Carisma - Techniczne - [Carisma] Bagażnik się nie otwiera
plecho1 - 20-06-2014, 06:34
Jeśli wszystkie drzwi działają normalnie a tylko bagażnik nie to na pewno centralka jest ok.
hubcio87 - 21-06-2014, 10:41
plecho1 miałeś rację! Po zdjęciu tej gumowej osłony aż 4 żyły okazały się przerwane :shock:Pewnie jeszcze od podświetlenia bagażnika i rejestracji. Dziwne jest to że teraz jeszcze muszę przesunąć siłownik o ok 0,5 -1 cm w strone zamka bo do odpowiedniej pozycji nie przestawia tego mechanizmu, skutek - nie da się otworzyć od zewnątrz...
Kris1980_147 - 26-06-2014, 21:54
hubcio87, możesz napisać jak dostałeś się do tych przewodów? U mnie podejrzewam to samo. Aby nie rozcinać tej gumowej harmonijki, trzeba by zdemontować ten boczek, plastik, maskownicę (nie wiem jak to nazwać) na tylnym słupku w który wchodzi pas bezpieczeństwa. Wtedy można by odpiąć kostkę przy tylnym lewym siedzeniu i całość przeciągnąć, tak aby wszystko było na zewnątrz i można by było na spokojnie wymienić uszkodzone (przetarte) kabelki.
Jak się pozbyć tego plastiku na słupku, aby go nie uszkodzić ? Z której strony się za to zabrać, trzeba demontować półeczkę z głośnikiem ?
Cari po lifcie. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
robertdg - 26-06-2014, 22:12
Podnosisz siedzisko kanapy, odkrecasz boczek oparcia, kładziesz oparcie, sciagasz boczek, zsuwasz uszczelke drzwi i uszczelke bagażnika, wykładzine bagaznika demontujesz na wierzch, odkrecasz widoczne srubki, demontujesz kołki od podparcia półki/boczka/osony słupka, długim dobrym srubokretem plaskim odbezpieczasz zatrzaski na słupku, nie jest toi specjalne trudne, ale wymaga precyzji i cierpliwości aby nie połamac zaczepów.
BTTOS - 21-08-2014, 10:45
Witam, denerwuje mnie trochę, że w mojej Carismie żeby otworzyć i zamknąć bagażnik muszę wyłączyć silnik i robić to z kluczyka. Czy jest jakaś opcja aby zautomatyzować tą czynność?
Kris1980_147 - 21-08-2014, 11:10
Normalnie powinno działać z centralnego, wszystkie drzwi i bagażnik otwierają się i zamykają automatycznie.
Pewnie masz to samo co ja. Sprawdziłem wiązkę kabli przy klapie bagażnika, nic nie jest przetarte, napięcie do otwarcia i zamknięcia bagażnika dochodzi do siłownika (+12V).
Pewnie padł sam siłownik, bo nie reaguje na sygnał do otwarcia/zamknięcia siłownika.
A swoją drogą to może ktoś mi powie jak jest doprowadzona masa do siłownika, dostaję ją on przez obudowę zamka ? Bo inna możliwość nie przychodzi mi do głowy. Z kolei to obudowa siłownika jest z plastiku więc nie wiem czy to wszystko tak powinno działać ? U mnie do siłownika dochodzą tylko dwa kabelki (+12 V do otwarcia i +12 V do zamknięcia)
mwitek - 22-08-2014, 08:41
Właśnie dokonałem diagnozy dlaczego u mnie klapa się nie otwiera.
Podejrzewałem silniczek od samego początku bo nie było nic słychać w klapie jak otwierałem lub zamykałem zamek czyli silniczek nie pracował. Zdjąłem tapicerkę klapy, dołożyłem do wtyczki silniczka końcówki miernika i poruszałem kluczykiem. Impuls elektryczny dochodził zatem pomyślałem, że silniczek padł. Założyłem tapicerkę i jakież było moje zdziwienie jak się okazało, że silniczek zaczął działać. Co prawda mam wrażenie że się tak jakby zawiesza, bo nie za każdym razem zadziała. Czy można stwierdzić, że to wina padającego silniczka a nie jakiegoś przebicia, że raz dochodzi odpowiedni impuls a raz na przykład za słaby? Nie oglądałem przewodów w tym miejscu o którym piszecie, że tam najczęściej się przerywają, ale skoro prąd dochodzi, zamek tylny zamyka centralny, podświetlenie tablicy działa, wycieraczka też a tylko ten silniczek się jakby zawiesza to chyba można stwierdzić że połączenia są ok?
Jak sądzicie?
glina - 22-08-2014, 12:56
moze byc ze pada
mi przestal (w polifcie) dzialac z dnia na dzien
zregenerowalem (rozbiorka, czyszczenie silniczka/komutatorów) ale po kilku razach znowu padło
kupilem sprawny i jest spokoj
BTTOS - 22-08-2014, 15:55
U mnie okazało się, że kable od bagażnika były przerwane na górze klapy w całej wiązce i teraz wszystko działa po przylutowaniu kabelków.
Kris1980_147 - 24-08-2014, 19:36
Decydując się na kupno sprawnego, trzeba szukać dokładnie takiego samego oryginalnego, czy podejdzie jakiś zamiennik, ewentualnie silniczek z innego auta (jaki model, rocznik) ?
plecho1 - 24-08-2014, 21:18
Kris1980_147, do siłownika dochodzą dwa przewody jest to zasilenie i polaryzacja na tych przewodach zmienia się w zależności jak zamykasz czy otwierasz centralny więc przy otwieraniu na jednym jest plus a na drugim minus a przy zamykaniu odwrotnie. Z tym działaniem nie za każdym razem, jeśli przewody nie są przełamane, to może być problem ze szczotkami w silniczku.
Mam tak samo, że nie zawsze centralny otworzy lub zamknie bagażnik. Planuje się tym zająć ale na razie brak czasu.
womi89 - 03-03-2017, 12:55
Odkopię temat.
Mam to samo co poprzednicy. Nie otwiera i nie zamyka się klapa bagażnika.
Po odkręceniu mechanizmu centralnego zamka okazało się że uwalony jest silniczek.
Da się go gdzieś dokupić czy trzeba wymieniać cały mechanizm?
mwitek - 03-03-2017, 13:03
Ja też tak myślałem i nawet kupiłem już siłownik ale okazało się że to kabel we wiazce był przerwany jeśli znajdę ten słownik to mogę odsprzedac
womi89 - 03-03-2017, 13:26
mwitek napisał/a: | Ja też tak myślałem i nawet kupiłem już siłownik ale okazało się że to kabel we wiazce był przerwany jeśli znajdę ten słownik to mogę odsprzedac |
To jeśli cena będzie dobra to pewnie będę zainteresowany. Jeszcze rozbiorę ten silniczek i zobaczę czy da się wyciągnąć ten ślimak, żeby podmienić w innym silniczku, bo sam silniczek na allegro to koszt około 10zł
plecho1 - 03-03-2017, 17:33
Ja rozbierałem cały ten mechanizm bo u mnie zabrudziły się szczotki w silniku smarem z mechanizmu. Po przeczyszczeniu i złożeniu działa już chyba ponad rok.
|
|
|