Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Dodaję gazu, rosną obroty, ale nie przyspiesza
zenek_bb - 08-03-2011, 12:29
szkoda że takie małe zdjęcie... nie widać dokładnie okładzin ale jest ok...
pomalował bo korozja łapała? długo leżało... ale mówiłeś, że nie zdążył założyć, widocznie zdążył... mniej jak 1000? dalej powinno być jak nowe...
viader - 08-03-2011, 12:47
Ja za sprzęgło LUK-a z przebiegiem 1500km zapłaciłem 70 zł. Też zdąrzyło trochę pokryć się rdzawym nalotem bo leżało wymontowane w garażu. Taką cenę jak ja dałem uważam za bardzo atrakcyjną, natomiast 280 zł w przypadku używki to już znacznie za dużo. Może mieć 1000 km najechane a może 50 000 km, tego nie sprawdzisz. Warto sprawdzić jakiej marki jest to sprzęgło, za exedy można by zaryzykować (bo nowe to koszt ok 600zł) ale np. LUKA czy Valeo kupisz w tej cenie FABRYCZNIE NOWE! Możesz nawet znaleźć NKK nowe za jeszcze mniejsze pieniądze (okolice 220 zł).
Ktoś chyba zapomniał, że choćby na chwilę zamontowana część już nie jest nowa i nie można oczekiwać kasy jak za nową część z pudełkiem i gwarancją
Tiamat - 08-03-2011, 13:27
nie polecam zakupu używanych sprzęgieł, piast czy tarcz hamulcowych. Nie wiadomo jak takie sprzęgło było traktowane. Poza tym, prawie 300pln za używane nie wiadomo ile i jak sprzęgło to słaba oferta, o czym m.in. wyżej. Jak się zesra to - o ile umiesz sam zmienić - to tylko czas, o ile nie - to jesteś w plecy jeszcze kasę.
rafux - 08-03-2011, 19:27
Zenek, on założył je ale mówiac ze nie urzył miałem to słowo w znaczeniu ze nie przejechał wiecej niz 1000km hmm jeszcze sie dowiem co to za frima tego sprzegła.
Viader, możesz mi wysłać linki gdzie mozna kupić te nowe sprzęgło NKK? i czy te NKK pochodzi? Czy to jakiś czajs... może już lepiej te LUKA albo VALEO?
Powiedzcie mi czy sprzęgło do 7 bolt i do 6 bolt jest takie samo? i w ogóle jak sprawdzić jaki ma sie silnik bo sam nie wiem..
zenek_bb - 09-03-2011, 02:54
rafux napisał/a: | Powiedzcie mi czy sprzęgło do 7 bolt i do 6 bolt jest takie samo? i w ogóle jak sprawdzić jaki ma sie silnik bo sam nie wiem.. |
Z całym szacunkiem, ale na dzień dobry powinno się czytać takie rzeczy na forum przeklejone jak Eclipse FAQ gdzie znajdziesz m.in. temat różnic 6-7 bolt po przeczytaniu którego dowiesz się co masz
Co do sprzęgła, to zależy bo były w 90r montowane skrzynie z bodajże 21 zębowym wałku atakującym, a reszta to 22 zęby (nie pamiętam czy to nie było 21-22 czy 23-24), ale jak masz 7 bolta nie masz się czego obawiać
rafux - 09-03-2011, 18:59
Dobra, przypuśćmy że mam Eclipse 6 bolt 93 rok, prawdopodobnie USA To te sprzegło bedzie mi pasowac? http://allegro.pl/sprzegl...1478373835.html
zenek_bb - 09-03-2011, 23:22
w 93r były już tylko 7 bolty
[ Dodano: 09-03-2011, 23:36 ]
nie było sprzęgieł 220mm do ecli, 215 i 225, z czego 215 są do GS a 225 do GST/X
numer OEM sprzęgła jakie potrzebujesz to MD742681, podaj sprzedawcy, średnica 215mm
Mateusz_eclipse - 10-03-2011, 07:56
[ Dodano: 07-03-2011, 09:13 ]
Mam pytanie co do tego sprzęgła. Moje autko ma wersje silnikową 4G63 i teraz mam pytanie ktore sprzęgło będzi pasować do mnie bo znalazłem dwa rodzaje
To jest pierwsze Exedy MBK 2041
pisze że jest to sprzęgło dla Eclipse od 89r do ...
http://www.exedy.plEXEDY_...K2041-1692.html
A tutaj jest sprzęgło do eclipse od 91r.
Przypominam że mój eclipse to rok 93. i teraz nie wiem już całkiem...
Sprzęgło Exedy D22A
http://allegro.pl/sprzegl...1450496960.html
[ Dodano: 07-03-2011, 19:30 ]
I jeszcze znalazłem opcje taką że koles ma sprzęgło ktore miał w eclipse (kupione nowe ) ale nawet nie zdołał go uzyć bo mu poszedł pasek rozrządu i auto rozebrał na części i przedaje.. nie wiem co to za firma tego sprzęgła ale ze praktycznie nie używane chce za nie tylko 280 zł czy warto może pujść w tę opcje?[/quote]
A nie mozna wymienic samej tarczy jak sie slizga?? mi sie wydje ze to tansze rozwiazanie
zenek_bb - 10-03-2011, 08:41
poruszyłeś tą sprawę na MEKP, moja odpowiedź brzmiała że raczej ta druga tarcza spasuje, co do tego używanego sprzęgła, jest tańsze i jeżeli jest sprawne, a można to sprawdzić organoleptycznie, to warto wziąć, chyba, że chcesz mieć gwarancje, to kup nową część
masz 4G63 ale nie sprawdziłeś czy 6 czy 7 bolt
zenek_bb napisał/a: | Z całym szacunkiem, ale na dzień dobry powinno się czytać takie rzeczy na forum przeklejone jak Eclipse FAQ gdzie znajdziesz m.in. temat różnic 6-7 bolt po przeczytaniu którego dowiesz się co masz
|
Jeżeli nie było u Ciebie machlojek/swapów to będziesz miał z całą pewnością 7 bolta i nie masz się co obawiać, bierzesz tarczę po numerze OEM części MD742681, podajesz ten numer w sklepie i oni dobierają Ci zamienniki w różnych cenach
[ Dodano: 10-03-2011, 08:44 ]
tarcza do GSa z 90r. (early 6bolt) ze starą wersją skrzyni ma numer OEM inny, mianowicie MD734792
rafux - 10-03-2011, 09:40
Zenejk, jeśli mam rocznik 93 to powinien być 7 bolt ale sprawdzałem miske olejową i ma plaską ścianke tak jak w 6 boly bez tego zakrzywienia ...wiec chyba mial swapa...
[ Dodano: 10-03-2011, 09:55 ]
215mm jest w 7 bol a w 6 bolt?
zenek_bb - 10-03-2011, 10:31
a wiesz od której strony patrzeć? pod rozrządem macaj, albo najlepiej wejdź pod auto
też 215mm (GS), ale teraz pytanie czy skrzynie masz z 7 bolta czy jaką, zobacz na oznaczenie skrzyni, musisz zdjąć węża dolotu, tabliczka będzie od góry trochę na lewo (w stronę rozrusznika jak patrzysz stojąc przy akumulatorze), skrzynie te z mniejszą ilością zębów są bardzo rzadkie, tylko w 90r je robili
rafux - 10-03-2011, 11:08
Ale tam będzie pisało 6-bolt albo 7-bolt czy jakies oznaczenia typu cyfry jakieś i jeśli tak to jak odróżnić..
viader - 10-03-2011, 14:34
6 czy 7 bolt to ilość śrub, którymi jest przykręcone koło zamachowe. Bez zdjęcia skrzyni nie zobaczysz. Możesz spisać też numery skrzyni biegów, które powinny być widoczne od góry, na dzwonie skrzyni od strony silnika. Po numerach można sprawdzić co to za skrzynka. W każdym razie sprzęgła i skrzynie 6/7 bolt są zamienne. Wyjątkiem jest ta skrzynia z początku produkcji w wersjach USA.
zenek_bb - 11-03-2011, 00:33
Może pierw zdejmij skrzynię i zobaczysz... weź tarczę na wzór, napisz nam ile masz zębów w wałku atakującym, tak żeby wiedza forumowa się powiększała. Nie mogę wysłać Ci meila z manualem bo Twoja poczta nie przyjmuje tak dużych załączników (70mb), zrób poczte na o2.pl
rafux - 11-03-2011, 08:36
Jednak miska jest wklęsła, wcześniej źle patrzyłem, teraz zernąłem od strony rozrządu i jest taka jak w 7 bolt wiec auto jest 7bolt z silnikiem 7bolt nie bylo swapa wiec na 99% skrzynia tez jest od 7 bolt ale jeszcze sprawdze numery skrzyni
[ Dodano: 14-03-2011, 21:46 ]
Kupilem tanio sprzegłoe, polecil mi tą firme kolega ponoć jest tania a dobra mianowicie LUK, dalem za sprzęgło 330 zł w sklepie motoryzacyjnym.
Ponadto, sprawdziłem wyciek tego plynu chłodniczego i okazalo się że wycieka miedzy obudowątermostatu a blokiem silnika, tam ktos nawalił silikonu a czy przypadkiem nie powinna tam być jakaś uszczelka?
I mam duzy problem jesli chodzi o silniczek krokowy bo w sklepie mi powiedzial gosciu ze nie ma dostepnosci tzn ze zekomo nie produkują...
[ Dodano: 02-07-2011, 19:41 ]
Kolejna sprawa, zrobilem sprawdzenie komputera i wywala mi blad 44, nigdzie nie ma nic o takim bledzie... moze ktos cos wie na temat tego bledu?
[ Dodano: 23-10-2011, 23:18 ]
Mam kolejny problem, nie wiem o co chodzi za bardzo.. mianowicie auto gdy chodzi nie wazne ile gazu sie wzisnie caly czas pokazuje obrotomiesz 9 tys obrotow mimo ze silnik chodzi na niskich obrotach...
pozatym gasnie na wolnych obrotach, bardzo ciezko sie wkreca na obroty ( slyszalnie bo obrotomierz wariuje) trzeba dodac gazu na maxa i chwile poczekac az sie wkreci.
Robilem sprawdzenie komputera i wyszlo blad czunika przepustnicy TPS. Czy to wina samego czujnika czy moze calej przepustnicy a moze jeszcze czegos innego? głownie to to ze caly czas jest 9 tys obrotow to jest najdziwniejsze. Prsze o porady.
|
|
|