na... zółć? Osobiście nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić bo nie znam się na oświetleniu, ale taka możliwość chyba istnieje, logicznie rzecz biorąc. Co myślicie? Może trzeba by dobrać ciepłotę diod względem szyby?

Przykład: w standardowym starym świetle zegarów, czy lampka schowka czy wszędzie indziej, producent dął zółte żaróweczki i nałożył na nie niebieski kondon ;p aby uzyskać lekką poświatę seledynu, czyż nie? Więc czy w tym wypadku nie powinniśmy wziąć tego równiez pod uwagę?

Teoretyzuję, bo jak wspomniałem, nie znam się na oświetleniu ;]

Owczar - 27-01-2011, 11:12

Jeśli chodzi o kolor diody to wyboru dużego nie ma. Biały zimny mi w ogóle nie podchodzi. Ja póki co mam folię czarną. Jak będzie podświetlenie to będę testował przyciemnienie szybki ;)
Myślę, że diody ciepłe białe będą "bielsze" od światła żarówki.

Jackall - 27-01-2011, 11:16

Mare napisał/a:
Więc czy w tym wypadku nie powinniśmy wziąć tego równiez pod uwagę?]

Chyba masz rację, może ktoś ma przyciemnione szyby w samochodzie to można w ten sposób sprawdzić jaki będzie efekt przy ciepłym białym świetle a jaki przy zimnym białym.
Narobiliście mi ochoty na zabawę z podświetleniem tak że chyba muszę poszukać drugich zegarów do przeróbki :P

Mare - 27-01-2011, 11:16

No że diody będą "bielsze" to jasna sprawa, chodziło mi jedynie o zmiany koloru.

No poczekajmy na pierwsze rezultaty, wtedy się obabczy :)

Owczar - 27-01-2011, 11:19

Ale rzeczywiście, przy przepuszczeniu przez brąz kolor może zżółknąć. Kolor czarny może być najbardziej neutralny.
sampler - 27-01-2011, 11:41

jesli bierzecie pod uwage listwy led to ciekawa opcja jest listwa led rgb. Montowalem to ostatnio u siebie w kuchni. Z pilota mamy do wyboru kilkanascie kolorow do wyboru + efekty plynnych przejsc miedzy barwami lub skokowo. Bylby to niezly bajer podswietlenie kolorem jaki chcemy :)
Mare - 27-01-2011, 11:46

W sumie nawet ciekawy pomysł. A jak wielki jest przekaźnik? ;> Bo w końcu coś musi tym sterować, co nie?

Dodatkowo, przyciemnienie może całkiem sporo zniwelować ciemniejsze kolory.

No i... czy jest tam kolor biały?

Edit:

Hmm... znalazłem taką aukcję.
http://allegro.pl/tl5x-li...1412090312.html

Jest tam kilka fotek jak konkretne kolory wyglądają w rzeczywistości. Nie wiem, czy biały ciepły nie będzie za żółty w połączeniu z przyciemnieniem. Nie wiem czy nie lepiej by było zamontować biały zimny + brąz folia przyciemniająca, wtedy faktycznie uzyskamy cieplejszy ale jasny kolor samego podświetlenia. Tak mi sie przynajmniej wydaje. Warto to wypróbować.

Owczar - 27-01-2011, 12:19

Popatrzcie jak mocno przyciemniona jest szybka w Toyce:

Przyciemniona jest na czarno.

Mare napisał/a:
Nie wiem czy nie lepiej by było zamontować biały zimny + brąz folia przyciemniająca, wtedy faktycznie uzyskamy cieplejszy ale jasny kolor samego podświetlenia.

Niestety w białym zimnym jest bardzo mało składowej o częstotliwości odpowiadającej ciepłym kolorom, przez co straty będą bardzo duże.

Póki co nastawiam się na biały ciepły plus czarna folia. Mam nadzieję, że diody i zegary dojdą do weekendu...

Mare - 27-01-2011, 12:47

hmm.... Zapewne masz rację.

A więc czekamy na pierwsze efekty :)

Krejzi - 27-01-2011, 12:58

no dokładnie widze tutaj zadatki na pierwsze HC wlasnej roboty strasznie jestem ciekawy rezultatów bo w przyszlym miesiacu zamierzam u siebie pokombinowac z podswietleniem, a powiedzcie w ktora strone chcecie nakleic folie ? bo ona z jednej strony przepuszcza bardziej niz z drugiej nie ?
fergul11 - 27-01-2011, 13:00

projekt zmierza w kierunku osiągnięcia wyglądu matrycy lcd ?
a teraz czysto teoretycznie , gdyby taka matryca była ,czy znalazłaby się tęga głowa która napisałaby program sterujący ? elektroda.pl ? nestor-elektronic.pl ?
powściągnijcie proszę swą krytykę :wink:
popuszczając wodze fantazji na zegarach znalazłoby się miejsce na cop. pokładowy i rozmieszczenie wskaźników , kontrolek i w ogóle cała grafika to pełna dowolność.
Chyba odbiegłem od tematu , przepraszam :oops:
ostrożnie z marzeniami , bo mogą się spełnić

Owczar - 27-01-2011, 13:05

Krejzi, folia przepuszcza tak samo. To jest kwestia od której strony pada światło.

Matryca LCD, czemu nie. Ale to wyższa szkoła jazdy...

Krejzi - 27-01-2011, 13:13

yhm dzieki za sprostowanie, odbiegajac od tematu moim wyznacznikiem fajnych zegarów jest honda civic ;D to chyba wlasnie ta matryca LCD ;) .

nietoperek - 27-01-2011, 13:49

Panowie a może pokusić się o coś takiego