To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Buczenie przy przyspieszaniu!!

tmp - 14-09-2011, 13:28

W kwestii formalnej: Może warto doprecyzować (np. w tytule wątku) o który silnik chodzi aby uniknąć wątpliwości. Jak rozumiem większość wypowiedzi w temacie, w tym przepis na odtworzenie problemu, odnosi się do benzynowego 1.6.

Zauważyłem kilka wypowiedzi odnoszących się do diesla, chociaż jeżeli owe dźwięki rzeczywiście dochodzą z silnika i są zależne od obrotów to zdaje się jest mała szansa aby był to ten sam problem również w przypadku 1.8 DID czy to w Lancerze czy ASXie - inny silnik, w dużej części inny osprzęt. U mnie w 1.8 problem póki co nie występuje.

Trik - 14-09-2011, 18:40

tmp, Silnik 1.8 DID oraz 1.6 Mivec to te same jednostki, ten sam osprzęt, zapewne z wyjątkami. To że piszą, że ASX ma 70% wspólnych części z O2, nie znaczy że części z nich nie dzieli z Lancerem. Niektóre dolegliwości mogą dotykać obu modeli.
jaca71 - 14-09-2011, 18:54

Trik napisał/a:
Silnik 1.8 DID oraz 1.6 Mivec to te same jednostki, ten sam osprzęt, zapewne z wyjątkami.

np. różne paliwo i różna zasada działania - ale to drobnostki ;)

Trik - 14-09-2011, 22:51

jaca71 napisał/a:
różne paliwo i różna zasada działania
Wiesz, że nie pisałem tego w kontekście rodzaju paliwa , a w kontekście tej wypowiedzi:
tmp napisał/a:
to zdaje się jest mała szansa aby był to ten sam problem również w przypadku 1.8 DID czy to w Lancerze czy ASXie - inny silnik, w dużej części inny osprzęt
Nie naciągaj proszę. :wink:
jaca71 - 14-09-2011, 23:02

Trik, Ty tak poważnie, że silnik benzynowy i silnik na ON to:
Cytat:
te same jednostki, ten sam osprzęt, zapewne z wyjątkami.
?

Ja zrozumiałem wypowiedź kolegi tmp, tak że nie powinno się porównywać problemów istniejących w 1.6 MIVEC z problemami diesli 1.8 DiD.

BTW. moje 2.0 też czasami buczy jak musi wejść na obroty pod dużym obciążeniem, ale nie słychać spalania stukowego czy też zaworów.

Trik - 14-09-2011, 23:39

Dobra :roll: wykasuj moje posty bo chyba sa bez znaczenia. Sorki za OT.
tmp - 15-09-2011, 09:40

jaca71 napisał/a:
Ja zrozumiałem wypowiedź kolegi tmp, tak że nie powinno się porównywać problemów istniejących w 1.6 MIVEC z problemami diesli 1.8 DiD.

Dokładnie o to chodziło - wydaje mi się, że jeżeli dźwięk pochodzi od silnika to są małe szanse aby to było to samo "buczenie" w tak różnych konstrukcjach o innej masie, wielkości, charakterystyce mocy i obrotów, sposobie spalania, turbinie, alternatorze itp. Myślę, że łączenie spostrzeżeń dotyczących podejrzanych dźwięków z obu typów silnika może raczej utrudniać ustalenie przyczyn.

linek - 17-09-2011, 19:56

Witam wszystkich.
Także i mnie dopadł temat ćwierkających zaworów. Mam ASX z silnikiem 1,6 oczywiście benzyna. Ptaszki w silniku pojawiły się po przejechaniu około 1,5 tys kilometrów. Zakres około 2 do 2,25 tys. obr/min. Pierwotnie myślałem że to wina benzyny, chociaż cały czas tankowałem na tych samych stacjach neste. Zatankowałem BP i nie zmieniło to nic w temacie. Do tej pory tankowałem 95, teraz spróbuję 98 -mkę, zwłaszcza że na dekielku wlewu jest delikatna sugestia "95+". Wcześniej miałem podobną akcją z Accordem 1,8 benzyna - grały zawory na 95, a na 98 błoooga cisza :) Zobaczymy jak będzie teraz.

Mam dwie obserwacje w związku z tematem
1. Ten sam silnik jest w Lancerach, a nie znalazłem by ktoś się skarżył na ćwierkanie.
2. Problem pojawia się statystycznie krótko po kupnie.
Dlatego mam przypuszczenie czy nie chodzi o zmianę programu komputera po dotarciu silnika. Być może są one różne dla Lanecera i ASX. Wiem że w niektórych autkach pełna moc silnika odblokowuje się po przejechaniu zdefiniowanej ilość km. Być może i tak jest tutaj ?

W serwisie powiedzieli że tak ma być, ale temat się nasila :( . Spróbuję z 98-tką i względem wyniku testu podejmę działania dalsze.

krzychu - 17-09-2011, 20:03

Ja rok temu wsiadłem to testówki Lancera 1,8 lekka górką, 3-jka coś koło 3 tys obrotów but w podłogę i buczenie zamiast przyspieszanie. Mój rwie do przodu... Tylko że dźwięk nie wzbudził we mnie niepokoju, a raczej zawód że jest tak mało elastyczny. Te silniki może po prostu buczą?

W wątku z lancerem można przeczytać, że chyba powyżej 140km/h jak się zmienią fazy MIVEC-a jest ciszej niż w niższych prędkościach. Może Lancer jest lepiej wyciszony i dlatego się ludzie mniej skarżą?

Jeśli przestało "grać" po zatankowaniu lepszego paliwa to raczej nie miało związku z zaworami...

jan1994 - 18-09-2011, 15:57

linek napisał/a:

Dlatego mam przypuszczenie czy nie chodzi o zmianę programu komputera po dotarciu silnika.

Ja w swoim silniku takich objawów o jakich tu mówicie nie zaobserwowałem. Należałoby zacząć od tego czy soft w silniku był zmieniany czy też nie. Ja jak na razie nie zdecydowałem się na wymianę softu.

malolesa - 18-09-2011, 20:01
Temat postu: Buczenie
Od połowy czerwca cieszę się nowym ASX-em, i przebieg mam pow. 5 t, nie wiem co i komu tam buczy, u mnie nic takiego nie stwierdziłem, jedynym mankamentem jest głośność silnika przy prędkości ok, 120 km, powyżej tej prędkości hałas ustaje i całkiem przyzwoicie się jedzie. Spalanie też mnie cieszy tj. przy silniku 1.6 wychodzi mi ok. 6 litrów w jeździe mieszanej
Wedrowiec - 18-09-2011, 21:28

malolesa spalanie wg kompa czy realne? Nieźle, u mnie diesel pali sporo więcej ;)
pablo diablo - 19-09-2011, 21:11

No i sprawa rozwiązana przynajmniej u mnie dziś byłem w serwisie w Krakowie miałem chwile czasu wiec podjechałem, powiedziałem co się dzieje ap-ropo tego "buczenia" przyjęli mnie z miejsca i po 40 min samochód wrócił do mnie, okazało się że dolot powietrza gdzieś się poluzował na szpilce i to powodowało takie buczenie. Testowałem i faktycznie odgłos jakby zaginą a przysiągł bym że to buczenie miało metaliczny podźwięk. jutro zobaczę przy zgaszonym radiu i mniejszym hałasie bo w Krakowie ruch straszny i kiepskie warunki by to dobrze posłuchać. Ale przynajmniej sprawdziłem obsługę ASO Filipowicz Kraków no i na plus.
malolesa - 19-09-2011, 21:38
Temat postu: [1.6] Buczenie przy przyspieszaniu
Spalanie jak najbardziej w realu, po pierwszym rozliczeniu też nie wierzyłem ale później to potwierdziłem tankując do pełna i wyjeżdżeniu paliwa. Przy czym staram się nie przekraczać 110 km/h, w trasie spalanie podobne lecz tam lubię przycisną pedał gazu.
Cytat:
(malolesa spalanie wg kompa czy realne? Nieźle, u mnie diesel pali sporo więcej ;)

jaca71 - 20-09-2011, 07:31

pablo diablo napisał/a:
Testowałem i faktycznie odgłos jakby zaginą a przysiągł bym że to buczenie miało metaliczny podźwięk.

Odepnij całkiem układ dolotowy - wtedy dopiero usłyszysz metaliczne dźwięki. Jest to taki specyficzny odgłos. Najlepiej to słychać gdy ktoś założy stożek zamiast normalnego filtra :P Jak dla mnie to chyba mieli rację :P