Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Klima jak jest ciepło nie chłodzi.
monsun - 29-07-2013, 08:23
Czy ktoś zna może rozmiary podkładki dystansującej sprzęgło klimatyzatora chciałbym się zaopatrzyć zanim zacznę rozkręcać, w upały mnie tym razem dopadły problemy z wyłączaniem klimatyzacji na postoju i z tego co zmierzyłem to szczelina sprzęgła jest większa od 0,5mm.
elektryk - 29-07-2013, 09:44
monsun napisał/a: | Czy ktoś zna może rozmiary podkładki dystansującej sprzęgło klimatyzatora chciałbym się zaopatrzyć zanim zacznę rozkręcać | Mogę wieczorem przysłać wymiary, ale i tak nie dopasujesz nic gotowego ze względu na to że podkładka ma długość dobieraną do egzemplarza kompresora. Ja u siebie miałem podkładkę o grubości 0,2 mm, poprostu nie zamontowałem jej. Samodzielne wykonanie takiej podkładki albo cieńsze jest conajmniej trudne.
monsun napisał/a: | w upały mnie tym razem dopadły problemy z wyłączaniem klimatyzacji na postoju i z tego co zmierzyłem to szczelina sprzęgła jest większa od 0,5mm. | Jak to z WYŁĄCZANIEM?
monsun - 29-07-2013, 10:06
Wygląda to mniej więcej tak, że gdy jadę to klima chłodzi aż miło, gdy stoję w korku i się auto trochę nagrzeje to się wyłącza i nie chce się włączyć dopóki się auto nie schłodzi lub dobrze przewieje. Wentylator na chłodnicy chodzi. Napięcie na cewce jest podane. Podejrzewam, że szczelina jest na granicy i jak się dobrze nagrzeje to jakaś rozciągliwość materiałów następuje i nie chce chwycić sprzęgło. Co do wymiarów to nie chodzi mi o grubość a o średnice zewnętrzną i wewnętrzną, ale podejrzewam ze wezmę stara podkładkę i trochę zjadę na frezarce.
elektryk - 29-07-2013, 10:36
monsun napisał/a: | Co do wymiarów to nie chodzi mi o grubość a o średnice zewnętrzną i wewnętrzną, ale podejrzewam ze wezmę stara podkładkę i trochę zjadę na frezarce. | IMHO musiałbyś mieć szlifierkę ze stołem magnetycznym żeby cokolwiek z tą podkładką zrobić.
monsun - 08-08-2013, 09:08
Zajechalem do serwisu klimatyzacji, panowie sprawdzili cisnienia w ukladzie wedlug nich wszystko dobrze, nie sugerowalem nic na temat sprzegielka i podkladki, pomimo tego moj fachowiec pytajac sie o przebiegl od razu mi poradzil, zebym sam wszedl pod auto i wywalil znana nam podkladke. Wczoraj w koncu w upale zdecydowalem sie wejsc pod auto, blokujac kolko jednym kluczem drugim odkrecilem srube wyrzucilem podkladke. Powierzchnie sprzegiel wygladaja dosc przerazajaco nierowno, nawet powiedzial bym górzyscie;) Przed wyjeciem podkladki szpara byla okolo 0,7mm teraz 0,3-0,4. Pierwszy test to odpalajac wczoraj auto na postoju zostawilem je na 30minut i o dziwo w srodku byla lodowka i klima caly czas chodzila, wiec mozliwe ze problem rozwiazany. Nawiazujac do wczesniejszych postow elektryka, rzeczywiscie ciezko bylo by stoczyc czy frezować ta podkladke, spodziewalem sie czegos wiekszego, a ona jest tak mala ze poczatkowo nie moglem jej wypatrzyc:)
olgierto - 23-05-2014, 23:45
gdzie dokładnie znajduje się ta podkładka, bo może też mi to pomoże. Mam podobne problemy z klimą. Jak auto jest zimne klima działa, jak się nagrzeje i jest upał klima nie chłodzi. Dzisiaj byłem nabić i ogrzybić klime ale to nic nie dało. W poniedziałek mam podjechać do serwisanta klimy ale może przez weekend sam to opanuje. pozdro
elektryk - 24-05-2014, 00:49
Wewnątrz kółka pasowego klimy będzie nakrętka chyba pod klucz 14, pod tą nakrętką jest podkładka, trzeba ją wyjąć lub wymienić na taką żeby szczelina sprzęgła była poniżej 0,3mm.
olgierto - 24-05-2014, 09:11
dzięki jutro to sprawdzę
kojak81 - 18-06-2014, 08:58
Ma ktoś może jakiś schemat/zdjęcia? Jak się za to zabrać i który to element?
Pozdrawiam
elektryk - 18-06-2014, 09:39
kojak81 napisał/a: | Ma ktoś może jakiś schemat/zdjęcia? Jak się za to zabrać i który to element? | Rurki od klimy i pasek alternatora spotykają w tylko jednym miejscu, na pompie klimatyzacji. Trzeba sprawdzić sprzęgło w kółku pasowym klimy, nie trzeba nawet zdejmować paska, wystarczy podejście od dołu po zdjęciu osłony dolnej.
olgierto - 18-06-2014, 10:30
na prawdę nie ma filozofi ;)najwięcej problemu to przyblokowanie zasprzęglika przy odkręcaniu nakretki na klucz 14. Najlepiej to wykorzystać wiekszy klucz u mnie to było 22 i przyłożenie miedzy te ala kapsle na zasprzegliku a jakims elementem reszty auta
Afordos - 13-04-2015, 17:57
Potwierdzam, metoda działa. Szczelina zmniejszona z 0,6 do 0,3 i klima mrozi jak nowa
KsiadzRobak - 14-04-2015, 08:51
olgierto napisał/a: | przyłożenie miedzy te ala kapsle na zasprzegliku | zgnieciesz kapsle, wypadną gumki i całe sprzęgło na śmietnik
lepiej zapierać łomem o ząbek na sprzęgle i podłogę
elektryk - 14-04-2015, 09:57
KsiadzRobak napisał/a: | olgierto napisał/a: | przyłożenie miedzy te ala kapsle na zasprzegliku | zgnieciesz kapsle, wypadną gumki i całe sprzęgło na śmietnik
lepiej zapierać łomem o ząbek na sprzęgle i podłogę | Jest ryzyko jest zabawa. Ja łapałem kluczem do dużych filtrów olejowych po zewnętrzne. Serwisówka pokazuje klucz widełkowy, być może nawet duże szczypce kątowe do pierścieni Siegera też by wystarczyły.
KsiadzRobak - 14-04-2015, 10:04
Chodzi mi też o to, że jedyną rzeczą, która się w tym sprzęgle psuje są właśnie te gumki - a są one w sumie najważniejsze, bo odciągają sprzęgło od koła pasowego. Jak przestają, to koło zaczyna szorować o sprzęgło i dźwięk jest niezbyt piękny
|
|
|