Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] sonda lambda
JakubW - 19-10-2016, 07:42
Przepraszam ze nie odpowiadalem ale samochod nie byl uzywany przeze mnie. Dzis podjade i sprawdze czy rzeczywiscie blad to P0138. Niedlugo przeglad wiec sprawdze spaliny, moze czujnik jest OK a katalizator jest walniety. Najgorsze sa takie ogolne bledy, bo duzo rzeczy moze sie skladac na ich wystapienie.
gregorwas - 06-03-2018, 22:48 Temat postu: Zamiennik sondy lambda Witam
Od trzech lat świeci się chek engine, mechanik powwiedział że to sonda tylko że komputer nie wskazał która. Najbliższy warsztat z komputerem do mojego auta jest 160 km od domu.
Która lambda najczęściej ulega uszkodzeniu i jaką kupić ?
Czy ktoś z was może się wypowiedzieć na temat NGK OZA624-E4 była polecana przez Rosjan?.
Pozdrawiam Grzegorz
luk2501 - 06-03-2018, 23:05
Nie ma takiej opcji że nie pokaże która sonda. Kup elm 327 za 25zł do tego darmowa aplikacja Torque i sam sobie sprawdzisz która sonda. Ja kupiłem uniwersalną Denso i jest wszystko ok.
gregorwas - 06-03-2018, 23:32
Dzięki za podpowiedź
plecho1 - 07-03-2018, 06:52
Też polecam Denso ale tak jak napisał luk2501, błąd musi wykazać uszkodzoną sondę ale jak tak diagnozował to ten mechanik to wcale to sonda nie musi być Pewnie wcale nie podpiął pod żaden interfejs tylko z góry założył że jak się pali ta kontrolka to na pewno sonda bo bardzo wiele ludzi nie mających pojęcia o diagnostyce właśnie tak myśli.
gregorwas - 07-03-2018, 14:11
ELM 327 wskazał błąd katalizatora, nie było błędu sądy lambda lecz mechanik sprawdził również emisję spalin i powiedział że to raczej nie katalizator bo emisja wyszła super.
Czy to możliwe aby ELM się mylił przecież nie jest to profesjonalny sprzęt?
Bizi78 - 07-03-2018, 15:29
Może silnik puścił jakiegoś śmierdzącego bąka i sonda wyłapała to jako problem z katalizatorem .
Bzyk_R1 - 07-03-2018, 15:37
gregorwas, czyli już wszystko jasne. Ostatnio to częsty przypadek na forum. Jeżeli wyrzuca błąd P0420 katalizatora a pomiar spalin jest okej to spróbuj najtańszym kosztem zrobić emulator sondy lambda i sprawdź czy to zlikwiduje CE. Jeżeli tak to sondę możesz zostawić w spokoju.
gregorwas - 07-03-2018, 19:02
Czyli nalezy kupić emulator, czy ktoś mi pomoże w zakupie jaki kupić i do której sądy, z jakimi gwintami,kątowy czy prosty. Na allegro znalazłem tych emulatorów multum.
Bardzo bym prosił o dokładniejszą pomóc .
Bzyk_R1 - 07-03-2018, 23:27
Miałem już złośliwe napisać coś w stylu "tylko nie pytaj jaki emulator bo pisałem już o tym 100 razy" no ale cóż, szukajka aktualnie nie działa więc napisze to 101-raz
SONDY są dwie. Pierwsza w kolektorze wydechowym (tej nie ruszamy) druga przed katalizatorem numer 2 (tym większym) emulator możesz kupić dowolny. Może być kątowy lub prosty każdy wchodzi. Gwint sondy to M18x1,5. Z wymianą poradzisz sobie sam trzeba mieć tylko kanał lub najazdy. Oczywiście zasada działania emulatora jest Ci znana i wiesz że tam nie ma żadnej filozofii? Kluczyk przekręcasz dopiero jak wszystko pospinasz. Nie jestem pewien czy P0420 znika sam czy będzie trzeba go skasować. Wiem że ECU robi procedure sprawdzania katalizatora co drugie odpalanie więc odpal auto 2 razy żeby to sprawdzić.
Więcej w temacie katalizatora:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=92481
Pozdrawiam, dobranoc.
jaco2g - 16-06-2018, 23:33 Temat postu: Sonda lambda Na początku zaznaczam że szukałem odpowiedzi przez szukanie ale po przeczytaniu wszystkich internetow nic nie znalazłem więc kieruje swoje pytanie tutaj i licze że ktoś może udzieli mi odpowiedzi albo podpowie jakieś inne rozwiązanie. Mianowicie potrzebuje druga sondę bo w mojej mam zjedzone okablowanie w taki sposób że nie da się ich zalutować. Jakieś cholerstwo futrzane mi tam wlazło i narobiło kłopotów. Moja sonda jest z Denso i ma numery 149100 - 6083 więc szukałem takiej ale nie znalazlem. Trafiłem na alledrogo sondę z Outka ale bez turbo o numerach 149100 - 6530 i teraz pytanie czy będzie pasować czy nie, lub co w zamian można zastosować bo to jeden dzień dopiero a widok świecącego checka już mnie rozwala. Pomoże ktoś?
Edit
Szukanie odpowiedzi rozpocznij od zadania pytania w istniejącym temacie
luk2501 - 25-06-2018, 22:40
Kup uniwersalną denso zakujesz przewody do wtyczki i powinno działać.
Radek - 26-06-2018, 10:21
Nie futrzak zjadł a outek zjadł. A dokładnie to wał zmielił. Nowe kable radze umocować gdzieś żeby się nie zahaczyły znów.
Bzyk_R1 - 26-06-2018, 11:09
Pod tunelem macie wystające blaszki które trzeba zagiąć z przewodem sondy żeby wał nie urwał.
Rzymianin13 - 20-03-2022, 16:20
Hej, Mam P0161,02 Sensor Heater Circuit Malfunction (Bank 2 Sensor 2), sonda za katalizatorem (rear) jak sprawdzić która to ? tzn lewa czy prawa ?
|
|
|