To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Podwyższanie tylnego zawieszenia - koła obcierają

marecki338 - 08-01-2013, 21:45

1,6 przedliftowa nie ma z tyłu stabilizatora i to jest problemem ze siada. zamontowałem zawieche od poloiftowej 1,6 wahacze dolne i stabilizator = sprężyny i problem zaniknoł . wahacze nie maja mocowania na łaczniki .
scoratir - 09-01-2013, 13:40

No więc jestem po wymianie sprężyn na Jamex -40mm. Przód jest praktycznie idealnie jak oczekiwałem, może mógłby być 0.5-1.0cm wyżej... ale jest dobrze. Jest jakieś 4-4.5 cm luzu.Tył za to... jest za nisko, koło chowa się w nadkolu. Jak włożę oryginalne to tył wyrówna się z przodem. Na razie zostawię tak jak jest i potestuję. Drogi mam równe, to nie bardzo jest gdzie sprawdzić czy jest twardo, nawet w pole mam asfalt :D .

PS Aha, po 400 kkm mam oryginalne amortyzatory Monroe olejowe o.O. No chyba ze już były kiedyś wymieniane... ale raczej nie. W Holandii są tak równe drogi po prostu. I dla tych co narzekają na martwych policjantów... w Holandii jest ich kilka/kilkanaście razy więcej, ale są za to łagodniejsze i nie trzeba do zera hamować.

cwaniak - 09-01-2013, 17:24

scoratir, zarzuć fotki jak teraz Cari stoi na nowych sprężynkach
scoratir - 15-01-2013, 21:40

Zrobiłem kilka zdjęć, na tym widać mniej więcej jak to wygląda. Zdj jest na zimowych bez kołpaków. Na lato mam felgi 15", założę opony 195/60/15 (są niewiele większe od 185/65/14 - mierzyłem, bo obliczeniowo niby 19mm). Chyba dopiero po zmianie na letnie zobaczę co z tymi sprężynami z tyłu. Na razie jeżdżę tak jak jest... nawet spoko, bardziej twardo, ale akceptowalnie. Boję się że jak włożę z tyłu nieco wyższe sprężyny to powstanie efekt klina. Teraz próg jest praktycznie w poziomie mierząc w garażu. Po zmianie podniesie się o 3-4cm i szczelina nad kołami będzie podobna (przód z tyłem).

PS Aha nic nie obciera, ale nie woziłem jeszcze nic ciężkiego i mam ori rozmiar opon 185/65/14.

SHARK1979 - 22-01-2013, 00:19

scoratir napisał/a:
Jak włożę oryginalne to tył wyrówna się z przodem.

Tak jak Ci pisałem :wink:

Kilka foto