To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Rozmiar opon a zużycie paliwa

jac - 10-04-2011, 11:07

Panowie, a czy ktos potrafi w sposob logiczny wyjasnic mi dlaczego w ogole producenci montuja 18-tki i niskoprofilowe opony do samochodow ktorym blizej z zasady do limuzyny niz sportowego auta? np. Mercedes E, Passat itd...
cabaniarz - 10-04-2011, 11:17

jac napisał/a:
Panowie, a czy ktos potrafi w sposob logiczny wyjasnic mi dlaczego w ogole producenci montuja 18-tki i niskoprofilowe opony do samochodow ktorym blizej z zasady do limuzyny niz sportowego auta? np. Mercedes E, Passat itd...

wydaje mi się, że w celu ''usportowienia'' modelu. Ale są to tylko działania wpływające na wygląd auta. Krótko mówiąc dla szpanu :wink:

Ale chyba odchodzimy od głównego wątku :D

Podsumowując, nie ma znaczącego wpływu zmiana rozmiaru kół, tak jak w moim przypadku z 16'' na 18'' na zużycie paliwa, pomijając oczywiście inne czynniki: np. rodzaj bieżnika, szerokość opony itp.

krzychu - 10-04-2011, 11:18

jac napisał/a:

No już chyba napisałem??

Cytat:
Lepsze hamowanie, przyspieszenie, trzymanie na zakrętach. Ogólnie lepsze bezpieczeństwo i stabilność samochodu szczególnie przy wyższych prędkościach.

Należy jeszcze zauważyć że w takich samochodach jest trochę inaczej zestrojone zawieszenie i do tego większa masa resorowana. Przez co w porównaniu z kompaktem o tych samym niskoprofilowych oponach jest większy komfort. No i w takich samochodach 18 cali może wcale nie dawać niskoprofilowej opony....

Do tego myślisz że jak ktoś wypuszcza specyfikację na całą europe przejmuje się tym że drogi w Polsce są lekko mówiąc w nie za dobrej kondycji? Chociaż ja jeżdżę latem na 195/50/16 (więc profil mniej więcej podobny do tej 18-stki) i ja to lubię, trochę wytrzepie na nierównościach za to każdy zakręt jest mój. Auto nie buja, nie zachowuje się nerwowo nawet przy manewrach na test łosia itd itp. Na zimowych o cal mniejszych jednak buja na zakrętach (np. przy teście łosia czuć że tył ma większą bezwładność, na letnich jest stabilniejszy). Do tego jednak jest coraz więcej dróg w Polsce które są równe...

gzesiolek - 10-04-2011, 11:59

pb, zrobilem z 5000km Focusem I 4D i II kombi (nie FL) obydwa benzyna 1,6/100KM, i teraz nieco wiecej km moim Lancerem 4D 1,5/109KM, Focus I na 14calowych kolach a Focus II i Lancer na 16stkach... i nie stwierdzilem zadnych wyraznych przeslanek ze Lancer sie gorzej prowadzi...

jezdzilem tez Civiciem VIII sedan i Lancerem sedan, obydwa 1,8...

Najslabiej czulem Civica, ale kleil sie dobrze, tylko uklad kierowniczy byl taki "gumowaty" ze trzeba bylo sie przyzwyczaic... w Lancerze tez mi bardziej pasuje eletryczne wspomaganie 1,5 niz hydraulik w 1,8... Focus I mi pasował najbardziej, a pomiedzy Focusem II a Lancerem 1,5 dałbym znak równości pod względem szybkiej krętej jazdy...

ale to moja subiektywna opinia...

EDIT: Doczytalem ze piszesz o nadwoziu 5D Lancera... a tym nie mialem okazji jezdzic...

krzychu - 10-04-2011, 12:20

gzesiolek napisał/a:
i nie stwierdzilem zadnych wyraznych przeslanek ze Lancer sie gorzej prowadzi...

Jeździłem kiedyś focusem ale takim 99/00. Nie bardzo pamiętam jak to było. W każdym razie wspomaganie kierownicy w Nowym Lancerze jest za mocne. I niby progresywne ale ja tego nie czuje. W moim jest to zasadniczo wyczuwalne (jedziesz szybciej kierownica ciężej chodzi).

beti - 23-04-2011, 11:11

U mnie po zmianie z 16 na 18 komp pokazuje o 1,5 litra wyzsze spalanie :)
krzychu - 23-04-2011, 12:41

Podaj stary i nowy rozmiar opon...
beti - 23-04-2011, 16:55

Było 205/60R16 a jest 215/45R18
krzychu - 23-04-2011, 20:18

Pewnie siła sugestii. Pojeździć trochę, ja też tak mam jak zmieniam z zimówek na letnie i w końcu mam twardo... Spalanie rośnie.
beti - 23-04-2011, 21:02

Jadąc do pracy od domu miałem zawsze 9L, po zmianie opon 10,5(ta sama trasa, ten sam styl).
ostry85 - 25-12-2011, 19:54

I o takie wypowiedzi nam właśnie chodzi - ta sama trasa, ten sam styl, a spalanie inne ;)