[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Rozmiar opon a zużycie paliwa
jac - 10-04-2011, 11:07
Panowie, a czy ktos potrafi w sposob logiczny wyjasnic mi dlaczego w ogole producenci montuja 18-tki i niskoprofilowe opony do samochodow ktorym blizej z zasady do limuzyny niz sportowego auta? np. Mercedes E, Passat itd...
cabaniarz - 10-04-2011, 11:17
jac napisał/a: | Panowie, a czy ktos potrafi w sposob logiczny wyjasnic mi dlaczego w ogole producenci montuja 18-tki i niskoprofilowe opony do samochodow ktorym blizej z zasady do limuzyny niz sportowego auta? np. Mercedes E, Passat itd... |
wydaje mi się, że w celu ''usportowienia'' modelu. Ale są to tylko działania wpływające na wygląd auta. Krótko mówiąc dla szpanu
Ale chyba odchodzimy od głównego wątku
Podsumowując, nie ma znaczącego wpływu zmiana rozmiaru kół, tak jak w moim przypadku z 16'' na 18'' na zużycie paliwa, pomijając oczywiście inne czynniki: np. rodzaj bieżnika, szerokość opony itp.
krzychu - 10-04-2011, 11:18
jac napisał/a: | Panowie, a czy ktos potrafi w sposob logiczny wyjasnic mi dlaczego w ogole producenci montuja 18-tki i niskoprofilowe opony do samochodow ktorym blizej z zasady do limuzyny niz sportowego auta? np. Mercedes E, Passat itd... |
No już chyba napisałem??
Cytat: | Lepsze hamowanie, przyspieszenie, trzymanie na zakrętach. Ogólnie lepsze bezpieczeństwo i stabilność samochodu szczególnie przy wyższych prędkościach. |
Należy jeszcze zauważyć że w takich samochodach jest trochę inaczej zestrojone zawieszenie i do tego większa masa resorowana. Przez co w porównaniu z kompaktem o tych samym niskoprofilowych oponach jest większy komfort. No i w takich samochodach 18 cali może wcale nie dawać niskoprofilowej opony....
Do tego myślisz że jak ktoś wypuszcza specyfikację na całą europe przejmuje się tym że drogi w Polsce są lekko mówiąc w nie za dobrej kondycji? Chociaż ja jeżdżę latem na 195/50/16 (więc profil mniej więcej podobny do tej 18-stki) i ja to lubię, trochę wytrzepie na nierównościach za to każdy zakręt jest mój. Auto nie buja, nie zachowuje się nerwowo nawet przy manewrach na test łosia itd itp. Na zimowych o cal mniejszych jednak buja na zakrętach (np. przy teście łosia czuć że tył ma większą bezwładność, na letnich jest stabilniejszy). Do tego jednak jest coraz więcej dróg w Polsce które są równe...
gzesiolek - 10-04-2011, 11:59
pb, zrobilem z 5000km Focusem I 4D i II kombi (nie FL) obydwa benzyna 1,6/100KM, i teraz nieco wiecej km moim Lancerem 4D 1,5/109KM, Focus I na 14calowych kolach a Focus II i Lancer na 16stkach... i nie stwierdzilem zadnych wyraznych przeslanek ze Lancer sie gorzej prowadzi...
jezdzilem tez Civiciem VIII sedan i Lancerem sedan, obydwa 1,8...
Najslabiej czulem Civica, ale kleil sie dobrze, tylko uklad kierowniczy byl taki "gumowaty" ze trzeba bylo sie przyzwyczaic... w Lancerze tez mi bardziej pasuje eletryczne wspomaganie 1,5 niz hydraulik w 1,8... Focus I mi pasował najbardziej, a pomiedzy Focusem II a Lancerem 1,5 dałbym znak równości pod względem szybkiej krętej jazdy...
ale to moja subiektywna opinia...
EDIT: Doczytalem ze piszesz o nadwoziu 5D Lancera... a tym nie mialem okazji jezdzic...
krzychu - 10-04-2011, 12:20
gzesiolek napisał/a: | i nie stwierdzilem zadnych wyraznych przeslanek ze Lancer sie gorzej prowadzi... |
Jeździłem kiedyś focusem ale takim 99/00. Nie bardzo pamiętam jak to było. W każdym razie wspomaganie kierownicy w Nowym Lancerze jest za mocne. I niby progresywne ale ja tego nie czuje. W moim jest to zasadniczo wyczuwalne (jedziesz szybciej kierownica ciężej chodzi).
beti - 23-04-2011, 11:11
U mnie po zmianie z 16 na 18 komp pokazuje o 1,5 litra wyzsze spalanie
krzychu - 23-04-2011, 12:41
Podaj stary i nowy rozmiar opon...
beti - 23-04-2011, 16:55
Było 205/60R16 a jest 215/45R18
krzychu - 23-04-2011, 20:18
Pewnie siła sugestii. Pojeździć trochę, ja też tak mam jak zmieniam z zimówek na letnie i w końcu mam twardo... Spalanie rośnie.
beti - 23-04-2011, 21:02
Jadąc do pracy od domu miałem zawsze 9L, po zmianie opon 10,5(ta sama trasa, ten sam styl).
ostry85 - 25-12-2011, 19:54
I o takie wypowiedzi nam właśnie chodzi - ta sama trasa, ten sam styl, a spalanie inne
|
|
|